Αδιαφάνεια παντού επί Κασιμάτη. Και στην «Ανάσα Ζωής» που είναι πρόεδρος

anasa zois_foto

Δεν έχουν τέλος τα κρούσματα αδιαφάνειας , κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης στην οκταετία Κασιμάτη.

Το επιβεβαιώνουν τα όσα  καταγγέλθηκαν ακόμη και από πρωτοκλασάτα στελέχη του ότι συμβαίνουν στην « Ανάσα Ζωής» , που έχει συστήσει ο Δήμος – και πάλι επί των ημερών  Κασιμάτη – και στην οποία ο ίδιος είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Μάλιστα ο  κ. Κασιμάτης , υπό το βάρος των καταγγελιών , αναγκάστηκε, όπως και γιά άλλες περιπτώσεις ,  να αποδεχθεί τις  ευθύνες του , ως Δήμαρχος και πρόεδρος της « Ανάσας Ζωής» για όσα αποκαλύφθηκαν και καταγγέλθηκαν ότι συμβαίνει σ΄αυτήν , σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου .

« Μαγαζάκι» , «εκμετάλλευση για ιδιοτελείς σκοπούς» του πόνου των ανθρώπων που υποφέρουν από την κρίση» , κακοδιοίκηση , κακοδιαχείριση  κα   αφορούσαν οι καταγγελίες .

«Την ευθύνη την έχω εγώ που έχω αφήσει τελείως ανεξέλεγκτη αυτή την ιστορία» παραδέχτηκε ο κ. Κασιμάτης , ο οποίος ζητεί και πάλι για ΤΡΙΤΗ φορά τη ψήφο των δημοτών επικαλούμενος τη « χρηστή» διοίκησή του

Το θέμα  είχε θέσει η επικεφαλής της «Ανοιχτής Δημοτικής Κίνησης Πάμε Αλλιώς» Καίτη Κυλάκου, η οποία μα βάση του καταστατικό της «Ανάσα Ζωής» , είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίο της, ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης.

 

            Κυλλάκου: « Μαγαζάκι» ιδιοτελών συμφερόντων

Η επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας κατήγγειλε την «    εκμεταλλεύεται τον πόνο και τη δοκιμασία ανθρώπων που βρίσκονται σε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη.

Η κυρία Κυλλάκου κατήγγειλε  ότι «κάποιες εθελόντριες  το έχουν κάνει μαγαζί τους, με ιδιοτελή συμφέροντα» .

Δήλωσε δε άγνοια για τη σύμβαση που υπάρχει με το ίδρυμα Λάτση, το οποίο προσφέρει 2.000 ευρώ το μήνα σε τρόφιμα, που διανέμονται στους δοκιμαζόμενους Κορυδαλλιώτες και το οποίο, όπως είπε, έχει απαιτήσει τα τρόφιμα αυτά να μην δίνονται σε αλλοδαπούς. Αντίθετα, συνέχισε, τους προσφέρουν ρούχα, για να καλύψουν αυτό το κενό.

Αυτό λοιπόν, σύμφωνα με την κ. Κυλάκου, προσβάλει το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, ειδικά όταν έχει πάρει απόφαση ότι η Χρυσή Αυγή είναι ανεπιθύμητη στην πόλη, επειδή ακριβώς πρόσφερε αίμα, βοήθεια και αλληλεγγύη μόνο προς Έλληνες.

Η κυρία Κυλλάκου επισήμανε ότι όλα αυτά συμβαίνουν «ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου και ερήμην του Δημάρχου που είναι Πρόεδρος της «Ανάσας Ζωής»  και γι αυτό οι ευθύνες είπε , είναι ακόμη μεγαλύτερες

Επίσης κατήγγειλε  ότι  οι «εθελοντές» ,  « έχουν γίνει δύο στρατόπεδα. Έχουν χαθεί τα μητρώα μελών» και ζήτησε οικονομικό έλεγχο».

Τόνισε παράλληλα ότι η αλληλεγγύη δεν είναι ούτε ελεημοσύνη, ούτε χρησιμοποίηση του πόνου, της αγωνίας, της δοκιμασίας και της φτώχειας.

 

                         Κασιμάτης

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο απερχόμενος Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης  , παραδέχθηκε ότι  η « Ανάσα Ζωής» τελεί υπό τον έλεχο του  Δημοτικού Συμβουλίου , το οποίο όμως ο ίδιος , απέφυγε επιμελώς να ενημερώσει όλα αυτά τα χρόνια για το τι συνέβαινε εκεί . Γιατί άραγε;

Για κάποιους» λόγους» που μόνο αυτός γνωρίζει και δεν ήθελε να αποκαλυφθούν όσα καταγγέλθηκαν ή γιατί – ακόμη χειρότερα- δεν είχε αντιληφθεί τίποτε παρότι πρόεδρος , με όσα συμβαίνουν εκεί ;

Τελικά ,με καθυστέρηση μηνών και αφού  προκλήθηκε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπό το βάρος των σοβαρότατων καταγγελιών δεν μπορούσε να την αποφύγει παραδέχθηκε  ότι …τον περασμένο Ιούνιο είχε « δημιουργηθεί ζήτημα».

