Πως να προστατευθούμε από τα κουνούπια

Η ορθή αντιμετώπιση των κουνουπιών είναι ευθύνη της πολιτείας και ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου κάνει προσπάθεια να εφαρμόσει μία γενικότερη ορθολογική διαχείρισή τους που ως κύριο στόχο θα έχει να προλαμβάνει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, σπατάλη δημόσιου χρήματος και φαινόμενα αναποτελεσματικότητας των έργων καταπολέμησης των κουνουπιών. Στην προσπάθεια αυτή καλείται και ο πολίτης να συνεισφέρει με κυριότερο μέτρο την εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης γύρω από τις κατοικίες μας. Εστίες όπως αυτές που αναφέρονται παρακάτω μπορεί να βρίσκονται μέσα ή έξω από τα όρια του κήπου μας αλλά σίγουρα τα κουνούπια δεν γνωρίζουν από τίτλους ιδιοκτησίας και τελικώς μας επισκέπτονται «ακάλεστα» και χωρίς ιδιαίτερους ενδοιασμούς.

Α. Μέτρα προστασίας στις κατοικίες και στους γύρω χώρους

Ι. Μηχανικά μέτρα

 1. Το νερό σε σιντριβάνια, μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές θα πρέπει να αντικαθίσταται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Τα πιατάκια επίσης από τις γλάστρες θα πρέπει να αδειάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 2. Τοποθετημένα ελαστικά σε υπαίθριους χώρους που εκτίθενται στο νερό της βροχής είτε πρέπει να απομακρύνονται είτε να καλύπτονται.
 3. Τοποθέτηση σήτας σε πόρτες και παράθυρα ή σε άλλες πιθανές εισόδους των κουνουπιών στα σπίτια.
 4. Η λειτουργία ανεμιστήρων και κλιματιστικών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της δραστηριότητας των κουνουπιών στις κατοικίες.
 5. Στα ανθοδοχεία των νεκροταφείων είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται συνθετικά άνθη, ώστε να μην απαιτείται η χρήση νερού.

ΙΙ. Χημικά μέτρα

 1. Καπνογόνες σπείρες (φιδάκια) μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές σε καλυμμένους εξωτερικούς χώρους.
 2. Εντομοαπωθητικά χώρου (ηλεκτροθερμαινόμενα πλακίδια ή υγρά) μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά σε εσωτερικούς χώρους ή σε καλυμμένους εξωτερικούς χώρους.
 3. Η χρήση αερολυμάτων (αεροζόλ) τα οποία προορίζονται για ερασιτέχνες.
 4. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, η διενέργεια ψεκασμών με εγκεκριμένα εντομοκτόνα εντός των οικιών ή στον περιβάλλοντα χώρο.
 5. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, η χρήση προνυμφοκτόνων σκευασμάτων σε εστίες με νερό κοντά σε κατοικίες.

Β. Μέτρα ατομικής προστασίας

 1. Η χρήση κουνουπιέρας.
 2. Η χρήση μακρών παντελονιών και μακρυμάνικης μπλούζας.
 3. Η χρήση εντομοαπωθητικών σώματος

Τα εντομοαπωθητικά σώματος και η ορθή χρήση τους

 • Τα εντομοαπωθητικά δε σκοτώνουν τα κουνούπια, αλλά προλαμβάνουν το τσίμπημά τους.
 • Αν και τα εμπορικά ονόματα ποικίλλουν, υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες διαθέσιμων δραστικών ουσιών εντομοαπωθητικών: τα συνθετικά χημικά (π.χ. DEET, πικαριδίνη, IR 3535) και τα προϊόντα φυτικής προέλευσης (π.χ. citriodiol, geraniol).

 • Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) πριν διατεθούν προς πώληση.

 • Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις εκτεθειμένες επιφάνειες του σώματος, αλλά και στην εξωτερική επιφάνεια των ρούχων σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας του προϊόντος.

 1. Η εφαρμογή μεγαλύτερων ποσοτήτων εντομοαπωθητικών δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο προστασίας από τα τσιμπήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με πληροφορίες που αφορούν στα κουνούπια καθώς και τα μέτρα προστασίας, μπορείτε να επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού έργου LIFE CONOPS (www.conops.gr) και του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., http://www.keelpno.gr/).

 
 

About the author

More posts by