Και ξαφνικά ενώ όλοι ετοιμάζονταν να πάνε διακοπές , η συνδιοίκηση Χουρσαλά- Δημόπουλου, «θυμήθηκε» άξαφνα , ότι υπάρχει ανάγκη για σχολείο στον Άνω Κορυδαλλό –Σχιστό .
Μάλιστα μέσα στο κατακαλόκαιρο ,προκήρυξε και σχετικό διαγωνισμό για τη μίσθωση κτιρίου στην περιοχή αυτή ,με νοίκι …10.000 ευρώ μηνιαίως, σύμφωνα με το κονδύλι που ενέγραψε στον προυπολογισμό.
Στους παροικούντες στην « Ιερουσαλήμ» και εν προκειμένω στο Δημαρχιακό Μέγαρο αλλά και στη σχολική κοινότητα είχε “βουίξει” ότι πίσω απ΄όλα αυτά ήταν να νοικιαστεί το κτίριο συγκεκριμένου ιδιωτικού σχολείου. Με την ιδιοκτησία του οποίου τυγχάνει να έχει στενή συγγενική σχέση αντιδήμαρχος του κ. Χουρσαλά .
Στην προοπτική αυτή τόσο παρατάξεις της αντιπολίτευσης όσο και το σύνολο της σχολικής κοινότητας αντέδρασαν εντονότατα , τονίζοντας ότι κάθε άλλο παρά θα αποτελούσε λύση το συγκεκριμένο κτίριο , που είναι περασμένων δεκαετιών κ.α
Κυρίως αντέδρασαν οι καθηγητές και οι γονείς των μαθητών του 4ου και 5ου Γυμνασίου , που ένας μέρος των τάξεων τους στεγάζεται σε κοντέινερ.
Μάλιστα , τέλη Ιουνίου , συγκάλεσαν σχολικό συμβούλιο στο 4ο και 5ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού, στο οποίο παρέστη και ο δήμαρχος , κ. Χουρσαλάς όχι όμως και ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας αντιδήμαρχος , κ. Τζέρμπος !
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν, επίσης η Πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ Κορυδαλλού, Αγγελική Ιγγλέση και η Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Κορυδαλλού Άννα Τζαβαλή.
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες , έγινε αναφορά απ’ όλους στο συγκεκριμένο κτίριο του παρακείμενου ιδιωτικού σχολείου ,αναφέρθηκαν στους λόγους για τους οποίους το απορρίπτουν ως λύση, για να λάβουν στη συνέχεια την απάντηση από τον κ. Χουρσαλά ότι δεν έχουν προυπάρξει από τη διοίκηση του , σκέψεις για το συγκεκριμένο και δεν ήταν αυτή η πρόθεση της .
Η εν λόγω απάντηση «φούντωσε» ,ακόμη περισσότερο τη συζήτηση , με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ,να απαιτούν πλέον , να τους ενημερώσει- επί ματαίω- συγκεκριμένα ότι αφού δεν ήταν γι αυτό , ποια άλλα τέτοια μεγάλα κτίρια υπάρχουν στην περιοχή για ενοικίαση και με τις προδιαγραφές που θέτει ο διαγωνισμός.
Καμία δέσμευση από Χουρσαλά
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Γονέων , εκφράστηκε απ΄όλους προς τη Δημοτική Αρχή «έντονος προβληματισμός» για την επινοικίαση γιατί « όχι μόνο γιατί φαίνεται να μην δίνεται λύση στο κτηριακό πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη μας αλλά και γιατί μετατίθεται στο μέλλον η πραγματική λύση, δηλαδή η ανέγερση νέου σχολείου της Β’βάθμιας, που εδώ και χρόνια ζητάμε».
Σύμφωνα λοιπόν με την Ένωση Γονέων , « η δημοτική αρχή δεν έδωσε καμία απάντηση για κανένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που εκπαιδευτικοί και γονείς έθεσαν και στην ίδια λογική με τις προηγούμενες διοικήσεις, δεν έβαλε κανένα πλάνο για την ίδρυση νέων σχολείων στο Σχιστό».
Επίσης καταγγέλλουν τον κ. Χουρσαλά ότι « δεν θέλησε να δεσμευτεί για κανένα νέο σχολείο, καμίας βαθμίδας, ακόμη και σήμερα που αρκετά τμήματα νηπιαγωγείου ετοιμάζονται να μπουν στα «προσωρινά» κοντέινερ της υποχρηματοδότησης της παιδείας. Εφαρμόζει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες διοικήσεις και βάζει κοντέινερ για νηπιαγωγεία σε παλιές πλατείες.
Μήπως να περιμένουμε να κάνει χρήση και του τελευταίου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και να βάλει κοντέινερ στις αυλές των Λυκείων για νέα νηπιαγωγεία;»
Τους διέψευσε η ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ)
Ακόμη , η Ένωση σημειώνει ότι « θλιβερή εντύπωση προκάλεσε η επιμονή της Δημοτικής Αρχής, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 17/6 όσο και στη σύσκεψη, να μην ενημερωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα για το τι πρόκειται να γίνει με την μετακίνηση των μαθητών.
Το επιχείρημα πως δεν υπάρχει καμιά μελέτη για άλλο κτήριο στην Σταματοπούλου που λίγες πριν ημέρες είχε απευθύνει στην τοποθέτηση της Ένωσης Γονέων στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατέρρευσε αφού και με τη συνάντηση των γονιών με την ΚΤΥΠ, ο κ. Γιάνναρης διέψευσε τον δήμαρχο για τους ισχυρισμούς του».
Τελικά η μελέτη υπήρχε και καμία ενέργεια δεν είχε γίνει στο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σ’αυτή την κατεύθυνση».
Η Ένωση Γονέων καταγγέλλει επίσης «την αυταρχική και προσβλητική στάση της Δημοτικής Αρχής, που δεν θέλει να ενημερώσει για το θέμα της μεταστέγασης των σχολείων τους εμπλεκόμενους της εκπαιδευτικής κοινότητας όπως: Διευθυντές των ενδιαφερόμενων σχολείων, Συλλόγους Διδασκόντων, Συλλόγους Γονέων, ΕΛΜΕ Πειραιά, Β΄ ΕΛΜΕ Πειραιά, Ένωση Γονέων».
Πολύ σωστά , η Ένωση Γονέων επισημαίνει ότι για την έλλειψη σχολείων , «οι ευθύνες βαραίνουν -κυρίως- την προηγούμενη διοίκηση Κασιμάτη και όλους αυτούς που ενώ έλεγαν «θέλει χρόνια να φτιαχτεί ένα σχολείο» δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να ξεκινήσουν τις εργασίες με το επιχείρημα της υπογεννητικότητας.
Δεν μίλησαν ποτέ για την πολιτική της υποχρηματοδότησης.
Δεν μίλησαν ποτέ για την πολιτική που κατακερμάτισε και πολυδιάσπασε τις υπηρεσίες για να φτιαχτεί ένα σχολείο.
Γιατί άραγε θέλει χρόνια και εκατοντάδες υπογραφές για να φτιαχτεί ένα σχολείο και για ένα εμπορικό κέντρο όχι;».
Καλεί δε την τωρινή « Δημοτική Αρχή, άμεσα να φτιάξει σχέδιο και πλάνο ενεργειών για την κατασκευή νέων σχολείων, όλων των βαθμίδων.
Οι χώροι υπάρχουν, να πάρει πρωτοβουλίες να τους διεκδικήσει και να τους αποκτήσει».