Με τους εμβολιασμούς θα  είχαν αποφευχθεί 3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως 

emboliasmos se gynaikes

Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που διαθέτει η ανθρωπότητα απέναντι στα λοιμώδη νοσήματα που είναι ο εμβολιασμός. Είναι η αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λύση για την πρόληψη και προστασία της υγείας.

Τα οφέλη του εμβολιασμού ολοένα και επεκτείνονται σε εφήβους και ενήλικες, παρέχοντας προστασία από θανατηφόρες ασθένειες όπως η γρίπη, η μηνιγγίτιδα και ο καρκίνος (π.χ. του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος του ήπατος) που εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή.

Κατά τον ΠΟΥ :

• περίπου 2-3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως μπορούν να αποφευχθούν με τον εμβολιασμό.

• 25 ασθένειες που προκαλούν μόνιμες βλάβες, αναπηρίες και ανικανότητα μπορούν να προληφθούν.

  • Eλαττώθηκαν κατά 78% οι θάνατοι από ιλαρά στο διάστημα 2000 – 2011.

• 22,6  εκ. βρέφη παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση, ακόμη, στους βασικούς εμβολιασμούς.

Είναι γεγονός ότι ο εμβολιασμός έχει κάνει πολλά λοιμώδη νοσήματα να εμφανίζονται σπάνια ή ακόμη και να εξαφανιστούν από κάποιες χώρες. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας  εφησυχάζει και να θεωρούμε τον εμβολιασμό ως μη απαραίτητο. Τα νοσήματα αυτά εμφανίζονται ως αναδυόμενα συνεχώς σε χώρες όπου υπάρχουν εμβολιαστικά κενά και ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής. Επιπλέον λόγω των αυξημένων μετακινήσεων και της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των ταξιδιωτών ανάλογα με τη χώρα προορισμού.

Ο ΠΟΥ με το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τους Εμβολιασμούς (GVAP) επιδιώκει αφενός να μειώσει τους θανάτους από νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και αφετέρου οι χώρες- μέλη να δεσμευτούν ότι θα καλύψουν εμβολιαστικά τον πληθυσμό τους σε εθνικό επίπεδο και σε ποσοστό > 90%  και >80% σε περιφερειακό επίπεδο έως το 2020. Επιπλέον, παρέχει το κίνητρο για την έρευνα και την ανάπτυξη της νέας γενιάς εμβολίων.

Στην Ελλάδα, σε γενικές γραμμές, η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών είναι πολύ υψηλή και βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (2006).

Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα στην κάλυψη των παιδιών που ανήκουν σε οικογένειες μεταναστών και Ελλήνων τσιγγάνων η οποία χαρακτηρίζεται γενικά καλή ως μέτρια ή και χαμηλή.

Οι χώρες που βιώνουν κοινωνικοοικονομική κρίση είναι επιρρεπείς σε σοβαρές επιδημίες από «ξεχασμένα» νοσήματα.

Η λανθασμένη και ελλιπής πληροφόρηση ως προς τη χρησιμότητα και την ασφάλεια των εμβολίων είναι δυστυχώς η αιτία για τη δημιουργία μίας εξαιρετικά επικίνδυνης αντί-εμβολιαστικής κουλτούρας.

Οι πολίτες πρέπει να πληροφορηθούν και να εκπαιδευτούν μέσα από προγράμματα Αγωγής Υγείας για να αλλάξουν τις λανθασμένες και πολλές φορές επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία αντιλήψεις.