Ποινικές ευθύνες κατά της ΔΕΗ ζητεί ο Τζανής για περιβαλλοντικό «έγκλημα» από το ΑΗΣ Αγ. Γωεργίου

DEH KERATSINIOY-TZANIS «Διαρκές έγκλημα» κατά του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας με συνεχή διαρροή πετρελαιοειδών και καταλοίπων αυτών, από το ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου της ΔΕΗ, στο «λιμανάκι των ψαράδων», καταγγέλλει ο ΔήΜΑΡΧΟς Κερατσινίου – Δραπετσώνας , Λουκάς Τζανής .

         Ο κ. Τζανής κατήγγειλε στο ΥΠΕΚΑ, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Υπουργείο Υγείας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρεια Αττικής – Π.Ε. Πειραιά, το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή – Λιμεναρχείο Πειραιά, το Γραφείο του κ. Πρωθυπουργού, την Εισαγγελία Αρείου Πάγου και Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.

       Ο Δήμαρχος Κερατσινίου  ζητεί την άμεση κινητοποίηση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών  ώστε η περιοχή του λιμένα να ελεγχθεί άμεσα και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διαρροής πετρελαιοειδών, καθώς ο κίνδυνος για το περιβάλλον συνεχώς αυξάνει.

Επίσης :

–          Να διερευνηθούν, αναζητηθούν και αποδοθούν, οι τυχόν ποινικές ευθύνες και οι παραλήψεις των υπαιτίων αυτής της ρύπανσης και ιδιαίτερα της ΔΕΗ ως ιδιοκτήτης του χώρου απ΄ όπου προέρχεται η ρύπανση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του Ν.1650/ 1986, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει, από το άρθρο 7 του Ν. 4042/ 2012.

–          Να κινηθεί η διαδικασία απορρύπανσης και αποκατάστασης του χερσαίου χώρου σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 13588/725/2006 (άρθρο 12) ώς ισχύει, καθώς και του θαλάσσιου χώρου σύμφωνα με τη κείμενη εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς συνθήκες προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

–          Να αναζητηθεί και να ενεργοποιηθεί ο αρμόδιος φορέας, ο οποίος έχει σήμερα την ευθύνη για την αποκατάσταση/ απορρύπανση του θαλάσσιου χώρου και να κινηθεί η διαδικασία της περιβαλλοντικής ευθύνης κατά τα οριζόμενα στο Π.Δ. 148/2009.

–          Να αναζητηθούν οι ευθύνες της Διοίκησης για τυχόν ολιγωρία και παραλείψεις της, σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην αναφορά – καταγγελία του ,« στο γραφικότατο λιμενίσκο  του Αγίου Νικολάου Κερατσινίου, τη μοναδική διέξοδο  της περιοχής προς τη θάλασσα, συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Ποσότητες πετρελαιοειδών από το εργοστάσιο της ΔΕΗ Κερατσινίου διαρρέουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και εξαπλώνονται στην επιφάνεια της θάλασσας, αποτελώντας μία από τις σοβαρότερες αιτίες ρύπανσης και καταστροφής της θαλάσσιας χλωρίδας και της πανίδας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί η αδιαφορία και ανευθυνότητα της ΔΕΗ να αντιμετωπίσει την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανή ,  « η ρύπανση που προκαλείται από τη διαρροή πετρελαίου και καταλοίπων πετρελαιοειδών στη θάλασσα, προέρχεται από τις παλαιές δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου, οι οποίες τροφοδοτούσαν με καύσιμο το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής πριν την αλλαγή του καυσίμου σε φυσικό αέριο.

Η ρύπανση όμως δε συντελείται μόνο στο θαλάσσιο χώρο, αλλά και στο χερσαίο χώρο στον οποίο εδράζονται οι εν λόγω δεξαμενές. Τα κατάλοιπα των πετρελαιοειδών, διασταλάζουν από τον κατεστραμμένο πυθμένα των δεξαμενών στο έδαφος και από εκεί στον θαλάσσιο χώρο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κατάλοιπα πετρελαίου, αποτελούν, σύμφωνα και με τον ευρωπαϊκό κατάλογο αποβλήτων, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ και πρέπει να διαχειριστούν ανάλογα, καθώς και να γίνει αποκατάσταση του ρυπασμένου χώρου».

Ο  Δήμαρχος Κερατσινίου , προειδοποεί ότι « η απερίγραπτη κατάσταση απειλεί ευθέως το περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων και επισκεπτών της περιοχής, καθώς το πετρέλαιο διαρρέει τόσο στον όρμο όπου υπάρχουν οι θέσεις ελλιμενισμού αλιευτικών σκαφών, όσο και στο έδαφος της περιοχής».

.