Λογοδοτεί ο Χουρσαλάς στον Χρήστου για τα μεγάλα θέματα  του Κορυδαλλού

 

Για τις ολιγωρίες και τις λανθασμένες «πολιτικές»  στα σημαντικότατα θέματα  που άπτονται του ίδιου του μέλλοντος του Κορυδαλλού , έχει κληθεί να λογοδοτήσει  δήμαρχος της πόλης , Νίκος Χουρσαλάς , με πρωτοβουλία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας , Στέφανου Χρήστου , στην αποψινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο  κ. Χρήστου , έχει θέσει μεταξύ άλλων τα καίρια ερωτήματα που αφορούν , την αντισεισμική και αντιπυρική προστασία των σχολείων καθώς και τα κορυφαία θέματα των φυλακών Κορυδαλλού και των λατομείων.

Όπως είναι γνωστόν για το θέμα των φυλακών Κορυδαλλού , η Δημοτική Αρχή Χουρσαλά , πανηγύριζε και «φωτογραφιζόταν στα επικοινωνιακά  κυβερνητικά τρικ κατεδάφισης ερειπίων στον Ασπρόπυργο για ανέγερση νέων φυλακών «εντός του 2022», όπως ανέφερε η σχετική επίσημη ανακοίνωση ,του υπουργείου Προστασίας Πολίτη.

Η ίδια η σχετική ανακοίνωση ανάφερε επίσης ότι « το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου βρίσκεται έξι μήνες μπροστά» και η δημοπράτηση του έργου «θα γίνει στις αρχές της νέας χρονιάς» δηλαδή το …2021.

Μάλιστα η καθ΄ύλην αρμόδια , Σοφία Νικολάου – Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, δήλωνε το 2020: « .. Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού είναι γεγονός και θα έχει λάβει σάρκα και οστά εντός του 2022».

Δηλώσεις τις οποίες η Δημοτική Αρχή Χουρσαλά ουδέποτε αμφισβήτησε ακόμη και όταν είχαν παρέλθει οι ημερομηνίες που είχαν διατυπωθεί.

Τουναντίον ο ίδιος ο «ανεξάρτητος» κ. Χουρσαλάς , ως στέλεχος της ΝΔ , συνόδευσε τον πρωθυπουργό στην κομματική του περιοδεία στην  πόλη , όταν την είχε επισκεφθεί ενόψει των εκλογών του 2023 . Χωρίς να καταγγέλλει φυσικά την κατάφωρη αθέτηση όλων των παραπάνω δεσμεύσεων

                  Χουρσαλάς

Ο ίδιος  δε ο κ. Χουρσαλάς , δήλωνε  από τις  19 Νοεμβρίου …2020, ότι   η εξαγγελία της απομάκρυνσης «παίρνει πολύ άμεσα σάρκα και οστά» όπως είχε δηλώσει και η Γενική Γραμματέας του υπουργείου!

Επίσης έκανε λόγο για «συνεργασία Φορέων και Υπουργείων», για την οποία ουδέποτε σχετικά έχει ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο , ότι υπάρχει, ποιοι είναι οι φορείς και τα υπουργεία που συμμετέχουν , σε ποια «βάση» είναι αυτή η συνεργασία , πως διεξάγεται , τι συζητείται κ.α

Αυτούσια η δήλωση  του , είναι η ακόλουθη :

«Είναι μια πάρα πολύ σημαντική ημέρα. Αυτό το οποίο οφείλουμε να αναδείξουμε είναι ότι μια εξαγγελία παίρνει πολύ άμεσα σάρκα και οστά, μέσα από τη συνεργασία Φορέων και Υπουργείων.

