Απαξιώνει πριν καν λειτουργήσει το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Δεν πέρασαν στον Σγουρό οι «μαγκιές» Μιχαλολιάκου

dimotiko ok

Στον «αέρα»  είναι  η επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά εξαιτίας  των μεθοδεύσεων του δημάρχου της πόλης,  Βασίλη Μιχαλολιάκου, ο οποίος προσπάθησε να επιβάλλει την οικονομική συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στο κόστος λειτουργίας του Θεάτρου, δίχως όμως να της δώσει λόγο και ρόλο στην διαχείριση.

Συγκεκριμένα, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών αναστύλωσης του Δημοτικού Θεάτρου – την οποία, σημειωτέον, πλήρωσε επίσης από το ΕΣΠΑ η Περιφέρεια – Δήμος Πειραιά και Υπουργείο Παιδείας συνέταξαν την προγραμματική σύμβαση, που οι εμπλεκόμενοι φορείς θα υπέγραφαν, για την εφεξής λειτουργία του Θεάτρου. Εκεί, η Περιφέρεια Αττικής καλείται, χωρίς να έχει ερωτηθεί ,  να καταβάλει 250 χιλιάδες ευρώ  ετησίως  ( για δέκα χρόνια), ως συνεισφορά στον προϋπολογισμό, μη έχοντας ουσιαστικό ρόλο στις αποφάσεις και στη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, η προγραμματική σύμβαση τέθηκε στο Σώμα προς ψήφιση, με τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό να προτείνει, και το συμβούλιο τελικά να δέχεται, την απόρριψή της.

Είναι δε χαρακτηριστικό , ότι κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε το θέμα του Δημοτικού Θεάτρου  , για το οποίο η Δημοτική Αρχή Μιχαλολιάκου , κόπτεται ότι « σκίζεται» για να το επαναλειτουργήσει , όχι μόνο δεν παρέστη ο Δήμαρχος αλλά ούτε καν κάποιο στέλεχος του ή αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας  .

Η απαξίωση αυτή που εκφράστηκε με την απουσία τους , καταγγέλθηκε από περιφερειακούς συμβούλους ως δείγμα των πραγματικών προθέσεων της Δημοτικής Αρχής του Πειραιά .

Όπως επίσης και όσα αναφέρει η επίμαχη προγραμματική σύμβαση για τις δραστηριότητες που θα λαμβάνουν  χώρα στο Δημοτικό Θέατρο.

Πολύ σωστά ο εισηγητής αλλά και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, διερωτήθηκαν πως συνάδει , μ΄όσα διακηρύττει η Δημοτική Αρχή για την αίγλη που θέλει να προσδώσει στο Δημοτικό Θέατρο και να το καταστήσει ισότιμο του Εθνικού Θεάτρου και της Λυρικής , με τους … γάμους και τις άλλες « δεξιώσεις» για τα οποία θα το παραχωρεί , σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που συνέταξε.

 

   Και το έφτιαξε και θέλουν να το λειτουργήσει

 

Η Περιφέρεια Αττικής, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Δήμου Πειραιά, έσπευσε,  να αναλάβει την ανακατασκευή του Θεάτρου, το οποίο υπέστη τεράστιες ζημιές από τον σεισμό του 1999. Μέχρι και πριν λίγους μήνες, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, η Περιφέρεια είχε δαπανήσει 40 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ για τις ανάγκες αναστύλωσης του Θεάτρου. Πλέον το Δημοτικό Θέατρο είναι έτοιμο προς παράδοση, ζήτημα δε πια είναι ο τρόπος συντήρησης και λειτουργίας του.

Εκεί έρχεται η προγραμματική σύμβαση που Δήμος Πειραιά και Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ( ελέω εκλογικής περιφέρειας του υπουργού κ. Αρβανιτόπουλου_ που κατήρτισαν  μόνοι τους και χωρίς να συνδιαλλαγούν με την Περιφέρεια της «επιβάλλουν» να καταβάλλει κάθε χρόνο 250.000 ευρώ για τη …λειτουργία του .

