Προ των ευθυνών τους ,Χουρσαλάς –Πάχος από Κατσούλη για τους μισθούς « ελεημοσύνη» σε καθηγητές  στα πολιτιστικά-αθλητικά τμήματα

 

 

Άμεση αποκατάστασης της αδικίας , που έπραξαν , εν μέσω πανδημίας και Εορτών του ΠΑΣΧΑ , σε βάρος των δεκάδων καθηγητών στα πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα του δήμου , ζητά από το δήμαρχο , Νίκο Χουρσαλά και τον πρόεδρο του Οργανισμού Άθλησης και Πολιτισμού, ο επικεφαλής της παράταξης , « Μαζί για τον Κορυδαλλό», Νίκος Κατσούλης.

Επίσης ο κ. Κατσούλης ζητά , Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Άθλησης και Πολιτισμού του Δήμου Κορυδαλλού για το θέμα αυτό ενώ χαρακτηρίζει , « τη μη πληρωμή εργαζομένων στο ακέραιο, πράξη ανάλγητη».

Υπενθυμίζουμε ότι οι δεκάδες καθηγητές των τμημάτων αυτών , κατήγγειλαν ότι έλαβαν ως « μισθό» λίγες δεκάδες ευρώ έκαστος , παρά τα όσα σαφέστατα ορίζει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου αλλά και το ότι δεν είχαν τεθεί σε αργία.

Συγκεκριμένα , σ΄επιστολή τους  , προς τους  κκ Χουρσαλά – Πάχο και τις προισταμένες του τμήματος πολιτισμού,  Μαρίνα Νύκτα και των  οικονομικών –διοικητικών, Αντιγόνη Παγκράτη, κατήγγειλαν τα εξής :

«  Μετά από την τηλεδιάσκεψη που είχαμε στις 14 Απριλίου με τον κο Δήμαρχο και την ενημέρωσή μας, από τον ίδιο, σχετικά με την υπουργική απόφαση και τη διάταξη που αφορά στην πληρωμή των εργαζομένων, με την δική μας σχέση εργασίας, είχαμε την βεβαιότητα ότι θα πληρωθούμε τα νόμιμα.

Εντέλει όμως, βρεθήκαμε μετέωροι με καινούρια δεδομένα και με ανεπαρκή, μη έγκαιρη ενημέρωση για το οικονομικό μας ζήτημα, από το αρμόδιο τμήμα του οργανισμού, πλην της ενημέρωσης που είχαμε από την υπεύθυνη της ΕΡ.ΤΕ.ΚΟ, Γεωργία Δαμοπούλου.

Η ασάφεια για το ποιοί θα πληρωθούν και πώς ορίζεται από τον νόμο είναι ένα ζήτημα που απαιτεί λεπτομερή και συνεχή ενημέρωση.

Μετά από δική μας πρωτοβουλία, είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κο Πάχο, πρόεδρο του οργανισμού Άθλησης και Πολιτισμού,  ο οποίος και μας ενημέρωσε ότι από Δευτέρα, 4 Μαίου, θα έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά στην μισθοδοσία των ωρομίσθιων υπαλλήλων της ΕΡ.ΤΕ.ΚΟ.

Σήμερα, Δευτέρα, 4 Μαΐου, λάβαμε ενημερωτικό έγγραφο από τον οργανισμό Άθλησης και Πολιτισμού, το οποίο δεν αναφέρει πουθενά κάτι σχετικό με την μισθοδοσία των υπαλλήλων, παρά περιορίζεται  επιγραμματικά: «..με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν είναι δυνατή η παροχή των υπηρεσιών σας όπως αυτές προβλέπονται από τη σύμβασή σας.», κάτι που δεν ανταποκρίνεται στις μέχρι τώρα ενέργειες που αφορούσαν σε μαθήματα και επικοινωνία με τους μαθητές, και αναλύεται παρακάτω.

 

                  « Δεν έχουμε απολυθεί, ούτε ήμαστε σε παύση»

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, χρειάζεται περισσότερη αποσαφήνιση σχετικά με το πώς θα κινηθούμε από δω και πέρα, διότι ενώ οι υπάρχουσες συνθήκες δεν προβλέπουν φυσική παρουσία, μέσω των διαδικτυακών μαθημάτων συνεχίστηκε κανονικά η επικοινωνία με τα τμήματα.

Εάν πρέπει να διακοπούν αυτά, θα χρειαστεί μία απόφαση συγκεκριμένη για να ξέρουμε τί θ’ ανακοινώσουμε στους σπουδαστές μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν, ότι υπάρχει ενδιαφέρον να διοργανώσουμε μία διαδικτυακή έκθεση των έργων τους, προς αντικατάσταση της κανονικής, στο τέλος της χρονιάς.

Αυτό από μόνο του είναι μία τεράστια διαδικασία μ’ επιπλέον υποχρεώσεις, τόσο απ’ την μεριά των εισηγητών όσο και από εκείνην των σπουδαστών, ενηλίκων και παιδιών, και περιλαμβάνει μέσα σ’ άλλα τη συγκέντρωση οπτικού υλικού, φωτογράφιση, φτιάξιμο των έργων, κείμενα, τίτλοι, ονόματα,…κα.

