Πως κινδυνεύουν τα τετράποδα και τα πτηνά από τα πυροτεχνήματα*

 

3D rendering of a dog wearing hearing protection over its ears to reduce noise and looking at fireworks.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς και σ’όλον τον πλανήτη η αλλαγή του χρόνου συνοδεύεται από πλήθος πυροτεχνημάτων. Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται για να φωτιστεί ο ουρανός και οι ζωές μας και δεν καταλαβαίνω πώς αυτός ο θόρυβος είναι συνυφασμένος με την χαρά των γιορτών. Σίγουρα όμως ξέρω λόγω επαγγέλματος πως το έθιμο αυτό επηρεάζει αρνητικά τους τετράποδους και όχι μόνο φίλους μας, τα ζώα.

Τα περισσότερα κατοικίδια πάσχουν από κροτοφοβία. Όσον αφορά τους σκύλους ανάλογα με το μέγεθος και την φυλή 25-50% μεγάλο ποσοστό φοβούνται τα πυροτεχνήματα, τα βεγγαλικά, τους πυροβολισμούς και άλλα έντονα ηχητικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα τον εκκωφαντικό ήχο των αντιαρματικών αεροπλάνων κατά την περίοδο των επιδειξιομανών παρελάσεων, όταν πετάνε πολύ χαμηλά στα αστικά κέντρα. Πολλές φορές αυτή η κροτοφοβία μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή τους. Ειδικά αν έχετε δεμένο το ζώο στο μπαλκόνι ή στην αυλή μπορεί να πνιγεί από τις ανεξέλεγκτες αντιδράσεις του. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι το δέσιμο των σκύλων απαγορεύεται αυστηρά από τον νόμο, αλλά δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί κηδεμόνες που δένουν τα ζώα τους εν γνώσει του απαγορευτικού.

Υπάρχουν όμως και άλλες εκδηλώσεις του φόβου των σκύλων στην χρήση πυροτεχνημάτων και στην πρόκληση διαφόρων θορύβων. Περιφέρονται ασκόπως και συχνά προσκρούουν σε τοίχους παράθυρα, πόρτες κλπ., εκδηλώνουν γενικευμένο τρέμουλο εξαιτίας του μυικού τρόμου, έχουν σιαλόρροια, πολλές φορές τους φεύγουν τα ούρα τους. Κρύβονται κάτω από καναπέδες ή προσκολλώνται στον κηδεμόνα τους. Η δική μου η σκυλίτσα η Λίζα έτρεμε και έμπαινε μέσα στην μπανιέρα, γιατί ήταν το μόνο δωμάτιο στο σπίτι μου που δεν φαίνεται ο ουρανός.

 

                   Πώς μπορείτε να τα προστατέψετε

                                                               Σκύλος

Ιδανικά, απομακρύνετε το ζώο από τις περιοχές που συχνά τέτοιες μέρες γίνεται χρήση πυροτεχνημάτων. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, φροντίστε να βγάλετε το ζώο νωρίτερα βόλτα και μάλιστα κάντε μεγαλύτερη βόλτα ώστε να γυρίσει ευχαριστημένο και αρκετά κουρασμένο, ώστε να είναι πιο ήρεμο. Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τις κουρτίνες και βάλτε δυνατά μουσική μέσα στο σπιι για να τα αποπροσανατολίσετε από τους εξωτερικούς θορύβους. Φτιάξτε κρυψώνες που εύκολα θα μπορούν να καταφύγουν εκεί και βάλετε μέσα στις κρυψώνες το αγαπημένο τους παιχνίδι ή μια μπλούζα σας.

 

                                                             Γάτα

Πολύ συχνά στο άκουσμα περίεργου θορύβου η γάτα δραπετεύει, είτε από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, είτε πέφτει στο κενό. Καλό θα ήταν λοιπόν να είναι τουλάχιστον τσιπαρισμένες, ώστε όποιος την βρει και την πάει σε κτηνίατρο εύκολα να βρουν τον κηδεμόνα της. Και σ’αυτή την περίπτωση βοηθάνε οι φωλίτσες με χαρτόκουτα μέσα στο σπίτι για να κρυφτούν· οι γάτες έτσι κι αλλιώς χαίρονται να κρύβονται. Να ξέρετε επίσης ότι μπορεί να μείνουν κρυμμένες για πολλές πολλές ώρες· μην ανησυχείτε, θα ηρεμήσουν και θα βγουν μόνες τους. Είναι πολύ χειρότερο να προσπαθήσετε να τις ξεβολέψετε επειδή και σεις τρομάξατε.

Γενικά, μείνετε ήρεμοι/ες, μην αντιδράτε στην εκδήλωση του φόβου του ζώου σας και κυρίως μη μαλώνετε το σκύλο επειδή άρχισε να γαβγίζει. Το ζώο διαβάζει την γλώσσα του σώματος σας -ακόμα και του προσώπου σας, αν σας κοιτάει κατάματα. Προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή του με λιχουδιές, είτε με παιχνίδια και αν αποτύχετε αφήστε το ήσυχο, μόνο του θα ηρεμήσει.

 

                                                         Κουνέλια

Πολλές φορές ο θόρυβος από τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό θάνατο γιατί τα κουνέλια έχουν πολύ ευαίσθητη καρδιά. Σκεπάστε με μια κουβερτούλα το κλουβί και βάλτε το στο πιο ήσυχο σημείο του σπιτιού σας.

 

                                   Πουλιά

Το ίδιο ισχύει και για τα πουλάκια που ζουν σε κλουβί. Σκεπάστε το κλουβί με ένα σκούρο ύφασμα και κρατήστε το μέσα στο σπίτι. Μην το αφήνετε στο μπαλκόνι· ιδιαίτερα τα πουλάκια εύκολα πεθαίνουν από ανακοπή μιας και έχουν δίχωρη καρδιά.

Προσωπικά φροντίζω όσο μπορώ να αποτρέψω την χρήση πυροτεχνημάτων και άλλων θορυβωδών εκδηλώσεων και πάντα προτείνω πιο πολιτισμένους τρόπους για να γιορτάσουμε και να χαρούμε την έλευση του καινούργιου χρόνου.

 

 * Βιβή Ιτσοπούλου, κτηνίατρος