Ένα άρθρο για το Κερατσίνι που καταρρίπτει το περιβότητο…  successstoryΚασιμάτη

dimarxeio korydallou neo

Μ΄ ένα απολύτως τεκμηριωμένο άρθρο , η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος του εκλεγέντος συνδυασμού « ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» στο Κερατσίνι , Ελένη Καπουσίζογλου, αποκαλύπτει  την τραγική  πραγματικότητα που επικρατεί στα οικονομικά των Δήμων και την οποία για ψηφοθηρικούς λόγους , οι νυν Δήμαρχοι ( είτε επανεξελέγησαν είτε όχι ), απέκρυψαν και διαστρέβλωσαν .

Στο άρθρο της αυτό , η κυρία Καπουσίζογλου, που έχει διατελέσει Διευθύντρια Οικονομικών του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, αποκαλύπτει με ποιο τρόπο οι  νυν Δημοτικές Αρχές , έκρυψαν κάτω από το « χαλί»  τα τεράστια χρέη τους , κάνοντας η κάθε μία λόγο για « οικονομικό θαύμα» ενώ από το 2015 θα κληθούν όσες επανεξελέγησαν ή εκείνες που εκλέχθηκαν  τώρα  και δεν φέρουν καμία ευθύνη για το παρελθόν , να αντιμετωπίσουν .

Διαβάζοντας κανείς το άρθρο και αντικαθιστώντας όπου γίνονται αναφορές στα ονόματα Τζανής και Κερατσίνι , με Κασιμάτη και Κορυδαλλό (στους αριθμούς οι διαφορές δεν είναι μεγάλες ), θα διαπιστώσει ότι η «αφήγηση» το successstory, του νικητή των εκλογών στην πόλη μας είναι ακριβώς πανομοιότυπο με εκείνο του ακόμη παραμένοντος  υπερχρεωμένου Δήμου Κερατσινίου .

Απλώς , ουδείς απ΄ότι φαίνεται από την αντιπολίτευση και κυρίως την αντίστοιχη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Κορυδαλλό , εκτός από γενικόλογες καταγγελίες  και ισχυρισμούς δεν είχε τη γνώση ή τη δυνατότητα , να αρθρώσει ή να περιγράψει τόσο αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα την πραγματική αλήθεια . Γι αυτό και ηττήθηκαν .

 Το άρθρο

Ολόκληρο το ενδιαφέρον άρθρο , που έχει τίτλο « αλήθειες και ψέματα για τα οικονομικά του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας»,  είναι το ακόλουθο:

« Ο  Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας καμαρώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί, ότι κατάφερε και μείωσε το χρέος του Δήμου κατά 17 εκατ. ευρώ, χωρίς δάνεια, ότι νοικοκύρεψε τα οικονομικά ακολουθώντας αυτή την τριετία πολιτική «οικονομικής εξυγίανσης».

Από την αρχή του χρόνου, έγραψε άρθρα, έδωσε ειδική συνέντευξη τύπου, βγήκε στα κανάλια για να μας εξηγήσει πως το χρέος από 29.292.201 ευρώ στις αρχές του 2011 όταν ανέλαβε δήμαρχος, έπεσε παραμονές εκλογών του 2014 στα 11.641.958 ευρώ. Καυχιέται ότι μέσα στην κρίση πέτυχε να ξεχρεώσει τον Δήμο και ο Δήμος μας είναι ο πιο υγιής Δήμος του ευρύτερου Πειραιά και αυτό το κατάφερε ο Λουκάς Τζανής!!!!!! (Δικά του τα θαυμαστικά).

Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό………..

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τα οικονομικά του Δήμου μας, για να καταλάβουμε όλοι, πώς έγινε αυτό και τι μας περιμένει.

Πράγματι ο ισολογισμός έναρξης του ενιαίου πια Δήμου (1.1.2011), «έκλεισε» με 29.292.201 ευρώ υποχρεώσεις σε δάνεια και προμηθευτές. Παρέλαβε δηλαδή ο κ.Τζανής ένα χρέος 29, 3 εκ. ευρώ.