Όσον αφορά στις μέχρι τώρα ενέργειες, εφόσον νομικά δεν έχουμε απολυθεί, ούτε ήμαστε σε παύση των αρμοδιοτήτων μας, όλο αυτό το διάστημα, και αρκετά πριν την, προβλεπόμενη, επικοινωνία με τον Δήμο για προτάσεις και δεσμεύσεις σχετικά με το ποιός υπάλληλος θα προχωρήσει σε τηλεδιάσκεψη, εμείς, ως εργαζόμενοι της ΕΡ.ΤΕ.ΚΟ και με την καθοδήγηση της υπεύθυνης όλων των τμημάτων, δείξαμε τεράστια ευελιξία στις αλλαγές των εργασιακών συνθηκών και υποστηρίξαμε ενεργά και ηθικά την επικοινωνία με τα τμήματά μας, με διαδικτυακή συνέχιση των μαθημάτων, βίντεο, όπως μας είχε ζητηθεί από την διοίκηση, παρουσιάσεις και ασκήσεις που εξυπηρετούσαν την εκάστοτε στιγμή, δεδομένου των δυσμενών συνθηκών.

«Δεν ανεστάλη  η διδασκαλία»

Έχοντας υψηλά το αίσθημα της ευθύνης, δεν ανεστάλει η  διδασκαλία και έτσι τα τμήματα «κρατήθηκαν», αποδεικνύοντας στους μαθητές μας, ότι η σχέση του κάθε εκπαιδευτικού με τα μέλη που εμπλέκονται, ξεπερνάει τα φυσικά όρια του χώρου, όπου με ουσιαστική, συνεχή και πολύτιμη επαφή, ενισχύονται οι επικοινωνιακοί δεσμοί μας, πράγμα που αγκαλιάστηκε απ’ την πλειοψηφία των σπουδαστών της ΕΡ.ΤΕ.ΚΟ.

Περαιτέρω, θα θέλαμε ν’ αναφέρουμε ότι από την αρχή της κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης», υποστηρίξαμε έμπρακτα το πολύτιμο και ουσιαστικό έργο του Δήμου Κορυδαλλού, και τις δράσεις εξωστρέφειάς του να είναι κοντά στους συμπολίτες του με δημιουργικό και άμεσο τρόπο, ενισχύοντας την κοινότητα.

Οι αλλεπάλληλες ώρες σχεδιασμού αυτών των δράσεων που πήραν τη μορφή ψηφιακού αρχείου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι κάτι που προσφέραμε απλόχερα πέραν των σπουδαστών της σχολής, και του ευρύτερου κοινωνικού ιστού του Δήμου μας, ως πράξη καλής θέλησης.

Κατόπιν των παραπάνω, καλούμαστε όλοι, με την ουσιαστική και ολόπλευρη στήριξη του οργανισμού Άθλησης και Πολιτισμού στους ανθρώπους που εργάζονται με σχέση ορισμένου χρόνου, να διερευνήσουμε εξαντλητικά τις νομικές αποφάσεις που υποστηρίζουν και εξασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή απ’ αυτήν την περίοδο ανασφάλειας και κινδύνου που διανύουμε.

Νομική Γνωμοδότηση

Σημειώνεται, πώς το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος έστειλε επιστολή και τη σχετική Νομική Γνωμοδότηση προς όλα τα μέλη του, σχετικά με την μισθοδοσία των εργαζομένων καλλιτεχνών στους Δήμους με συμβάσεις έργου, ή εργασίας, κατά την περίοδο των έκτακτων μέτρων.

Σας επισυνάπτεται, προς διευκόλυνσή σας, το εν λόγω έγγραφο, όπου και παρατίθεται η γνωμάτευση δικηγόρου.

Σύμφωνα με το άρθρο 31 της από 13-04-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ορίζεται ότι: Η δαπάνη μισθοδοσίας προσωπικού ΟΤΑ, που αμείβεται αντί καταβολής αντιτίμου, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, το οποίο  εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, θα πρέπει κατά το διάστημα της αναστολής λειτουργίας, για την αντιμετώπιση του κορωναιου ν’ αμείβεται, για κάθε μήνα απασχόλησης, επί του μέσου όρου των τριών τελευταίων μηνών, προ της αναστολής λειτουργίας και επομένως οι εργαζόμενοι που έχουν τέτοια σύμβαση, με βάση τις παραπάνω συμβάσεις, δικαιούνται την αμοιβή τους μέχρι τη συμβατική λήξη τους.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η μισθοδοσία, σε περίπτωση αδυναμίας είσπραξης αντιτίμου και λοιπών αντικαταβολών από τους φορείς, καλύπτεται από λοιπά μη ειδικευμένα έσοδα ή και μη ειδικευμένο χρηματικό υπόλοιπο του οικείου ΟΤΑ, όπου και η δαπάνη μισθοδοσίας για κάθε μήνα απασχόλησης υπολογίζεται επί του μέσου όρου των τριών τελευταίων μηνών προ της αναστολής λειτουργίας. {παρ.2 του άρθρου10 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682 / 2020 (Α’ 76)}.

Πράγμα που συζητήθηκε στην ενημερωτική συνάντηση με τον κο Δήμαρχο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Σύμφωνα με τις παραπάνω νομοθετικές διατάξεις, ρυθμίζεται το θέμα της μιθοδοσίας, όπου όλοι, ανεξαιρέτως, υπάλληλοι της ΕΡ.ΤΕ.ΚΟ, και λοιπών οργανισμών πολιτισμού και άθλησης, με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ την αμοιβή τους μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους.

Επισυνάπτεται επίσης η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ της 13-4-2020, ΦΕΚ 84/Α/13-4-2020, όπου τα άρθρα 26 και 31 αφορούν στην δική μας περίπτωση.

Παρακαλούμε λοιπόν να τύχουμε ευνοϊκής επανεξέτασης του θέματός μας από την Δημοτική Αρχή και τον αρμόδιο οργανισμό Π/Α, ώστε να εξασφαλιστούν οι δικαιούμενες αμοιβές, τις οποίες όλοι έχουμε άμεση ανάγκη, για όλους τους συναδέλφους μας στον πολιτισμό και στην άθληση».