 

                 Γιατί δεν ενημέρωσε αν και ήξερε;

Όπως ανέφερε ,  τον Ιούνιο του 2013 δημιουργήθηκε ένα ζήτημα, με αποτέλεσμα να «αναγκαστεί» να  προσέλθει στο διοικητικό συμβούλιο.

«Στα αυτιά μου, στα αυτιά σας, στα αυτιά των Δημοτικών Συμβούλων ήρθαν διάφορες εκδοχές για το πώς λειτουργεί η «Ανάσα». Εγώ να δηλώσω ότι δεν είμαι αντίθετος στο να υπάρχει βοήθεια από οποιοδήποτε φορέα – και το τονίζουμε- αρκεί να υπάρχουν κανόνες. Και βεβαίως το καταστατικό και η συμφωνία που έχει κάνει η «Ανάσα Ζωής» δεν αναφέρει τίποτα για τους μετανάστες και αν το αναφέρει είναι παράνομο» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Η απόφαση που πήραμε ήταν στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο να μας φέρουν τις προϋποθέσεις με τις οποίες δίνουν αυτά τα 150 πακέτα φαγητού, ώστε να δούμε πώς επελέγησαν αυτοί οι 150 για να μπορούν να πάρουν φαγητό. Και πώς έχουν αποκλειστεί οι αλλοδαποί. Εκεί υπάρχει πραγματικά ένα πρόβλημα. Πρέπει να το δούμε».

Παρατήρησε επίσης ότι λόγω των αντιθέσεων που υπήρχαν στο σύλλογο έφυγαν πολλοί εθελοντές με μεγάλη προσφορά και τόνισε ότι θα πρέπει να κλείσει το ζήτημα που έχει προκύψει, με την πραγματοποίηση και διαχειριστικού ελέγχου, προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει από εκεί και πέρα πώς θα λειτουργεί η «Ανάσα Ζωής» στο μέλλον.

 

             Γουρδομιχάλης : «¨Έχουμε ευθύνες»

Στοχοποιώντας τον  ουσιαστικά , ο  στενότερος συνεργάτης του Δημάρχου ,  Γρηγόρης Γουρδομιχάλης , όχι μόνο πήρε αποστάσεις από το Δήμαρχο αλλά ουσιαστικά τον κατήγγειλε.

«Δήμαρχε έχουμε ευθύνες για το ότι έφτασε εδώ»  είπε χαρακτηριστικά , αφήνοντας συνέχει περισσότερες αιχμές, λέγοντας ότι ενδεχομένως ο Δήμαρχος να ήθελε να κρατήσει μια «διακριτική» στάση.

Ζήτησε δε να έρθει τακτικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο , για αναλυτική ενημέρωση

 

       Μηχανισμός για «ψηφάκια»

 

Ο κ. Γουρδομιχάλης είχε καταγγείλει σ΄εκείνη τη συνεδρίαση  ότι η « Ανάσα Ζωής» έχει μετεξελιχθεί σε προεκλογικό μηχανισμό για « ψηφάκια»

« Τίποτα πιο χυδαίο και πιο ελεεινό δεν υπάρχει, από το να χρησιμοποιείται η ανάγκη ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μέσα από δήθεν διαδικασίες κοινωνικής αλληλεγγύης, να δεσμεύονται ηθικά, πολιτικά και εκλογικά» , είπε.

 

  Μακρινός : Να γίνει συζήτηση

Την ανάγκη το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο υπογράμμισε και το μέλος της πλειοψηφίας , Γιώργος Μακρυνός.

«Κοιτάζοντας το κάτοπτρο που είναι η «Ανάσα Ζωής» να δούμε και εμείς πώς θα πορευθούμε τον επόμενο χρόνο, άσχετα αν υπάρχουν δημοτικές ή άλλου τύπου διαδικασίες εκλογικές. Πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα ως εκλεγμένοι, ως όντα πολιτικά, ως ενεργοί πολίτες, ως ενεργοί δημότες, ως αλληλέγγυοι άνθρωποι. Αυτό έχω να πω προς όλους μας» ανέφερε μεταξύ άλλων και δήλωσε ότι λυπάται που κάποιοι λείπουν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπονοώντας χωρίς να  κατονομάζει τους δημοτικούς συμβούλους της «ομάδας Μελά».

 

 

        Καλούδης: Πολιτικό και οικονομικό ζήτημα

Για ένα ζήτημα τόσο οικονομικό, όσο και πολιτικό, έκανε λόγο το επίσης στέλεχος της διοίκησης Κωνσταντίνος Καλούδης

«Εδώ θα πρέπει – τόνισε- να στιγματίσουμε, έχοντας φυσικά όλα τα στοιχεία, το τι ακριβώς κρύβεται πίσω απ’ αυτή την ιστορία. Διότι δυστυχώς οι ενδείξεις δείχνουν ότι κάποιοι έχουν παίξει χοντρό παιχνίδι σ’ αυτή την ιστορία, μέσα από το συμβούλιο το συγκεκριμένο και έξω από το συμβούλιο αυτό. Πιθανόν να έχει μετατραπεί σ’ ένα σύλλογο ο οποίος εκμεταλλευόταν την ανέχεια και την ανάγκη κάποιων δημοτών μας».