Το χρέος ήταν αρκετά μεγάλο, ευτυχώς όμως όχι τόσο για να μας βάλλει στη λίστα των υπερχρεωμένων Δήμων, όπως ήταν αρκετοί Δήμοι από την περιοχή του Πειραιά. Η κατάσταση ήταν δύσκολη όλο το 2011. Οι κουτσουρεμένοι από τα μνημόνια Κ.Α.Π ( Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, η μηνιαία δηλαδή χρηματοδότηση του κράτους) ίσα που έφταναν για τις μισθοδοσίες του προσωπικού και για την κάλυψη των άκρως απαραίτητων λειτουργικών αναγκών (ασφάλιστρα, καύσιμα κλπ) και των τρεχουσών υποχρεώσεών μας (δόσεις δανείων, εισφορές ασφαλιστικών ταμείων κλπ). Οι προμηθευτές κατέκλυζαν καθημερινά τον Δήμο, πολλοί με δικαστικές αποφάσεις, ζητώντας τα οφειλόμενα.

Στο τέλος του 2011 (31.12.) ο ισολογισμός «έκλεισε» με υποχρεώσεις σε δάνεια και προμηθευτές 26.972,126 ευρώ.Τα τοκοχρεολύσια που πληρώθηκαν ήταν 2.508.564 ευρώ. (ουσιαστικά η μείωση ήταν στα δάνεια, οι προμηθευτές ελάχιστα πληρώθηκαν ).

Το 2012, η κατάσταση «αγρίεψε». Άρχισαν οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου, από τους προμηθευτές. Οι οικονομικές και νομικές υπηρεσίες «έτρεχαν» να προλάβουν τις κατασχέσεις, για να εξοικονομήσουν χρήματα για τις μισθοδοσίες των εργαζομένων. Η κατάσταση ακροβατούσε σε τεντωμένο σχοινί.

Επειδή προφανώς, τα ίδια γεγονότα διαδραματίζονταν στους περισσότερους Δήμους της χώρας, που κινδύνευαν πλέον με οικονομική κατάρρευση και πτώχευση και εν όψει των εκλογών του 2014, η κυβέρνηση θεσπίζει ένα πρόγραμμα «ενίσχυσης» των οικονομικών των Δήμων, βασισμένο σε δύο άξονες.

Ο πρώτος ήταν, η επιμήκυνση των δανείων του κάθε Δήμου, ύστερα από αίτηση του, για 8 χρόνια, με δύο χρόνια περίοδο χάριτος, όπου θα πληρώνονται μόνο οι τόκοι.

Ο δεύτερος ήταν, η «επιχορήγηση» των Δήμων από το Υπουργείο Οικονομικών, με εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Τα ποσά που θα επιχορηγούνταν ο κάθε Δήμος , προβλέπετο να κρατηθούν από τους Κ.Α.Π., μέσα σε 5 χρόνια με αρχή το 2015.

Ο δήμος μας επωφελήθηκε και από τα δύο αυτά προγράμματα προσωρινής ανακούφισης. Είναι λοιπόν κατανοητό στον καθένα ότι, το χρέος του δήμου μας συνεχίζει να υπάρχει, απλά μετατίθεται στα επόμενα χρόνια. Θα είναι η καυτή πατάτα στα χέρια των νέων δημοτικών αρχών, αυτών που θα αναλάβουν τον Σεπτέμβρη του 2014. Όμως στην περίοδο την προεκλογική όλοι οι Δήμοι έγιναν ξαφνικά εύρωστοι, οι Δήμαρχοι πετυχημένοι και πήραν και οι πιστωτές τα λεφτά τους, που οι Δήμοι τους χρώσταγαν για πολλά χρόνια. Τι καλύτερο δώρο για παραμονές εκλογών;;;

Ο Δήμος μας λοιπόν το 2012, όπως και οι περισσότεροι Δήμοι, με αίτησή του, εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό. Επειδή οι διαδικασίες βέβαια είναι χρονοβόρες, ο ισολογισμός του 2012 «έκλεισε» με σύνολο υποχρεώσεων σε δάνεια και προμηθευτές 23.308.000 ευρώ. Τα τοκοχρεολύσια που πληρώθηκαν ήταν 2.194.103 ευρώ.

