Τραγικές ελλείψεις στο Φαρμακείο και το Τμήμα Διατροφής του  “Μεταξά” καταγγέλλει το ΚΚΕ

 

 

Στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά επικρατεί για άλλη μία φορά μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία των ασθενών, αναφέρει το ΚΚΕ.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι το φαρμακείο ενημερώνει ότι ο προϋπολογισμός για το φάρμακο έχει εξαντληθεί (έχει απομείνει ένα υπόλοιπο 5.000 ευρώ, όταν οι μηνιαίες ανάγκες σε φάρμακα για τους ογκολογικούς ασθενείς φτάνουν τα 3.500.000 ευρώ το μήνα) και ήδη έχουν υπάρξει ακυρώσεις, καθώς εξαντλείται το στοκ που υπάρχει στο φαρμακευτικό τμήμα. Επίσης, χρήματα δεν υπάρχουν ούτε στους αντίστοιχους κωδικούς δέσμευσης (ΚΑΕ) των τροφίμων με κίνδυνο από την επόμενη εβδομάδα να μην μπορούν να σιτιστούν οι ασθενείς.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, ο ίδιος ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για τη διενέργεια του διαγωνισμού των τροφίμων (399.975,73 ευρώ με Φ.Π.Α.) είναι πετσοκομμένος στο μισό των αναγκών και συνεπώς μπορεί να καλύψει τη σίτιση των ασθενών για περίπου ένα εξάμηνο, όταν η αρχική εισήγηση του Τμήματος Διατροφής, μετά και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα, ήταν για περίπου 700.000 ευρώ ετησίως.

Επίσης είναι γνωστό ότι η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία αλλά και τη ζωή του ογκολογικού ασθενή. Παράλληλα, το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα είναι ζωτικό, από πολλές απόψεις, για τον ογκολογικό ασθενή, ο οποίος παρουσιάζει πληθώρα ιδιαιτεροτήτων στο τι μπορεί να φάει, αλλά και αυξημένες ανάγκες για την κάλυψη των απαραίτητων θερμίδων και θρεπτικών συστατικών για να αντεπεξέλθει στις δύσκολες θεραπείες που ακολουθεί.

Παρόμοια είναι η κατάσταση που αφορά την προμήθεια όλων των υλικών του νοσοκομείου, του υγειονομικού, της τεχνικής υπηρεσίας, των εργαστηρίων ή και υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα ή η παρασκευή και διανομή γευμάτων. Οι ελλείψεις και η δυσκολία στον προγραμματισμό της δουλειάς των τμημάτων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν τις συνέπειες της συνεχούς υποχρηματοδότησης και του πετσοκόμματος που έχουν υποστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, τις συνέπειες της πολιτικής όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, οι οποίες εξαθλιώνουν το δημόσιο σύστημα Υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

-Να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα των ελλείψεων στο Φαρμακείο και το Τμήμα Διατροφής του Νοσοκομείου Μεταξά,

-Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύπτονται οι ανάγκες, χωρίς να προκύπτουν ελλείψεις, σε όλα τα απαραίτητα για τον ασθενή υλικά, τρόφιμα, φάρμακα, υπηρεσίες.

Οι Βουλευτές

Αμπατιέλος Νίκος

Μανωλάκου Διαμάντω

Γκιόκας Γιάννης

Δάγκα Βιβή

Διγενή Σεμίνα

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Κτενά Αφροδίτη

Παφίλης Θανάσης

Τσοκάνης Χρήστος