Μεγάλη εικαστική έκθεση στον Πειραιά για την ενίσχυση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ»

Εγκαινιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά , η έκθεση 130 εικαστικών δημιουργών, που προσφέρουν αφιλοκερδώς τα έργα τους στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ», προκειμένου να διακοσμηθούν οι χώροι του. Τα εγκαίνια Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Την έκθεση διοργάνωσαν η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σε συνεργασία με τους καταξιωμένους εικαστικούς κ. Σταύρο Τζώρτζο, κα Πόπη Χατζηδάκη και  κ.  Παναγιώτη Ανεζίρη, τους οποίους και συνεχάτρη ο Δήμαρχος Πειραιά.

Ο κ. Μώραλης , επισήμανε ότι “ το Αντικαρκινικό είναι ένα νοσοκομείο με πολλά προβλήματα και ελλείψεις όπως κι άλλα νοσοκομεία.  Είναι στη σωστή κατεύθυνση να  μπορούμε να αναλαμβάνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και να βοηθάμε».

Η  εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού, Ειρήνη Νταϊφά, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές και τους καλλιτέχνες που προσέφεραν τα έργα τους , τόνισε ότι “ η τέχνη είναι συναίσθημα, έκφραση, επικοινωνία και επαφή με τον άνθρωπο που γίνεται αποδέκτης της. Σύγχρονοι ερευνητές πιστεύουν πως μέσω της τέχνης δυσάρεστα συναισθήματα, άγχη και ψυχικά τραύματα μειώνονται αισθητά, δίνοντας στους ασθενείς και τους οικείους την ευκαιρία να απελευθερώσουν τον ψυχικό και συναισθηματικό τους κόσμο» Ακόμη ανάφερε ότι “ η εθελοντική προσφορά με την ευαισθησία, την ευελιξία και την επινοητικότητα που τη διακρίνει και σε συνδυασμό με τη δύναμη της τέχνης μπορεί να προσφέρει με αγάπη, γενναιοδωρία και σεβασμό στον συνάνθρωπο και στο κοινωνικό μας σύνολο».

Ο Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά κ. Στέφανος  Μίλεσης, τόνισε:

«Η Φιλολογική Στέγη είχε μια παράδοση σε αυτόν τον μεγαλοπρεπή ναό, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς το κέντρο του πολιτισμού της πόλης μας. Είχε μια παράδοση να εκθέτει και να διοργανώνει εδώ τις θαλασσογραφίες από τη δεκαετία του ‘60 έως και σήμερα. Υπήρξε μία περίοδος που περάσαμε κάποιες δυσκολίες από το 2010 και μετά και σήμερα  για πρώτη φορά και με τη βοήθεια του Δήμου Πειραιά ξαναξεκινάμε μια μορφή εικαστικών τεχνών μ’ αυτή την πρωτοβουλία που χάρη στους  συνεργάτες : τον Σταύρο Τζώρτζο, την  Πόπη Χατζηδάκη και  τον Παναγιώτη Ανεζίρη και με τη δική σας προσφορά, των καλλιτεχνών, των εικαστικών καταφέραμε και στήσαμε αυτή την έκθεση που βλέπετε σήμερα.

Η προσφορά σας είναι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε. Ο   στόχος μας αρχικά ήταν 100 εικαστικοί για το Αντικαρκινικό νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ», φτάσαμε ήδη τους 130 και αν υπήρχε χώρος θα φτάναμε και τους 150 και τους 160.

 Μακάρι η κοινωνία να δίνει απλόχερα αυτό που δώσατε εσείς από το υστέρημά σας, από το υστέρημα ψυχής διότι το να  αποτυπώσει  ένας καλλιτέχνης την ψυχή του στο καμβά χρειάζεται πραγματικά ψυχή, χρειάζεται το πνεύμα της αλληλεγγύης. Σας ευχαριστεί  η Φιλολογική Στέγη εκ βάθους καρδιάς».

Εκ μέρους της διοίκησης του Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» , παρευρέθηκαν  η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας  , Αικατερίνη  Μανούσου και η υπεύθυνη του Τμήματος Ποιότητας, Έρευνας και Εκπαίδευσης κα Μαρία Βασταρδή, οι οποίες ευχαρίστησαν τους εικαστικούς για την προσφορά των έργων τους και την «προσφορά ψυχής», όπως τόνισαν εμφανώς συγκινημένες.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκε αναμνηστικός «έπαινος προσφοράς»  σε κάθε εικαστικό για τη συμμετοχή του.

 
 

About the author

More posts by