Είμαστε εδώ για να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους, λίγα λόγια και να είμαστε ουσιαστικοί στην τελική επίτευξη, που είναι η οριστική απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού σε ένα νέο σωφρονιστικό κατάστημα, το οποίο θα πληροί τους όρους της περιβαλλοντολογικής συνείδησης

 

                      Δημόπουλος

Χαρακτηριστική είναι και η ανάρτηση του «συν-δημάρχου» όλα αυτά τα χρόνια , Γιώργου Δημόπουλου  στο f/b:

Έγραφε μετά τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη , στη Βουλή, στις 22 Ιουλίου του …2019 (!) , ο κ. Δημόπουλος:

«  22-07-2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη για τον Κορυδαλλό, αποτελεί η εξαγγελία – δέσμευση από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, της κατάργησης των φυλακών Κορυδαλλού και την αξιοποίηση όλου του χώρου που καταλαμβάνουν σήμερα προς όφελος της πόλης μας και γενικότερα της Β΄ Πειραιά.

Η οριστική απομάκρυνση των φυλακών θα δικαιώσει το πάνδημο και διαχρονικό κορυφαίο αίτημα της πόλης μας.

Γι’ αυτό ο δήμος Κορυδαλλού, πρέπει να έχει καθοριστική συμμετοχή και λόγο στο σχεδιασμό της «επόμενης μέρας».

Ο Δήμος οφείλει να επεξεργαστεί και να καταθέσει ολοκληρωμένες και απολύτως στοιχειοθετημένες ΔΙΚΕΣ του προτάσεις για το πως πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος, σκιαγραφώντας το μέλλον της πόλης μας.

Επίσης να παρακολουθεί στενά και να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες και τα στάδια για την υλοποίηση της σημαντικότατης αυτής δέσμευσης του Πρωθυπουργού.

Γι’ αυτό προτείνουμε τη συγκρότηση συγκεκριμένης ομάδας, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Δήμου και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και όσων άλλων κρατικών φορέων τυχόν εμπλακούν, που σκοπό θα έχει την παρακολούθηση αυτών των διαδικασιών, την άμεση επίλυση τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης τους. Κυρίως όμως θα έχει σκοπό τη συνδιαμόρφωση της πρότασης και του σχεδιασμού της αξιοποίησης όλης αυτής της έκτασης».

Όπως όλοι δε γνωρίζουν, στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από τότε η συνδιοίκηση Χουρσαλά-Δημόπουλου ΟΥΔΕΠΟΤΕ προέβη σε καμία επεξεργασία δικών της προτάσεων ,ούτε καν  έθεσε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ούτε φυσικά συγκροτήθηκε κάποια «ομάδα παρακολούθησης» του έργου».

 

    Υπουργείο Προστασίας Πολίτη

Η ανακοίνωση με τις δηλώσεις των μελών της πολιτικής ηγεσίας του  υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι οι νέες φυλακές θα είχαν ανεγερθεί μέχρι το …2022, είναι η ακόλουθη:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ξεκίνησαν οι ενέργειες για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος στον Ασπρόπυργο

Με την κατεδάφιση κτηρίων στην παλαιά βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή νέου Καταστήματος Κράτησης που θα αντικαταστήσει το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού.

Το πρωί της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου στο χώρο που εντός του 2022 θα δημιουργηθεί το υπερσύγχρονο Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών, έγινε το πρώτο βήμα για την υλοποίηση των αποφάσεων της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τον σταδιακό εκσυγχρονισμό των Καταστημάτων Κράτησης σε όλη τη χώρα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, ο Ταξίαρχος Μιχαήλ Κλούβας, Διευθυντής της ΜΟ.Μ.ΚΑ./ΥΠ.ΕΘ.Α, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού, Νίκος Χουρσαλάς, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών Κορυδαλλού Γεώργιος Δημόπουλος, ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Μαλαβέτης, Διοικητής Μηχανικού ΑΣΔΥΣ/ΔΜΧ, ο Αντισυνταγματάρχης Αναστάσιος Κρόκος, Διοικητής 725 Τάγματος Μηχανικού.

Το Συγκρότημα θα παραδοθεί μέσα στο 2022 και θα αποτελείται από 12 πτέρυγες δυναμικότητας 2.000 κρατουμένων.

Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων,:

– Δικαστικό Μέγαρο με 7 αίθουσες και τμήμα Μεταγωγών

– Προαύλια πτερύγων έκτασης 1.000 τ.μ. με χώρους πρασίνου

– Μικρή υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση (γήπεδο μπάσκετ) και ανοιχτό χώρο συνάθροισης

– Πτέρυγα ευάλωτων ομάδων, ημιπτέρυγα ΑΜΕΑ

– Κλινικές (Γενικής Νοσηλείας – Ψυχιατρική Κλινική), εξωτερικά ιατρεία

– Χώρους θεραπευτικών Προγραμμάτων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ)

– Σχολικό συγκρότημα και γυμναστήριο

Με νομοθετική ρύθμιση η παλιά νατοϊκή βάση του Ασπροπύργου πέρασε για 99 χρόνια στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου βρίσκεται έξι μήνες μπροστά.

Το έργο θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και η δημοπράτηση θα γίνει στις αρχές της νέας χρονιάς.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

 

Ελευθέριος Οικονόμου – Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη:

«Είναι μια σημαντική ημέρα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διότι στο πλαίσιο της υλοποίησης των αποφάσεων του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη μεταφορά του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού οι διαδικασίες ξεκίνησαν με τη συνδρομή του Υπουργείου Άμυνας και ιδιαίτερα της ΜΟ.Μ.ΚΑ.

Ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση των εργασιών, πολύ πιο γρήγορα από ότι προβλέπουν τα χρονοδιαγράμματα, φτάσαμε στη σημερινή μέρα όπου έχει αρχίσει η κατεδάφιση των παλιών κτιρίων.

Έτσι θα προχωρήσουμε και στη δεύτερη φάση και πιστεύουμε ότι πάλι θα είμαστε πολύ πιο μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα για να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.

Θα ήθελα να τονίσω ότι λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπόψη και τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις αυτού του έργου γι’ αυτό και το 80% των υλικών της κατεδάφισης θα χρησιμοποιηθούν στις νέες φυλακές.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους, και τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, που πραγματικά συνέδραμαν στην όλη αυτή προσπάθεια ώστε πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι προβλέπαμε να είμαστε στην έναρξη των εργασιών. Και βέβαια για ακόμη μία φορά και το Υπουργείο Άμυνας για τη σημαντική συμβολή του σε αυτό το έργο.

Συνεχίζουμε και μια σειρά άλλων προσπαθειών στα καταστήματα κράτησης και σε άλλες περιοχές, έτσι ώστε πολύ πιο γρήγορα να έχουμε μια νέα κατάσταση στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας».

 

Σοφία Νικολάου – Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής:

 

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη σήμερα, γιατί αυτές οι πρώτες κατεδαφίσεις αποτελούν την αρχή ενός εμβληματικού έργου. Το νέο Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών, το οποίο θα αντικαταστήσει και τις φυλακές Κορυδαλλού, είναι γεγονός.

Θέλω να μιλήσω με ημερομηνίες. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε με τη ΜΟ.Μ.ΚΑ., τη μονάδα μελετών και κατασκευών του Γ.Ε.ΕΘ.Α, τον Γενάρη του 2020.

Δέκα μήνες μετά κατεδαφίζουμε τα παλαιά κτίρια εδώ στην παλαιά Νατοϊκή Βάση. Σε δέκα – δεκαπέντε ημέρες το πολύ, θα έχουμε υποβάλει τον φάκελο με όλες τις απαιτούμενες μελέτες για να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ουσιαστικά θα συνιστά την άδεια δόμησης του «νέου Κορυδαλλού», του νέου δικαστικού σωφρονιστικού συγκροτήματος.

Αυτό σημαίνει ότι αρχές του 2021 προχωράμε στη δημοπράτηση του έργου. Και σε περίπου ένα χρόνο από τότε, στις αρχές του 2022, θα μπορούμε να κόψουμε κορδέλα.

Με λίγα λόγια η εξαγγελία του Πρωθυπουργού είναι γεγονός και θα έχει λάβει σάρκα και οστά εντός του 2022.

Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γι’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, τη ΜΟ.Μ.ΚΑ., τα συναρμόδια Υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια.

Είμαστε εδώ και προχωράμε δυνατά”.