Καλύτερη προστασία από τον ήλιο, καλύτερο καλοκαίρι

HLIOTHERAPEIA2

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή μας προειδοποιεί  για τη σημασία της  προστασίας  τους  από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες  με τη χρήση των κατάλληλων αντηλιακών προϊόντων και των  άλλων προφυλάξεων, που απαιτούνται.

Η χρήση  των αντηλιακών προϊόντων είναι μόνο ένα από τα μέτρα, που είναι αναγκαία για την αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο. Όλοι μικροί και μεγάλοι πρέπει να είμαστε καλά ενημερωμένοι σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις, που μπορεί να έχουν οι ηλιακές ακτινοβολίες στην ανθρώπινη υγεία.

Οι πληροφορίες  που δίνονται στις ετικέτες των αντηλιακών  προϊόντων και οι οποίες έχουν καθοριστεί με σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μας βοηθούν στην επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού προϊόντος, σύμφωνα και με τις ανάγκες μας.

 

Με βάση την  σύσταση:

–   Απαγορεύεται η αναγραφή στα αντηλιακά προϊόντα του ισχυρισμού sun block ή ολικής προστασίας, διότι κανένα αντηλιακό δε μπορεί να προσφέρει 100% προστασία  (sun block).

–   Οι περιγραφές χαμηλή, μεσαία, υψηλή προστασία πρέπει να αντιστοιχούν στους αναγραφόμενους  δείκτες ηλιακής προστασίας  (SPF-sun protection factor).

–   Τα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να αναγράφουν στις ετικέτες τους τις επισημάνσεις UV-A UV-B, που δηλώνουν προστασία και από τα δύο είδη ακτινοβολίας,  που είναι επικίνδυνοι παράγοντες για τον άνθρωπο.

 

Εκτός από τη χρήση των αντηλιακών προϊόντων οι καταναλωτές πρέπει,  επίσης:

–   Να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις ώρες  11πμ έως  3μμ.

–   Να καλύπτονται με καπέλο και  γυαλιά ηλίου

–   Να αποφεύγουν την έκθεση των μωρών και των παιδιών στον ήλιο.

–   Να χρησιμοποιούν τα αντηλιακά προϊόντα σε επαρκή ποσότητα και σε συχνά διαστήματα, ιδιαίτερα πριν και μετά το κολύμπι.

 

Επίσης να θυμούνται ότι:

–   Το 90% της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να διαπερνά  τα σύννεφα

–   Το νερό προσφέρει μικρή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

–   Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τη  διάρκεια της ημέρας έχει σωρευτικό αποτέλεσμα.

Τέλος και γενικά και παρά τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε,  καλό είναι να μην εκθέτουμε πολύ τους εαυτούς μας στον ήλιο.

 

 

 

 
 

About the author

More posts by