Μετά από 99 χρόνια «ξαναζωντάνεψε» η αρχική αυλαία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά  

Με συγκίνηση, αλλά και ενθουσιασμό παρουσιάστηκε στην κεντρική σκηνή «Δημήτρης Ροντήρης», στο Δημοτικό Θέατρο, με τη μουσική υπόκρουση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου,  η ζωγραφική αυλαία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με τίτλο:  «ΑΙ ΝΥΜΦΑΙ ΑΚΟΥΟΥΣΑΙ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ»,  93 χρόνια μετά την πρώτη ανάρτησή της.

Παράλληλα,  παρουσιάστηκε η νέα αφιερωματική έκδοση του Δήμου Πειραιά «Το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά», ένα βιβλίο μνήμης και ιστορίας, εμπλουτισμένο από μαρτυρίες και απόψεις σημαντικών ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των «Ημερών Θάλασσας 2019».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του,  καλωσόρισε όλους τους παρισταμένους στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στο στολίδι του Δήμου , το οποίο  διαγράφει τα τελευταία χρόνια μια νέα ξεχωριστή πορεία.

«Θεωρώ , είπε , ξεχωριστή και ιδιαίτερα σημαντική για τον Δήμο μας την αποψινή βραδιά. Η παρουσίαση και αποκατάσταση στην αρχική της θέση, την Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά «Δημήτρης Ροντήρης», της ζωγραφικής Αυλαίας «Αι Νύμφαι ακούουσαι τον Ορφέα» και η έκδοση και παρουσίαση του βιβλίου «Το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά», όπως επίσης και αυτή ακόμη η ονομασία της Κεντρικής Σκηνής, σε Δημήτρης Ροντήρης που έγινε επί των ημερών της Δημοτικής μας Αρχής, θεωρήσαμε από την πρώτη στιγμή, ότι ήταν χρέος μας. Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να ξανασυνδέσουμε την πόλη μας  με την ιστορία της, με λαμπρές στιγμές, αλλά και πρόσωπα   που τη σημάδεψαν θετικά.

 

Φέτος συμπληρώνονται 93 χρόνια από το έτος δημιουργίας της Αυλαίας, το 1926. Τότε, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και συγκυρία όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά για ολόκληρη τη χώρα με κύριο χαρακτηριστικό την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε  η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Πειραιάς δεν το  «έβαλε κάτω». Οι πρόσφυγες που κατέκλυσαν την πόλη αποτέλεσαν  ένα  νέο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και ένα νέο  φορέα  πολύ  ισχυρών πολιτισμικών αξιών.

Ο πρωτοπόρος, για την εποχή του, Δήμαρχος τότε Τάκης Παναγιωτόπουλος, διέβλεψε πολύ νωρίς  ότι η ανάπτυξη της πόλης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναβάθμιση των πολιτιστικών της δομών, την καλλιέργεια και την ανάπτυξη των πνευματικών κυττάρων της πόλης. Μια σειρά από έργα με έμφαση στον πολιτισμό ολοκληρώνονται επί θητείας του, μεταξύ των οποίων η ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου και η δημιουργία της Ζωγραφικής Αυλαίας.

Αποτελεί για όλους μας ιδιαίτερη τύχη να βρισκόμαστε σήμερα στο θαύμα της αναγέννησης της αυλαίας, αλλά συγχρόνως στην παρουσίαση ενός λευκώματος για το Δημοτικό μας Θέατρο. Την πρωτοβουλία της ολοκλήρωσης της έκδοσης αναλάβαμε ως Δήμος και για πρώτη φορά απευθυνθήκαμε σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων  προκειμένου  να καταθέσουν την μαρτυρία  τους και την οπτική τους γωνία. Τα σύμβολα των πόλεων άλλωστε, όπως  είναι το δικό μας Δημοτικό Θέατρο αποτελούν σημεία αναφοράς και έμπνευσης και άρα πολλών και διαφορετικών βιβλίων».

