Πόσο καλά γνωρίζετε τις βιταμίνες Β;

 

 

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β αποτελείται από οκτώ υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Εκτός από τα αριθμημένα ονόματα τους, έχουν και άλλα ονόματα όπως η βιοτίνη και το φυλλικό οξύ, που συχνότερα αναφέρονται με το όνομά τους.

Β1, θειαμίνη, πυροφωσφορική θειαμίνη

B2, ριβοφλαβίνη 5

B3, νιασίνη, νικοτιναμίδη

B5, παντοθενικό οξύ

B6, πυριδοξίνη

Β7, βιοτίνη

Β9, φυλλικό οξύ

B12 κοβαλαμίνη, μεθυλοκοβαλαμίνη η ενεργή μορφή

 

Δράση των βιταμινών Β και τι μπορεί να συμβεί όταν βρίσκονται σε έλλειψη;

Οι βιταμίνες Β συγκεντρώνονται ως σύμπλεγμα Β, επειδή συχνά βρίσκονται μαζί σε πηγές τροφίμων. Τις συναντάμε σε μια μεγάλη ποικιλία τροφών όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και εμπλουτισμένα δημητριακά. Για παράδειγμα, η Β12 βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχουν παρόμοιες λειτουργίες στο σώμα και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων, στη δημιουργία ενέργειας από την τροφή (μεταβολισμός), στην παραγωγή νέων κυττάρων, στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών, στην υποστήριξη της υγιούς μεθυλίωσης και άλλα.

Οι βιταμίνες Β είναι αλληλεξαρτώμενες και λειτουργούν είτε ως ένζυμα είτε ως συμπαράγοντες. Ως ενζυμικοί συμπαράγοντες βοηθούν στην προώθηση των χημικών αντίδρασεων του οργανισμού. Ως ένζυμα δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους χωρίς τους συμπαράγοντες.

Εάν κάποια από τις βιταμίνες Β είναι σε έλλειψη, τότε δεν μπορεί να συμμετέχει ως συμπαράγοντας στις υπόλοιπες που λειτουργούν ως ένζυμα.

Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμινών Β

Βιταμίνη Β1-Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης Β1, ονομάζεται σύνδρομο Wernicke-Korsakoff ή Βeriberi.

Βιταμίνη Β2- Η έλλειψη βιταμίνης Β2, μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη ή ακόμη και σχισίματα στις γωνίες των χειλιών.

Βιταμίνη Β3- Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης Β3 ονομάζεται πελλάγρα, με κύρια συμπτώματα διάρροια, δερματίτιδα και άνοια.

Βιταμίνη Β5-  Η έλλειψη βιταμίνης Β5 βλάπτει τα επινεφρίδια. Mια ιδιαίτερη πάθηση ανεπάρκειας γνωστή ως «σύνδρομο του ποδιού του καψίματος» σχετίζεται με ανεπάρκεια Β5.

Βιταμίνη B6- Καθώς η βιταμίνη Β6 είναι συμπαράγοντας για πολλούς νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου το κύριο σύμπτωμα της ανεπάρκειας αυτής της βιταμίνης είναι η κατάθλιψη και νευροπάθειες.

Βιοτίνη- Η έλλειψη βιοτίνης μπορεί να προκαλέσει ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα ή τριχόπτωση.

Φολικό οξύ- Η έλλειψη του φολικό οξέως μπορεί να προκαλέσει αναιμία, ψυχολογικές διαταραχές και αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης λόγω κακής μεθυλίωσης.

Βιταμίνη Β12- Συμπτώματα όπως αναιμία, εκφύλιση των νεύρων και ψυχολογικές διαταραχές μπορεί να οφείλονται σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.

Συνολικά, το νευρικό σύστημα, εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός και περιφερικά νεύρα, φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από τις ανεπάρκειες των βιταμινών του συμπλέγματος Β για αυτό και οι ελλείψεις των βιταμινών Β προκαλούν νευρολογικά, ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα.

Οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές, για αυτό το λόγο δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό και αποβάλλοντα , με εξαίρεση τη βιταμίνη Β12.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μελετών στις ΗΠΑ, το 25 με 50 τοις εκατό των γυναικών έχουν χαμηλότερες από τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες Β1, Β6 και φυλλικού οξέος. Το 5 με 25 τοις εκατό των γυναικών έχουν χαμηλότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη Β2, Β3 και Β12.

 

Ομάδες πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις για βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Η ανεπάρκεια βιταμινών Β μπορεί να οφείλεται είτε σε αυξημένη ανάγκη, μειωμένη πρόσληψη, μειωμένη απορρόφηση, είτε σε απώλεια ούρων, κοπράνων ή ιδρώτα. Άτομα με αυξημένες διατροφικές ανάγκες για βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι :

Ηλικιωμένοι

Εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες

Παιδιά στην ανάπτυξη

Έφηβοι

Αθλητές

Άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Άτομα με διατροφικές διαταραχές

Άτομα με κοιλιοκάκη

Άτομα που πάσχουν από νόσο του Κρον

Διαβητικοί

Άτομα με χρόνια διάρροια

Εάν έχετε έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση με το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής, όπως το B-Complex Active, το οποίο περιέχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β σε ενεργή μορφή, σε συνδυασμό με φυλλικό οξύ, σκόνη alfa alfa, βιοτίνη, χολίνη, ινοσιτόλη και PABA.

Η ολοκληρωμένη σύνθεση του B-Complex Active με βιταμίνες σε ενεργή μορφή προσφέρει άμεση απορρόφηση και συμβάλει στην ισορροπία των ορμονών, την παραγωγή ενέργειας και το μείωση της κόπωσης.