Θεατρική παράσταση με δυνατά μηνύματα στον Κορυδαλλό το Σάββατο

 

Ένα έργο με σημαντικά μηνύματα θα ανεβάσει η Θεατρική Ομάδα της Λαικής Επιτροπής Κορυδαλλού , το Σάββατο 14 του μηνός , στις 7.30μμ, στο ΕΠΑΛ Κορυδαλλού ( Καραολή και Δημητρίου 70): Το θεριό του ταύρου του συγγραφέα Αζίζ Νεσίν.

Την παράσταση διοργανώνει το Σωματείο των Εργαζομένων στο Δήμο Κορυδαλλού αλλά καλεί όλους τους Κορυδαλλιώτες να την παρακολουθήσουν .

Στη θεατρική παράταση παίζουν κατά σειρά εμφάνισης: Δημήτρης Μαρνάς- Νουρή Θεοδώρα Αμπελακιώτου – Μιχριμπάν Λάμπρος Τριαντάφυλλος – Μετίν Μαριαλένα Μπόη – Γκιουλάι Σπύρος Δημόπουλος – Ζιγιά Τσαλακτσί Γρηγόρης Γιάνναλης – Ντουμάν Οσμάν Δημήτρης Μπάρλας – Αστυνόμος

Λίγα λόγια για το έργο

 

Ένας φτωχός, τίμιος, ήσυχος και φοβισμένος ανθρωπάκος πέφτει θύμα του σπιτονοικοκύρη, των μπράβων του, της αστυνομίας, του τύπου και μιας μεγάλης, προσωρινά λυτρωτικής, αλλά, στο τέλος, καταστροφικής παρεξήγησης. Όλα αυτά δοσμένα με πολύ χιούμορ, ανθρωπιά και ρεαλισμό από τον σπουδαίο Τούρκο σατιρικό συγγραφέα και πολιτικό αγωνιστή Αζίζ Νεσίν. Μια πικρή, κατάπικρη κωμωδία γεμάτη ανατροπές, απρόοπτα και διδάγματα, που σε στέλνει στο σπίτι με έναν κόμπο στο στομάχι και πολλές σκέψεις. Η μοίρα των φτωχών και των απόκληρων είναι κοινή σε όλο τον κόσμο, όπως κοινή, σε όλο τον κόσμο, είναι και η απληστία και η αυθαιρεσία των κάθε είδους εκμεταλλευτών. Αυτά, λοιπόν, που θα μπορούσαν να συμβαίνουν στην Ελλάδα, συμβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ΑΖΙΖ ΝΕΣΙΝ

Τούρκος σατιρικός συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής. Ένας από τους πιο γνωστούς λογοτέχνες της Τουρκίας διεθνώς κι ένα από τα πιο φωτεινά μυαλά της γειτονικής χώρας. Γεννήθηκε ως Μαχμούτ Νουσρέτ Νεσίν στη νήσο Χάλκη της Κωνσταντινούπολης στις 20 Δεκεμβρίου 1915. Μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο και στα 19 του εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων της Τουρκίας και το 1939 ονομάσθηκε ανθυπολοχαγός πεζικού. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1944. Ένα χρόνο αργότερα αποτάχθηκε από το στρατό για τις αριστερές του πεποιθήσεις. Για να εξασφαλίσει τα προς το ζην άνοιξε μπακάλικο, αλλά γρήγορα αποφάσισε ότι του ταίριαζε καλύτερα η δημοσιογραφία. Δούλεψε ως διορθωτής και συντάκτης ύλης σε εφημερίδες. Η κοινωνική και πολιτική κριτική που ασκούσε από τα έντυπά του, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της λογοκρισίας και του εισαγγελέα. Το 1947 φυλακίστηκε επί δεκάμηνο για τις πολιτικές του ιδέες και εξορίστηκε για τέσσερις μήνες. Συνολικά πέρασε πεντέμισι χρόνια στη φυλακή. Τον Σεπτέμβριο του 1955 συνελήφθη μαζί με άλλους αριστερούς ως υποκινητής του Πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Πόλης. Γρήγορα, η κατηγορία κατέπεσε, αφού ήταν φανερό ότι τα «Σεπτεμβριανά», όπως έμειναν στην ιστορία, τα είχαν οργανώσει οι μηχανισμοί της κυβέρνησης Μεντερές. Τη δεκαετία του ’80, όταν την Τουρκία κυβερνούσε η χούντα του στρατηγού Εβρέν, ο Νεσίν ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας και ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη γνωστή «Επιστολή των Διανοουμένων» («Aydünlar Dilekçeci»), που ασκούσε κριτική στο καθεστώς και ζητούσε την επαναφορά της Δημοκρατίας. Ακολούθησε φυσικά δίκη και καταδίκη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αφιερώθηκε στη μάχη κατά του θρησκευτικού φανατισμού και αναδείχθηκε ένας από τους ασυμβίβαστους επικριτές του Ισλάμ. Ο Αζίζ Νεσίν είναι ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του κριτικού ρεαλισμού στα τουρκικά γράμματα. Στην πολιτική και κοινωνική του σάτιρα στηλιτεύει τα τρωτά της τουρκικής κοινωνίας, που δεν είναι και λίγα. Αγαπημένοι του ήρωες είναι οι άνθρωποι του λαού, εργαζόμενοι και άνεργοι. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στην Τουρκία και το εξωτερικό. Το 1991 ήλθε στην Αθήνα για να παραλάβει το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας «Αμπντί Ιπεκτσί». Έργα του έχουν μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες και στα ελληνικά.

 
 

About the author

More posts by