Εξηγήθηκε η περιβόητη γυναικεία “διαίσθηση”

Friends working together

Οι γυναίκες είναι σε θέση, ακούγοντας απλώς τον ήχο της φωνής άλλων γυναικών, να ξεχωρίσουν πότε το φλερτ γίνεται επικίνδυνο και ποιες από αυτές μπορεί να αποτελέσουν πραγματική απειλή για τη σχέση με τον σύντροφό τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, από ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, υπό τον ανθρωπολόγο Ντέιβιντ Πουτς, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Personality and Individual Differences” (Προσωπικότητα και Ατομικές Διαφορές), σύμφωνα με τη βρετανική “Τέλεγκραφ”, έδειξε ότι οι γυναίκες μπορούν να προβλέψουν ποιες φωνές είναι πιο γοητευτικές στα αυτιά των ανδρών, άρα εν δυνάμει πιο “απειλητικές” για τις ίδιες.

Οι ερευνητές έβαλαν άνδρες και γυναίκες να ακούσουν ηχογραφήσεις διαφόρων γυναικείων φωνών και να τις αξιολογήσουν ανάλογα με το πόσο γοητευτικές τις έβρισκαν. Αφού πρώτα οι άνδρες διάλεξαν τις γυναικείες φωνές που προτιμούσαν, επιλέγοντας έτσι μια γυναίκα από τη φωνή της για ένα νυχτερινό ραντεβού, στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι οι γυναίκες, που άκουσαν τις ίδιες φωνές, ήσαν σε θέση να προβλέψουν ποιες φωνές είχαν προτιμήσει οι άνδρες!

“Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν φωνητικά χαρακτηριστικά για να εντοπίσουν τη δυνητική απειλή από ανταγωνίστριές τους”, δήλωσε ο Πουτς, ο οποίος πρόσθεσε ότι η νέα μελέτη ρίχνει φως στο πώς οι άνδρες επιλέγουν μια υποψήφια σύντροφο (παίζει ρόλο αν η φωνή της ακούγεται νεανική και …πολλά υποσχόμενη), αλλά και στο πώς οι γυναίκες “πιάνουν στον αέρα” τις ισχυρότερες ανταγωνίστριές τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, ηθοποιοί όπως η Ρενέ Ζελβέγκερ και η Τζένιφερ Τίλι έχουν εκείνη την χροιά φωνής που οι άνδρες βρίσκουν κατ’ εξοχήν ελκυστική, ενώ αντίθετα οι γυναίκες κατ’ εξοχήν απειλητική. Από εξελικτική άποψη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια ψιλή γυναικεία φωνή που υποδηλώνει νεανικότητα και γονιμότητα, έλκει ιδιαίτερα τους άνδρες, ενώ αντίθετα μια βαθιά ανδρική φωνή που εκπέμπει κυριαρχία, αρέσει στις γυναίκες.