Τελεσίγραφο Σγουρού σε ανίκανες Δημοτικές Αρχές : «Δεν θα χάσει η Αττική 57 εκατ. ευρώ από την ανικανότητά σας»

sgouros - kede

 Ενώπιον των  τοπικών τους κοινωνιών αλλά και ολόκληρης της Αττικής , έθεσε ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός , Δημάρχους και διοικητές νοσοκομείων ,για τις ευθύνες που έχουν στη μη κατασκευή 57 έργων και σημαντικών προμηθειών υπερσύγχρονου εξοπλισμού.

Παρότι η Περιφέρεια Αττικής  τα  έχει εγκρίνει εδώ και τουλάχιστον 1,5 χρόνο και δεσμεύσει για την πλήρη αποπεράτωσή τους  57 εκατομμύρια ευρώ , που είναι ο συνολικός προυπολογισμός τους , μέχρι σήμερα Δήμοι και νοσοκομεία , δεν έχουν κάνει τίποτε , με αποτέλεσμα , να κινδυνεύουν να χαθούν για τη χώρα μας, διότι πρόκειται για χρήματα του ΕΣΠΑ , που ολοκληρώνεται σε …επτά μήνες .

   Γι αυτό και προειδοποίησε , « όσα έργα δεν έχουν καταφέρει να έχουν συμβάσεις έως το τέλος του 2013 και όσα έργα καθυστερούν υπερβολικά στην υλοποίησή τους, θα απενταχθούν τώρα».

«Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αντιμετωπίσουμε την υλοποίηση των έργων και την απορρόφηση των πόρων σαν μια σκληρή μάχη που πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί προς όφελος των πολιτών της Αττικής. Είναι η τελευταία προειδοποίηση», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Ανάμεσα στα έργα αυτά είναι και 18  παιδικοί σταθμοί , σ΄αντίστοιχους Δήμους της Αττικής.

Η ολιγωρία και ανικανότητα των Δημοτικών Αρχών να υλοποιήσουν αυτά τα έργα , καταδεικνύει και τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την αδυναμία των Δήμων τους, να απορροφήσουν όλα τα νηπία στους σταθμούς αλλά και τον «φαρισαισμό» τους , πως  λόγω …Μνημονίου δεν υπάρχουν χρήματα για έργα

Η κατασκευή των έργων αυτών  συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση του εξοπλισμού των νοσοκομείων της Αττικής και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Όπως κατήγγειλε ο κ. Σγουρός , 19 έργα αναβάθμισης των υποδομών υγείας σε 15 Νοσοκομεία της Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 24,1 Εκατομμυρίων Ευρώ, είναι αυτή τη στιγμή χωρίς σύμβαση και άρα δεν μπορεί ουσιαστικά να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Τα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, στην προμήθεια ιατρικού, τεχνολογικού εξοπλισμού, προμήθεια 30 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, σε μετεγκατάσταση ιατρικών μονάδων και σε ανακατασκευή νοσοκομειακών εγκαταστάσεων.

Ο κ. Σγουρός , ήταν κατηγορηματικός , για τις ευθύνες των διοικήσεων , καταγγέλλοντας ότι σ΄αυτές οφείλονται , στη μεγάλη τους πλειοψηφία, οι καθυστερήσεις και τις κάλεσε να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες εκτέλεσης των έργων.

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες των 17 Δήμων ,  στους οποίους ενώ έχουν εγκριθεί  18 συνολικά βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί , συνολικού προϋπολογισμού 32 Εκατομμυρίων Ευρώ.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σγουρός , τέσσερις είναι χωρίς σύμβαση και 14 με σύμβαση, χωρίς όμως να παρουσιάζουν συγκεκριμένες δαπάνες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η κατασκευή τους με ευθύνη των Δήμων, στους οποίους υπάγονται τα έργα αυτά.

Σε δηλώσεις του , ο Περιφερειάρχης Αττικής, υπενθύμισε ότι από το Νοέμβριο του 2012 είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου απένταξης των έργων των νοσοκομείων «και δυστυχώς ακόμη και σήμερα παραμένουν έργα που ‘λιμνάζουν’ εδώ και 2,5 χρόνια. Κατανοώ, έως ένα βαθμό, είπε , τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία»

Αλλά, υπογράμμισε μ’ έμφαση , « αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τα κοινοτικά κονδύλια, ώστε αυτά να μην χαθούν. Η απορρόφηση των 24,1 Εκατομμύρια Ευρώ θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων μας προς όφελος των πολιτών που σήμερα λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, έχουν ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας και πρόνοιας. Το ίδιο ισχύει και για τους παιδικούς σταθμούς».

«Σήμερα, πρόσθεσε , η ελληνική οικογένεια δοκιμάζεται κάτω από πολύ περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και οι παιδικοί σταθμοί προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια για την εύρυθμη λειτουργία της και τη στήριξη των γονέων. 32 Εκατομμύρια Ευρώ δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιμένουν».

Και απηύθυνε έκκληση τόσο στις Διοικήσεις των νοσοκομείων όσο και στους Δήμους να επιταχύνουν τις διαδικασίες πριν να είναι πολύ αργά.

«Το 2013 ,τόνισε , αποτελεί έτος ορόσημο. Είναι η χρονιά που κρινόμαστε όλοι για την αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ».

Τα έργα που βρίσκονται σε καθυστέρηση είναι :

2. ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ_2007 2013 ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΑΝΕΝΕΡΓΑ1 copy2. ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ_2007 2013 ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΑΝΕΝΕΡΓΑ2 copy

 
 

About the author

More posts by