Ανατινάζονται σήμερα τα κτίρια  στον Ασπρόπυργο  όπου θα ανεγερθούν οι νέες φυλακών   που θα καταργήσουν  του « Κορυδαλλού»

 

 

Από τον Σεπτέμβριο , όπως είχε ανακοινωθεί , τελικά σήμερα θα γίνει η ανατίναξη των παλαιών κτιρίων στην πρώην βάση του ΝΑΤΟ , στον Ασπρόπυργο , για να  κατασκευαστούν στη συνέχεια οι νέες φυλακές που θα καταργήσουν εκείνες του « Κορυδαλλού». Και  όπως λέει η κυβέρνηση  θα είναι φυλακές  «hi-tech».

Η ανατίναξη των κτιρίων , θα γίνει παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου και της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου.

Παντελώς  ΑΓΝΩΣΤΟ  ωστόσο, εξακολουθεί να είναι τι θα γίνει  η έκταση και τα κτίρια των φυλακών Κορυδαλλού , όταν θα καταργηθεί. Μια έκταση φιλέτο -αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ!

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η συνδιοίκηση Χουρσαλά-Δημόπουλου , παρότι έχει περάσει   1,5 χρόνος από τη σχετική εξαγγελία , τηρούν «σιγήν ιχθύος».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα είναι έτοιμες οι νέες φυλακές σε  2 χρόνια (!).

Όλοι όμως αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν είναι εφικτό , δεδομένου  ότι ακόμη δεν έχει  επιλεγεί ούτε ο τρόπος που θα γίνει ο διαγωνισμός , που θα είναι διεθνής  και από τον οποίο στη συνέχεια θα αναδειχθεί  η κατασκευαστική εταιρία που θα αναλάβει το έργο.  Εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν ενστάσεις ή προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο από τους άλλους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η κατασκευή αναμένεται να γίνει μέσω  Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα .

Όπερ σημαίνει ότι ακόμη και χωρίς κανένα πρόβλημα , θα είναι έτοιμες πολύ αργότερα  από τις κυβερνητικές προβλέψεις , αν ληφθεί υπόψη ότι δεν πρόκειται μόνο για κτίρια αλλά και για προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα κά

Τις προεργασίες αυτές ( ανατίναξη κ.ά )  έχει αναλάβει και θα πραγματοποιήσει η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Ο χώρος που θα ανεγερθούν είναι  στα « σύνορα» με το δήμο της Φυλής  και έχει έκταση 180 στρεμμάτων .

                        Οι προδιαγραφές

Ο «Νέος Κορυδαλλός» θα είναι από τις πιο  σύγχρονες μονάδες φυλακών βάσει διεθνών προτύπων.

Συγκεκριμένα , θα είναι φυλακή υποδίκων και όχι σωφρονιστικό κατάστημα εκτίσεως ποινών. Που σημαίνει ότι θα  έχει μόνο όσους  αναμένουν δίκη ή είναι σε προανακρτιτική διαδικασία .

Οι εγκαταστάσεις της , θα είναι  ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της ασφάλειας, με hi-tech συστήματα (αυτόματες κάμερες υψηλής ευκρίνειας, ηλεκτρονικά κελιά ασφαλείας).

Η νέα φυλακή  θα έχει εκτός δώδεκα πτέρυγες χωρητικότητας 2000 κρατουμένων,  7 (!)  δικαστικές αίθουσες, κέντρο εκπαίδευσης των υπαλλήλων. Επίσης εκεί θα στεγάζεται και το Μεταγωγών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο  Ιανουάριο είχε υπογραφεί  το σχετικό «Μνημόνιο Συνεργασίας» μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.Το είχαν υπογράψει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ,Λευτέρης  Οικονόμου και η Γενική Γραμματέας  Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφία Νικολάου.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, η κυριότητα του δημοσίου ακινήτου , στον Ασπρόπυργο , όπου θα κατασκευαστούν οι νέες φυλακές , παραχωρήθηκε άνευ ανταλλάγματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βάσει του άρθρου 83 παρ. 1 του νόμου 4646/2019 (Α΄ 201), για 99 έτη.