Ποσό που το περιφερειακό συμβούλιο θεώρησε  υπερβολικό, τη στιγμή που έχει δώσει τόσα χρήματα για την ανακατασκευή του Θεάτρου και παράλληλα όχι μόνο δεν ρωτήθηκε για το τι μπορεί να συνεισφέρει, αλλά δεν της παραχωρείται ανάλογη θέση στην διαχείριση του χώρου.

«Δεν μπορούμε να βάλουμε τα λεφτά μας για να κάνουν οι άλλοι κουμάντο», σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης.

 

              Σγουρός:  Και τα άλλα θέατρα;

 

Επίσης ο περιφερειάρχης Αττικής , αφενός μεν εξέφρασε την απορία του γιατί το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ( ο επικεφαλής του οποίου κ. Αρβανιστόπουλος εκλέγεται στον Πειραιά) δεν έχει επιδείξει την ίδια « ευαισθησία» και για τα άλλα κρατικά θέατρα της Αθήνας ( Εθνικό, Λυρική) αφετέρου επισήμανε , με ποιο ηθικό δικαίωμα η Περιφέρεια αν επιχορηγήσει το Δημοτικό του Πειραιά , θα απορρίψει αιτήματα χρηματοδότησης των άλλων θεάτρων.

Ακόμη αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν, να δεσμευθεί η Περιφέρεια Αττικής να το χρηματοδοτεί για 10 χρόνια  , όταν δεν έχει σ΄αυτό αποφασιστικό λόγο και δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα λειτουργεί όπως πρέπει και όχι να απαξιωθεί σ΄ένα κτίριο ή χώρο …δεξιώσεων και άλλων ανάλογων δραστηριοτήτων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής , κ. Σγουρός, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός κατά του Δήμου Πειραιά , τον οποίο κατηγόρησε για έλλειψη σχεδιασμού διότι αφενός ζήτησε από τη Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ανακατασκευή  του Θεάτρου, αλλά δεν  φρόντισε να καταρτίσει πλάνο για την εφεξής βιώσιμη  λειτουργία του, με αποτέλεσμα τώρα να ζητά τη συνδρομή άλλων .

«Είναι σύνηθες το φαινόμενο να ζητάμε έργα και μετά να μην έχουμε τρόπο για να τα συντηρήσουμε», σχολίασε ο κ. Σγουρός, επισημαίνοντας τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει τα χρήματα που δόθηκαν στις εργασίες του Θεάτρου πίσω, εάν διαπιστώσει ότι το χρηματοδοτούμενο έργο δεν λειτουργεί…

«Προς το παρόν, δεν θέλουμε καμία περαιτέρω σχέση με τα οικονομικά του Δημοτικού Θεάτρου, ό,τι δώσαμε δώσαμε», ξεκαθάρισε ο περιφερειάρχης, αφήνοντας όμως ένα παράθυρο: «θα δούμε πως θα πάει η λειτουργία και επανερχόμαστε. Αν θέλουν να μας το δώσουν ας κάνουν άλλη προγραμματική σύμβαση».

Ωστόσο ο κ. Σγουρός άφησε ανοικτό το «παράθυρο» δεδομένων των επισημάνσεων  των Περιφερειακών Συμβούλων του Πειραιά  να μην πάει «στράφι» ένα τόσο σημαντικό έργο  ελέω λανθασμένων χειρισμών  της συγκεκριμένης  τοπικής αρχής.

Όσοι δε εξ’  αυτών τοποθετήθηκαν , όπως ο Γιάννης Αξαρλής ,κατήγγειλαν με δριμύτητα τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Μιχαλολιάκου , αμφισβητώντας κατά πόσο έχει την ικανότητα να διαχειριστεί ένα τέτοιο Θέατρο αλλά ζητώντας να μην αφεθεί στην τύχη του.

Για αυτό και ο κ. Σγουρός δεσμεύθηκε να επανεξεταστεί το ζήτημα από το περιφερειακό συμβούλιο, όταν και θα παρουσιαστεί ο δήμαρχος Πειραιά «να μας πει επιτέλους τι θέλει να κάνει», όπως τόνισε ο περιφερειάρχης.

 

 
 

About the author

More posts by