Αναγνώρισε ωστόσο ότι κάποιοι στο σύλλογο έδιναν πραγματικά αφιλοκερδώς και χρόνο και χρήμα.

«Ίσως όμως αυτή η αδυναμία να ελέγξουμε αυτή την προσφορά, την εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι για προσωπικό τους όφελος και θα πρέπει εδώ να το καταδικάσουμε, όταν θα έρθουν τα στοιχεία» ανέφερε και υπογράμμισε ότι «είναι κρίμα και άδικο, όταν δεν έχεις δώσει το δικαίωμα ως δημοτική παράταξη και όταν με πλήρη διαφάνεια έχει αντιμετωπίσει τα πάντα, να έρχεται ένα περιστατικό συγκεκριμένο, το οποίο να βάζει μερικά ζητήματα. Σ’ αυτά λοιπόν τα ζητήματα εμείς, πρέπει να είμαστε αμείλικτοι».

 

 Κοσμίδης: Έγιναν

Η «Ανάσα Ζωής» κηλιδώθηκε εξαιτίας μιας μικρής μερίδας ανθρώπων τόνισε ο Δημοτικός Σύμβουλος της συμπολίτευσης Ηλίας Κοσμίδης.

«Στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έφταιγαν σε τίποτα και το μόνο που ζήτησαν για να μεταφέρω την άποψη τους, είναι να βγουν και να απομονωθούν τα άτομα αυτά» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

 

 

                                      Δημόπουλος : Ντροπή

Μείζον είχε χαρακτηρίσει από τότε το θέμα ο Γιώργος Δημόπουλος,ζητώντας πλήρη ενημέρωση και διαφάνεια από τον Δήμαρχο. «Μπήκαν κάποια πράγματα πολύ σημαντικά εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο πρώτη φορά. Η έννοια της ιδιοτέλειας, μαγαζάκι, οικονομικά ζητήματα, έλεγχος κλπ, συμβάσεις που έγιναν εκεί» παρατήρησε και υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που τέθηκαν τέτοια ζητήματα επιβάλλεται το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μια απόφαση.

«Σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, τους δύσκολους, που η κοινωνία μαστίζεται να το κάνουν οι άλλοι εργαλείο για τις ανάγκες τους – σε εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά – εγώ δεν το ανέχομαι» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε:

«Εκμεταλλευόμαστε τους δυστυχισμένους συνανθρώπους μας για να κάνουμε ο καθένας το παιχνίδι του, τη μικροπολιτική του. Ντροπή».

 

Αγιοβλασίτης

Από την πλευρά του , ο Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού «Κορυδαλλός Πρώτη Πόλη» Σπύρος Αγιοβλασίτης,  κατήγγειλε ότι παρόλο που είχε ζητήσει να προσκαλείται στα διοικητικά συμβούλου του συλλόγου, δεν πήρε ποτέ καμία πρόσκληση και έκανε λόγο για αμέλεια δική του, αλλά και του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων που δεν πήγαιναν στις συνεδριάσεις.

Ενημέρωσε παράλληλα για το περιθώριο των δύο μηνών που έχει δώσει ο Δήμαρχος προκειμένου να ξεκινήσει έλεγχος από ορκωτό λογιστή, ώστε να μπει μια τάξη στα οικονομικά .

Κατά τον ίδιο κάποιες «εθελόντριες» ήταν εκείνες που έκαναν κουμάντο. «Αυτές κάνανε ό,τι θέλανε. Μέχρι και ξύλο παίξανε μεταξύ τους» ανέφερε.

 

            Παναγιωτακοπούλου : Τα ανεχτήκατε

Από την πλευρά του, το στέλεχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Παύλος Μαρνάς υποστήριξε ότι τέτοια φαινόμενα δεν συναντιούνται μόνο στην «Ανάσα Ζωής» αλλά παντού σε τέτοιες δομές.

Η επικεφαλής της παράταξης Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου ζήτησε να έρθει το θέμα ολοκληρωμένα και επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταγραφεί ότι υπήρξε ανοχή.

«Νομίζω ότι σ’ αυτό πρέπει να είμαστε καθαροί. Υπήρξε ανοχή και με τη μη συμμετοχή συνδυασμών που δέχτηκαν να συμμετέχουν και της διοίκησης» τόνισε.

 

   Κασιμάτης: Αναλαμβάνω τις ευθύνες

Παίρνοντας και πάλι το λόγο, ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης ξεκαθάρισε ότι οι καταγγελίες αφορούν την παράτυπη λειτουργία και όχι τη γενικότερη λειτουργία της «Ανάσας Ζωής», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και άνθρωποι που προσφέρουν πραγματικά.

«Είμαστε υποχρεωμένοι ως Δημοτικό Συμβούλιο να ελέγξουμε διαδικασίες και στο μέλλον να δουλεύει καλύτερα. Τυπικά και ουσιαστικά» τόνισε και δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναλάβει το σύνολο της ευθύνης.

 

 
 

About the author

More posts by