Μετά από 13,14 δισεκατομμύρια χρόνια έφτασε στη Γη, η ακτινοβολία έκρηξης

bing

Μια ασύλληπτων διαστάσεων έκρηξη ακτίνων γάμα, που ήταν συνέπεια της κατάρρευσης ενός τεράστιου άστρου στις εσχατιές του ορατού σύμπαντος (αυτού που οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν μέχρι στιγμής), είναι πιθανότατα το πιο μακρινό αντικείμενο που έχει ποτέ «δει» ένα τηλεσκόπιο, σπάζοντας έτσι κάθε προηγούμενο ρεκόρ απόστασης.

Η έκρηξη των ακτίνων γάμα (που πήρε την κωδική ονομασία GRB 090429Β) έγινε αντιληπτή από το διαστημικό τηλεσκόπιο Swift της NASA και εκτιμάται ότι συνέβη μόλις 520 εκατ. χρόνια μετά το αρχικό «Μπιγκ Μπανγκ» της δημιουργίας του σύμπαντος, σύμφωνα με το BBC, συνεπώς η ακτινοβολία από την έκρηξη χρειάστηκε περίπου 13,14 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη Γη.

Η σχετική λεπτομερής επιστημονική ανακοίνωση πρόκειται να γίνει σύντομα στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal». Την εποχή που έγινε η συγκεκριμένη έκρηξη, υπολογίζεται ότι το σύμπαν είχε λιγότερο από το 4% της σημερινής ηλικίας του και λιγότερο από το ένα δέκατο (10%) του σημερινού μεγέθους του.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αντονίνο Κουτσιάρα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ εκτίμησε ότι το γιγάντιο άστρο που κατέρρευσε προκαλώντας την κατακλυσμική έκρηξη, θα είχε μάζα περίπου 30 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήλιου μας. Μπορεί να προέρχεται από ένα από τα πρώτα άστρα που δημιουργήθηκαν στο σύμπαν ή, τουλάχιστον, από τις πρώτες γενιές άστρων και σίγουρα το άστρο αυτό ανήκε σε έναν από τους πρώτους γαλαξίες.

Υπάρχουν πάντως και άλλα κοσμικά συμβάντα στις εσχατιές και τις απαρχές του σύμπαντος, που ερίζουν για τον τίτλο του πιο μακρινού «αντικειμένου», κυρίως μετά τα νέα πιο εξελιγμένα όργανα παρατήρησης που τοποθετήθηκαν το 2009 στο διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ», αν και υπάρχει ένας βαθμός αβεβαιότητας σε αυτούς τους ισχυρισμούς.