Τα καίκια του λιμανιού του Κερατσινίου , έχουν αναλάβει δράση για το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης της θάλασσας.
Τα απορρίμματα που συλλέγουν, χρησιμοποιούνται εκ νέου στην κυκλική οικονομία.
Παραδείγματος χάριν, τα χρησιμοποιημένα αλιευτικά δίχτυα από μηχανότρατες, ανεμότρατες, γρι γρι και παράκτια σκάφη θα μετατραπούν σε χρήσιμα προϊόντα, όπως χαλιά, μαγιό και κάλτσες ενώ τα πλαστικά μπουκάλια από PET ανακυκλώνονται και μετατρέπονται σε μπλουζάκια.
Η δράση υλοποιείται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία “Εναλεία”, στο πλαίσιο του προγράμματος “Mediterranean Cleanup”,
Η Εναλεία, ιδρύθηκε το 2016 σαν η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα και είναι μια κοινωνική επιχείρηση με όραμα να καταστήσει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο.
Η ομάδα της Εναλείας αναφέρει:
«Με σκοπό να κατανοήσουμε καλύτερα τον κλάδο της αλιείας, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε σε κάποια αλιευτικά ταξίδια. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μας ταξιδιού με μια μηχανότρατα, συγκλονιστήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι οι αλιείς στα δίχτυα τους, πέρα από τα ψάρια, έπιαναν και μεγάλες ποσότητες πλαστικών -και μη- απορριμμάτων, τα οποία έριχναν πίσω στη θάλασσα. Ακόμη μεγαλύτερο σοκ ήταν όταν πήραμε ένα κουτάκι αναψυκτικού από τα δίχτυα του οποίου η ημερομηνία λήξης ήταν το 1987, το οποίο ο ψαράς ξανά πέταξε στη θάλασσα. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση για το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης της θάλασσας. Ξεκινήσαμε να εκπαιδεύουμε αλιείς στον Πειραιά έτσι ώστε να συλλέγουν τα θαλάσσια αυτά απορρίμματα και να τα μεταφέρουν πίσω στο λιμάνι. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του “Mediterranean Cleanup” όπου κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας, το 2018-2019, καθαρίσαμε 16.000 κιλά πλαστικού από τον βυθό της θάλασσας.»
Επεκτείνοντας το δίκτυο των αλιέων, με 35 μηχανότρατες/ανεμότρατες από 4 λιμάνια της Ελλάδας (Κερατσίνι, Λαύριο, Πάτρα, Χαλκίδα), την περασμένη αλιευτική περίοδο (Οκτ. 2019 – Μάιος 2020) καθαρίστηκαν 42 τόνοι θαλάσσιων απορριμμάτων από τις ελληνικές θάλασσες, από τους οποίους οι 35 τόνοι ήταν πλαστικό ενώ ταυτόχρονα περισυνελέγησαν και 10 τόνοι χρησιμοποιημένων αλιευτικών διχτυών.
Την φετινή αλιευτική περίοδο (Οκτ. 2020 – Μάιος 2021) συμμετέχουν στην δράση 100 μηχανότρατες από 12 λιμάνια σε όλη την Ελλάδα (Κερατσίνι, Λαύριο, Μηχανιώνα, Νέα Μουδανιά, Χαλκίδα, Κύμη, Πάτρα, Κυλλήνη, Κέρκυρα, Λευκάδα, Χανιά και Άγιο Νικόλαο Κρήτης).
Τέλος, για την αποτελεσματική διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων, η εταιρεία συνεργάζεται με ελληνικές εταιρείες ανακύκλωσης όπως η Antipollution και η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης αλλά και με οργανισμούς του εξωτερικού όπως οι Healthy Seas και το Ecoalf Foundation.