Αρχαιολογικός περίπατος στα Μακρά Τείχη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής – Πειραιώς κ΄ Νήσων, συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 , ( που για την διετία 2017 – 2018 είναι αφιερωμένες στην θεματική ‘Πόλ(ε)ις’ , διοργανώνει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου « Αρχαιολογικό περίπατο στα Μακρά Τείχη κ΄ σε αρχαιότητες πέριξ αυτών : νεκροταφεία , κτήρια και δρόμοι »

Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας θα προσφέρουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες / περιπατητές να περιηγηθούν σε θέσεις, (ειδικά διαμορφωμένους αρχαιολογικούς χώρους ), όπου διατηρούνται ορατά κατάλοιπα ταφικών μνημείων , δρόμων και κτηρίων , που πλαισίωναν τα Μακρά Τείχη, αλλά και σε θέσεις όπου διατηρούνται ορατά τμήματα του νοτίου σκέλους των Μακρών Τειχών .

Οι συμμετέχοντες στον αρχαιολογικό περίπατο θα έχουν την ευκαιρία , μέσα από τις αφηγήσεις των αρχαιολόγων , να κατανοήσουν και να αναπλάσουν την αρχαία τοπογραφία της Αθηναϊκής πεδιάδας, δηλαδή της πεδιάδας μεταξύ της Αθήνας και του κεντρικού της λιμένα , τον Πειραιά .

Τα Μακρά Τείχη ήταν αμυντικά Τείχη και, ένα από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα στην Αττική κατά την αρχαιότητα, που συνέδεαν σε ευθεία γραμμή , την Αθήνα με το επινείο της τον Πειραιά . Η οικοδόμησή τους συνέβαλε άμεσα στην ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας και την μετατροπή της σε ναυτική και πολιτική υπερδύναμη της εποχής .

Οι αρχαιότητες πέριξ των Μακρών Τειχών δεικνύουν την υψηλή κοινωνική , οικονομική , πολιτική και φιλοσοφική ωριμότητα της Αθήνας και του Πειραιά , κατά τους αρχαίους χρόνους .

Σημείο συνάντησης: Σταθμός ΗΣΑΠ « Ταύρος », (εκδοτήρια εισιτηρίων)

Ώρα συνάντησης 10:30 το πρωϊ (διάρκεια περιπάτου περίπου 3 ώρες) .

Ελεύθερη συμμετοχή .

Πληροφορίες:

Γιάννης Συρόπουλος , τηλ: 210 – 45.90.705

Ειρήνη Σκιαδαρέση , τηλ: 210 – 45.90.712 και 6977 325 462

Α.Μ Αναγνωστοπούλου , τηλ: 210 – 45.90.711

 
 

About the author

More posts by