Τι μπορούμε να «ζητάμε» στις προσευχές μας

EFRAIM0

 

Στο «πως μπορούμε να προσευχηθούμε, τι μπορούμε να ζητήσουμε από το Θεό κατά την προσευχή μας, κατά την ιερή αυτή ώρα» αναφέρθηκε ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Παναούσης μετά την Ιερά Παράκληση που τελέστηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…» στον Ιερό ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.πνευματική και η δίψα η πνευματική. Είχε ο άνθρωπος όλον τον κόσμο στα ποδάρια του και ήτανε νηστικός. Δεν χαιρότανε τίποτα».

«Ο επιούσιος άρτος είναι αυτός που σε συντηρεί στην ύπαρξη, τίποτε άλλο» είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο π.Εφραίμ, υπογραμμίζοντας ότι «ο άνθρωπος, χωρίς να το καταλάβει, έπεσε σε αυτή την παγίδα της φοβερής απληστίας. Ξέχασε τον επιούσιο άρτο, μπλέχτηκε μέσα στα δίκτυα αυτής της ζωής που δεν τη λες ζωή. Είναι σαν να έχει πεθάνει ο άνθρωπος, ενώ νομίζει πως ζει».

Στη συνέχεια ο π.Εφραίμ αναφέρθηκε στη φράση «και μη εισενέγκεις ημάς εις πειρασμόν», λέγοντας πως το έργο του διαβόλου είναι να πειράζει τον άνθρωπο και να τον βάζει σε παγίδες πνευματικές. «Όμως δεν είναι όλες οι παγίδες που πέφτουμε έργο του διαβόλου», τόνισε, επισημαίνοντας πως «το ό,τι πέφτει ο άνθρωπος, είναι δική του ευθύνη. Εκείνος θέλει και πέφτει».

«Ο πόλεμος είναι σκληρός, αδυσώπητος, μας πολεμάει ο διάβολος με πάρα πολλές δυνάμεις, προσευχόμαστε στο Θεό να στείλει Αγγέλους, Αγίους να μας τειχίσουν, να μας προστατεύσουν, να μην μας αφήνουν μόνους και ευάλωτους σε αυτό το φοβερό πνευματικό πόλεμο», υπογράμμισε, τονίζοντας παράλληλα πως δεν πρέπει να προσευχόμαστε μόνο όταν ο πόνος είναι στο σπιτικό μας, αλλά και όταν είμαστε χαρούμενοι, πρέπει να προσευχόμαστε για τον πόνο των άλλων.

«Θα πρέπει να έχουμε πόνο και για τον πόνο των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται καθημερινά από τις δυσκολίες του βίου», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ευτυχώς η Εκκλησία με τη Θεία Λειτουργία, με τα αιτήματα, μας κάνει να ξεκολλάμε λίγο από το μικρόκοσμο των προβλημάτων μας και μας λέει: θυμήσου τους πλέοντες, αυτούς που είναι στα πέλαγα, που τώρα τέτοια ώρα στις μακρινές θάλασσες θαλασσοπνίγονται… Θυμήσου τους κουρασμένους… Αυτούς που είναι στον αέρα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο π.Εφραίμ Παναούσης σημείωσε πως «ο Θεός μας έχει βάλει επίτηδες τον έναν δίπλα στον άλλον, για να μπορούμε να παρηγορούμαστε από τους πόνους των άλλων και από την αξιοπρέπεια που έχουν αυτοί οι άνθρωποι που σηκώνουν τους Σταυρούς τους» και θύμισε έναν λόγο του Ιερού Αυγουστίνου  λέγοντας:«εάν δεν μπορείς να βοηθήσεις, δάκρυσε. Αυτό το δάκρυ ας είναι το καλύτερο, το δυνατότερο αίτημα της Προσευχής μας. Το δάκρυ μας για όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι πολλοί που το έχουν ανάγκη. Και όταν εμείς ρίξουμε το δάκρυ μας για αυτούς, τότε ο Θεός θα κάνει έλεος και αγάπη για όλους μας».

 
 

About the author

More posts by