 

 

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά,  σημείωσε ότι « αφορμή της εκδήλωσης στάθηκε η παρουσίαση της νέας έξοχης και εμπεριστατωμένης αφιερωματικής έκδοσης του Δήμου Πειραιά για  «Το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά», με τη συμμετοχή πολλών σπουδαίων ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών και του θεάτρου που επιμελήθηκαν με τη γνωστή ποιότητά τους οι εκδόσεις «ΜΙΛΗΤΟΣ»,  αλλά και η παρουσίαση της εξαιρετικής ζωγραφικής αυλαίας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά «ΑΙ ΝΥΜΦΑΙ ΑΚΟΥΟΥΣΑΙ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ»,   που έχει περισσότερο από μισό αιώνα να δει το θεατρόφιλο κοινό και η οποία μετά από την εξαίρετη και κοπιώδη εργασία των συντηρητών έργων τέχνης, παραδίδεται και πάλι στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, 93 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη ανάρτησή της.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παραδόθηκε μετά από μία δεκαετία σιωπής, ανακαινισμένο το 2013 για να ξεκινήσει ένα καινούργιο ταξίδι γεμάτο ελπίδες και προσδοκίες ότι θα χαράξει στον 21ο  αιώνα μία εντελώς σύγχρονη και δημιουργική  ρότα, αντάξια όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών θεάτρων.

Από την πρώτη ημέρα που ο Γιάννης Μώραλης και όλοι εμείς αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή, όραμα και προσπάθειά μας είναι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που δικαιωματικά του ανήκει, παρουσιάζοντας ένα σημαντικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία έχουν στόχο τη διείσδυση του θεάτρου στην τοπική κοινωνία και επιδιώκουμε συνεργασίες με μεγάλους πολιτιστικούς φορείς, προκειμένου να συνδεθεί με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της σύγχρονης εποχής.

Ακράδαντο πιστεύω όλων όσων κληθήκαμε να χαράξουμε  και να υποστηρίξουμε την πορεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στην καινούργια εποχή είναι πως έχει ως ρόλο και υποχρέωση την παρουσίαση καλών παραστάσεων. Με αυτόν τον γνώμονα πορευόμαστε την τελευταία πενταετία, προσφέροντας στο θεατρόφιλο κοινό παραστάσεις που ακροβατούν μεταξύ κλασικών παραγωγών και νέων τάσεων και ρευμάτων, χωρίς να χάνουμε το μέτρο και την ισορροπία. Στηρίζουμε παράλληλα τα καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά  προγράμματα που εκπονήθηκαν και που έχουν καθιερώσει σε πολυχώρο πολιτισμού και το έκαναν σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα όλης της Ελλάδος.

Η αποδοχή και ο τρόπος που ο κόσμος «αγκάλιασε» τις δράσεις που ξεκινήσαμε λειτουργούν ως κινητήριος δύναμη για να συνεχίσουμε το έργο που επιτελούμε σε αυτό το προπύργιο πολιτισμού και δημιουργίας. Γιατί το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά είναι ο φάρος που φωτίζει πάντα την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του Πειραιά μας.

Θα ήθελα και εγώ, μέσα από την καρδιά μου, να ευχαριστήσω όλους που είστε σήμερα μαζί μας.  Επίσης να ευχαριστήσω όλους ανεξαιρέτως τους φορείς που ήδη προείπε  ο Δήμαρχος και δεν  θα ήθελα να σας κουράσω και να σας ευχηθώ να χαρείτε πάρα πολύ την αυλαία μας, το βιβλίο μας και να έχετε μία πολύ όμορφη βραδιά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

 

Ομιλητές ήταν επίσης οι:

Κώστας Γεωργουσόπουλος, Συγγραφέας και Κριτικός Θεάτρου.

Ευαγγελία Μπαφούνη, Διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά.

Κώστας Κουρμουλάκης, Προϊστάμενος Τμήματος Θεάτρων και Κινηματογράφων Δ.Π.

Παναγιώτης Κωσταλούπης, Προϊστάμενος Τμήματος Εκτέλεσης Έργων Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ.

Μελίνα Φωτοπούλου, Συντηρήτρια Έργων Τέχνης, Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ζωγραφικών Έργων της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ.

Ντένης Ζαχαρόπουλος, Ιστορικός της Τέχνης.

Για τη  νέα αφιερωματική έκδοση του Δήμου Πειραιά «Το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά», μίλησε ο εκπρόσωπος των εκδόσεων «ΜΙΛΗΤΟΣ» κ. Νίκος Χατζηγεωργίου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Νίκος Διαμαντής.

 
 

About the author

More posts by