Πατήρ Νικόλαος : Τελικά εμπόδιο της Χριστοφορίας η μασκοφορία;

ΜΑΣΚΑ’’η λέξη των ημερών…
Πρωτοφανής η εικόνα …!τα ιερά πρόσωπα των ανθρώπων καλυμμένα μπρος στο φόβο ενός αόρατου εχθρού με διφορούμενες και πολυσυζητημένες διαστάσεις.
Άνθρωποι πανικοβλημένοι μπρος στην απορία …τι να κάνω ;να μπω στο ναό φορώντας την ,ή μήπως έτσι προσβάλλω τον Δημιουργό μου;
(όχι άτοπη απορία)…Μήπως όμως μη φορώντας την δημιουργήσω πρόβλημα …μη τυχών μεταδώσω η κολλήσω κάτι …;
Ξένα πράγματα και πρωτοφανή ….απορίες που μέχρι πριν λίγο καιρό ούτε καν φανταζόμασταν πως θα έχουμε …όμως να που ήρθαν …!

Τι εικόνα όντως ,από τη μια άνθρωποι ευσεβείς κατά πάντα ,να βρίζονται μεταξύ τους αποκαλώντας εκείνους που έχουν επιλέξει να μασκοφορούν αιρετικούς και αντίχριστους και πλήθος άλλων επιθέτων και χαρακτηρισμών!
Από την άλλη άνθρωποι φοβισμένοι που προσπαθούν να καλύψουν το φόβο των ημερών (τον όχι αδικαιολόγητο )κάτω από ένα ύφασμα του οποίου η ασφάλεια αμφισβητείται ακόμη και από ειδικούς από ότι διαβάζουμε…και τους γεννάται η απορία μήπως κινδυνεύω μέσα στο ναό ,εκεί που ο αόρατος Κύριος μας κάνει την παρουσία του ορατή στο ποτήριο ,όχι των μικροβίων αλλά της αιώνιας Ζωής;

Πριν αποφασίσουμε στο να βάλουμε η όχι μάσκα,πρέπει κάτι να γνωρίζουμε βασικό το οποίο ξέρουμε με βεβαιότητα όχι από φιλοσοφίες και λόγια …αλλά από την εμπειρία μας ως ορθόδοξοι χριστιανοί και την εμπειρία των Αγίων Πατέρων μας: στο στο ναό δεν υπάρχουν μικρόβια γιατί όλα αγιάζονται με την παρουσία Του Παρακλητου …ναι δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε …!!!
ΑΛΛΑ ….αυτό που μπορεί να γίνει αιτία μόλυνσης ακόμη και ΜΕΣΑ στο ναό ναι ΜΕΣΑ στο ναό …είναι η διχόνοια που προκαλεί ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ που δεν κοιτά καιρούς και τόπους …διότι συνέχεια ψάχνει αφορμές να μολύνει το πλάσμα Του Θεού που είναι εικόνα Του …κατασκευασμένο από τη δημιουργία χωρίς μάσκα …!!!
Αν λοιπόν ερχόμαστε μέσα στο ναό με εγωισμό κ έπαρση για τα κατορθώματα και επιτεύγματα μας και τα πνευματικά μας άλματα …διότι δεν είμαστε ‘’ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων ,μασκοφόροι (επί τη προκειμένη) ,τότε η Χάρις -το αντισηπτικό Του θεού …που καθαρίζει και απολυμαίνει τον ιερό χώρο ,η Χάρις που πνέει το ναό υποχωρεί και να ξέρουμε πως τότε …μένουμε μόνοι ….και ακριβώς σε αυτό το σημείο να είμαστε σίγουροι πως όλα μπορούν να συμβούν …ακόμη κ μέσα στο ναό…!
Άρα τελικά αν το καλομελετήσουμε η μασκοφορία δεν εμποδίζει την Χριστοφορία …..διότι μπορεί να φοράς μάσκα αλλά από κάτω από αυτή να αναπνέεις το Πνεύμα το Άγιο το οποίο από τίποτα δεν εμποδίζεται …ο εγωισμός όμως που χωρίς μάσκα μεταδίδεται μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά ….!!!
Όπως θέλει ο καθένας μας το χειρίζεται …όπως πολύ ωραία σημειώθηκε από επίσκοπο της Εκκλησίας μας : ‘’δεν είμαστε αστυνόμοι κ ελεγκτές όσοι διακονούμε στο ναό!’’

Εκ κατακλείδι , δεδομένων των πρωτάκουστων συνθηκών , …ας φυλάξει ο Θεός …μη δούμε πάλι κενά τα καθίσματα στους ναούς μας … τότε εκεί θα πονέσουμε κ θα κλάψουμε με μαύρο δάκρυ … όπως η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ….!!!

Στώμεν καλώς αδελφοί !!!να μείνουμε στην αγάπη και στην ταπείνωση …!
Προς θεού μη μπει ανάμεσα μας η διχόνοια κ ο εγωισμός γιατί τότε θα έλθουν τα δεινά για την ψυχή μας ….τα πραγματικά δεινά …!!!

π.Ν.Κ.

Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Κορυδαλλού