Το 2013 γίνεται το «νοικοκύρεμα». Ο Δήμος μας επιχορηγείται με 8.900.000 ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, και 5.625.000 ευρώ για εξόφληση οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ. Με τα χρήματα αυτά εξοφλήθηκαν οι προμηθευτές σχεδόν στο σύνολό τους μέχρι και το 2013 και ουσιαστικά έμειναν τα δάνεια, που και σε αυτά βρισκόμαστε σε περίοδο χάριτος.

Έτσι, ο Δήμαρχος πανηγυρίζει ότι μείωσε το χρέος του Δήμου γιατί ο ισολογισμός του 2013, θα «κλείσει» με υποχρεώσεις 11.000.000 ευρώ. Βλέπετε, η κυβέρνηση, τακτοποίησε το θέμα έτσι, ώστε με την μορφή της επιχορήγησης, το χρέος δεν μπορεί να απεικονιστεί λογιστικά. Μπαίνει έσοδο-έξοδο και μηδενίζεται.

Όμως ο Δήμος μας, στην πραγματικότητα συνεχίζει να χρωστάει 8.900.000 + 5.625.000 =14.525.000 ευρώ και 11.000.000 ευρώ τα δάνεια, μας κάνουν συνολικά 25.525.000 ευρώ. Ξεκίνησε λοιπόν, ο κ.Τζανής με συνολικό χρέος του δήμου 29,3 εκ. ευρώ και μετά από 3 χρόνια στη δημαρχία, το πραγματικό χρέος του δήμου είναι 25, 5 εκ. ευρώ. Στα χαρτιά φυσικά φαίνεται το ποσόν των 11 εκ. ευρώ. Αυτό όμως είναι το πλασματικό χρέος κι όχι το πραγματικό όπως ο ίδιος διαδίδει για λόγους ευνόητους.

Από 2015, που θα αρχίσουν οι παρακρατήσεις από τους Κ.Α.Π., περίπου 3.000.000 ευρώ το χρόνο και θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι «παγωμένες» δόσεις των δανείων, άλλα 2.500.000 ευρώ, να δούμε πως αυτός ο «νοικοκυρεμένος» και κατακαημένος Δήμος, θα τα βγάλει πέρα. Και στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον τώρα που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, να σκεφτούνε και να μας πούνε οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στις εκλογές του Μαΐου, πως θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό, που σίγουρα θα το βρούνε μπροστά τους. Ένα πρόβλημα που αντί ο νυν δήμαρχος να το θέτει στις πραγματικές του διαστάσεις ώστε να συζητηθεί και ν’αντιμετωπιστεί σοβαρά και υπεύθυνα από τους υποψήφιους των δημοτικών εκλογών, το συσκοτίζει προσπαθώντας να παραπλανήσει τους πάντες.

Επιτέλους, πότε πια θα αποφασίσει ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας αυτής να λέει την αλήθεια στους πολίτες του και να μην τους «παραμυθιάζει» σε κάθε εκλογές με επιδερμικά φτιασιδώματα και προεκλογικά τερτίπια;; Έλεος πια. Έλεος … και αιδώς Αργείοι. Είναι γνωστόν όμως πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος που αλλάζει αυτήν την άθλια νοοτροπία των πολιτικών που ψεύδονται για ψηφουλάκια, βρίσκεται στο χέρι των ψηφοφόρων. Αν αυτοί για το δικό τους καλό, αποφασίσουν να μαυρίζουν στις όποιες εκλογές τους ψεύτες, τότε, αυτοί οι πολιτικοί της συμφοράς, θα το σκέφτονται όχι μία αλλά χίλιες φορές πριν επιλέξουν να κάνουν εν ψυχρώ την παραπλανητική τους προπαγάνδα που αναπόφευκτα μας οδηγεί στην καταστροφή».

 

*Η Ελένη Καπουσίζογλου είναι συνταξιούχος πρώην δημοτική υπάλληλος και Διευθύντρια Οικονομικών του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο Κερατσίνι με τον ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ και τον ΧΡΗΣΤΟ ΒΡΕΤΤΑΚΟ . Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο www.stagona4u.gr