Δημητριάδος Ιγνάντιος :Πρέπει να επανεκτιμήσουμε τι είχαμε , τι έχουμε αλλά και τι πραγματικά χρειαζόμαστε

ignatios2

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος ιερούργησε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στην Ιερά Αγρυπνία η οποία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…».

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα, ο οποίος «γίνεται πρότυπο για τον κάθε πιστό και τον κάθε άνθρωπο» και αναφερόμενος στις δυσκολίες που παρουσίασε ο Θεός στη ζωή του Αγίου, σημείωσε πως τις δέχθηκε χωρίς να απελπιστεί. «Μαλάκωσε υπέρμετρα. Δέχθηκε αυτό το γεγονός, ως ένα γεγονός που μπορούσε να μεταμορφώσει τη ζωή του» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Έχοντας βαθιά πίστη μέσα του και ίσως αναζητώντας την πραγματική ουσιαστικά ελευθερία… διαθέτει όλη του την περιουσία στους φτωχούς και εγκαταλείπεται στα χέρια του Θεού».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος επισημαίνοντας πως σήμερα ζούμε σε μια εποχή ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, υπογράμμισε πως «φτάσαμε σε ένα σημείο όπου ακόμη και το ελάχιστο που λείπει ή το πολύ, φαίνεται στα μάτια μας τραγικό».

«Είναι ίσως η εποχή όπου ο Θεός μας παιδαγωγεί και με αυτό τον τρόπο» είπε ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας πως παγιδευτήκαμε στον λεγόμενο ‘‘σύγχρονο δυτικό πολιτισμό’’, ο οποίος κατόρθωσε να πείσει τον άνθρωπο «ότι έχει ανάγκη από πολλά πράγματα. Τόσα πολλά που σχεδόν κανείς δεν μπορούσε εξ ολοκλήρου να αποκτήσει και εάν αποκτούσε κάποια, συνεχώς πιστεύει ότι είχε ανάγκη και ακόμη περισσότερα».

 

Με αυτό τον τρόπο «ο άνθρωπος έγινε φοβικός» ανέφερε στη συνέχεια ο κ.Ιγνάτιος προσθέτοντας:«Έγινε ένας άνθρωπος, όπου πλέον μπορεί να επηρεαστεί από αυτόν που θα του πει ότι ‘‘εγώ θα σου εξασφαλίσω τα πλούτη, εγώ θα σου δώσω τη δύναμη να έχεις αυτά που σου λείπουν’’. Και συνεχώς λείπουν ακόμη περισσότερα. Και έτσι ο άνθρωπος παγιδεύτηκε μέσα σε έναν ατομισμό, γιατί μόνο ως άτομο μπορούσε να ελπίζει ότι θα αποκτήσει τόσα πολλά…».

 

Επεσήμανε επίσης πως ο άνθρωπος έπεσε στην παγίδα να πιστέψει ότι μπορούσε να νοηματοδοτήσει τη ζωή του μόνο με αυτά τα πράγματα και πως ήρθε η στιγμή να αναμετρηθούμε. «Ήρθε η στιγμή που ο καθένας πρέπει να επανατοποθετηθεί σε μια τραγική ίσως κατάσταση, αλλά εν τέλει και παιδαγωγική», είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να επανεκτιμήσουμε τι είχαμε, τι έχουμε, αλλά και τι πράγματι χρειαζόμαστε. Ίσως είναι η στιγμή ακριβώς όπου πρέπει να σταθούμε σε μορφές σαν τον Ιωάννη τον Ελεήμονα, γιατί ακριβώς είναι η στιγμή όπου ο καθένας μας, πρέπει να πάρει μιαν απόφαση αν θα μείνει στο ‘‘εγώ’’ ή θα προχωρήσουμε στο ‘‘εμείς’’. Είναι αυτό που διασώζει η Εκκλησία μας».  

 
 

About the author

More posts by