Καθυστερούσε …20 χρόνια ο διαγωνισμός και σε 6 μήνες ο Σγουρός ολοκλήρωσε την α’ φάση για τα 4 εργοστάσια απορριμμάτων..

xyta fyllis - sgouros

Με ρυθμούς πρωτόγνωρους για διαδικασίες δημοσίων διαγωνισμών, ο ΕΔΣΝΑ ολοκλήρωσε με εκείνον της « Φυλής», την πρώτη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ, με την κατάθεση των δικαιολογητικών των εταιρειών.

Όπως πολύ σωστά υπογράμμισε , σε δηλώσεις του , ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός , μέσα σε έξι μήνες δρομολογήθηκε η επίλυση ενός προβλήματος που εκκρεμούσε για σχεδόν 20 χρόνια. Αντίθετα , «όταν στις 8 Οκτωβρίου 2012 υποβάλαμε το αρχικό αίτημα προς την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης για την κατασκευή των 4 εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων, πολλοί θεώρησαν ότι δεν θα καταλήξουμε ποτέ», υπενθυμίζει.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής καταγγέλλει αυτούς που αντιδρούν και δεν θέλουν να λυθεί το πρόβλημα και επιθυμούν τη συνέχιση της τριτοκοσμικής κατάστασης.

«Μπορούν να συνεχίσουν, αναφέρει ,  να εμποδίζουν το διάλογο, να καταθέτουν προσφυγές και να απειλούν. Εδώ κρίνονται οι προθέσεις όλων. Μπορούν να συμμετέχουν, είτε στην επίλυση του προβλήματος, είτε στην παρεμπόδιση της επίλυσης. Ο καθένας ας κάνει τις επιλογές του» .

                      Που ήταν όλοι αυτοί που αντιδρούν;

Και επαναλαμβάνει την αταλάντευτη αποφασιστικότητά του , να απαλλάξει την Αττική από  τον κίνδυνο να μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή .«Εμείς υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και δρομολογούμε με ταχύτητα λύσεις».

Αφήνει δε αιχμές για τις πραγματικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τις αντιδράσεις , αναφέροντας χαρακτηριστικά :

«Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που είναι νόμος του κράτους έμενε για 10 χρόνια στο συρτάρι. Τόσα χρόνια που θάβαμε τα σκουπίδια δεν διαμαρτύρονταν κανείς από αυτούς που σήμερα επικαλούνται το περιβάλλον και την προστασία του. Πώς είναι δυνατόν κάποιος να ανέχεται για 30 χρόνια τη χωματερή και να διαμαρτύρεται στην προσπάθεια δημιουργίας εργοστασίων που θα επεξεργάζονται με σύγχρονο τρόπο τα απορρίμματα και σε συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία; Ας κοιταχθούμε επιτέλους όλοι στον καθρέφτη.

                   Η επόμενη φάση

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού ξεκινά αμέσως η δεύτερη  που είναι  ο Ανταγωνιστικός Διάλογος και  τέλος, η κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Για τη διασφάλιση απολύτως της διαφάνειας στους διαγωνισμούς και της εξασφάλισης του μέγιστου δυνατού οφέλους για τους πολίτες και την Αυτοδιοίκηση , με απόφαση του κ. Σγουρού , θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας , τα τεύχη δημοπράτησης να συνδιαμορφωθούν μέσα από διαδικασία διαλόγου, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, με ανοικτές όλες τις τεχνολογίες.

Ωστόσο , «αυτή την πρωτόγνωρη για δημόσιο διαγωνισμό ανοικτή διαδικασία κάποιοι δεν την επιθυμούν», καταγγέλλει ο κ. Σγουρός.

           Οριστική λύση

Η κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων που προωθεί ο ΕΔΣΝΑ σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και διαλογής στην πηγή, αναμένεται να δώσει λύση σε ορίζοντα 25ετίας σε ένα οξύ πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των έργων, των υποδομών και των θέσεων εργασίας και με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για τον πολίτη.

Παράλληλα, για πρώτη φορά η διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική θα εναρμονιστεί με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μέσω των αρμοδίων οργάνων της στηρίζει σθεναρά τη διαδικασία υλοποίησης των συγκεκριμένων υποδομών.

Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Πολεοδομικής  Πολιτικής με πρόσφατη επιστολή της εξέφρασε την αμέριστη στήριξή της στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την κατασκευή των 4 εργοστασίων και ζητά ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να συμβασιοποιηθούν τα έργα μέσα στο 2013 και να μην χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια.

Στο διαγωνισμό για το εργοστάσιο της Φυλής που είναι το μεγαλύτερο σε δυναμικότητα από τα 4 που δημοπρατήθηκαν, υπέβαλαν προσφορές 7 συνολικά διαγωνιζόμενοι, είτε μεμονωμένα, είτε σε κοινοπρακτικά σχήματα. Πρόκειται για τις:

 1. Ένωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ-ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ
 2. Ένωση Προσώπων ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΔΕΗ ΑΕ
 3. Ένωση Εταιρειών  J&P ΑΒΑΞ ΑΕ- ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ
 4. Ένωση Εταιρειών ARCHIRODON GROUP NV-INTRAKAT  AE – ENVITEC AE
 5. Ένωση Προσώπων ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ – ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ – ΕΓΝΩΝ  ΑΤΕ
 6. Ένωση Προσώπων ΜΕΤΚΑ ΑΕ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ
 7. Εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ

Τα βασικά στοιχεία του διαγωνισμού για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή)

 • Η ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή) εκτιμάται κατά μέγιστο σε 700.000 τόνους. Η ετήσια ποσότητα θα προσδιορισθεί περαιτέρω μέσω του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.
  • Η συνολική χρονική διάρκεια της σύμβασης Σύμπραξης έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί σε είκοσι επτά (27) έτη από την υπογραφή της. Η ακριβής συνολική διάρκεια της Σύμπραξης, καθώς και οι όροι για την ενδεχόμενη παράταση αυτής θα καθορισθούν ειδικότερα στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και θα προσδιορισθούν περαιτέρω στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.
  • Η αναθέτουσα αρχή θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής, με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται ποσοστιαία από 40% έως και 60% της κατασκευαστικής αξίας του Έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και το οποίο θα προέρχεται από κοινοτική ή/και εθνική χρηματοδότηση.
  • Κατά τη διάρκεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου θα εξετασθεί από την Αναθέτουσα Αρχή η δυνατότητα να περιληφθεί στο αντικείμενο του έργου και η κομποστοποίηση προδιαλεγμένου οργανικού υλικού.
  • Η αναθέτουσα αρχή δεν προκρίνει τη χρήση συγκεκριμένης τεχνολογίας επεξεργασίας.

 

 
 

About the author

More posts by