Μύθοι & Αλήθειες για το Αλάτι

 

 

 

Μύθος 1: Το μαγειρικό και το θαλασσινό αλάτι δεν έχουν καμία διαφορά.

Η Αλήθεια: Το φυσικό μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι, περιέχει πάνω από 80 απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία, ενώ το ραφιναρισμένο αλάτι δεν περιέχει καθόλου μεταλλικά στοιχεία, πέρα από το χλωριούχο νάτριο, ενώ περιέχει χημικά πρόσθετα – sodium ferrocyanide, ammonium citrate και aluminum silicate – που δεν έχουν καμία θετική επίδραση στο σώμα.

Γενικά, όταν τρώμε τροφές που τους έχουν αφαιρεθεί όλα τα ζωτικά συστατικά, το σώμα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις δικές του αποθήκες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ενζύμων για να τις διασπάσει. Μακροπρόθεσμα αυτό προκαλεί ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και χρόνια νοσήματα.

 

Μύθος 2: Μια δίαιτα με μειωμένη πρόσληψη αλατιού είναι υγιεινή.

Η Αλήθεια:  Μελέτες οι οποίες είχαν διεξαχθεί στα τέλη της δεκαετίας του ’70,  είχαν ενοχοποιήσει το αλάτι σχετικά με την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πρόσφατα ήρθαν στην επιφάνεια νέα στοιχεία, τα οποία αλλάζουν το τοπίο.

  • Χωρίς το αλάτι δεν θα ήταν δυνατή η ύπαρξη ζωής. Είναι τόσο απαραίτητο όσο το οξυγόνο και το νερό.
  • Είναι αδύνατον για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τα επινεφρίδια (αδένες που βρίσκονται πάνω στα νεφρά και παράγουν αδρεναλίνη και κορτιζόλη έτσι ώστε να μπορεί ο οργανισμός να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες) να λειτουργήσουν σωστά χωρίς επαρκή πρόσληψη αλατιού.
  • Η υπέρταση είναι ο κύριος λόγος για τη σύσταση δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Ωστόσο, σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει πολύ μικρή σχέση μεταξύ του αλατιού και της υπέρτασης. Αντιθέτως, διατροφή με χαμηλή πρόσληψη αλατιού συνδέεται με αυξημένη παρουσίαση υπέρτασης.
  • Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι σχετίζεται με πάνω από 400% αύξηση των καρδιακών προσβολών στους άνδρες.
  • Οι δίαιτες με μειωμένη πρόσληψη αλατιού, αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη που σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οφέλη του Φυσικού, μη Ραφιναρισμένου Αλατιού

 Κατάλληλη ενίσχυση και ισορροπία του θυρεοειδή

  • Διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος
  • Αποβολή των τοξινών από τα κύτταρα
  • Φυσιολογική αρτηριακή πίεση στο σώμα, μέσω του νατρίου στα επινεφρίδια