Ανατινάζονται τα κτίρια για να ξεκινήσει η ανέγερση του « Νέου Κορυδαλλού»

 

Ανατινάζονται εντός της επόμενης  βδομάδας  , τα κτίρια , στην πρώην βάση του ΝΑΤΟ , στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, στον Ασπρόπυργο , στα « σύνορα» με το δήμο της Φυλής , προκειμένου  στη συνέχεια να ξεκινήσουν τα έργα ανέγερσης των νέων φυλακών , όπου θα μεταφερθούν του Κορυδαλλού .

Η ανατίναξη θα γίνει από τη Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας  και είναι μέρος των προεργασιών για την έναρξη της κατασκευής, σ΄εκείνον  τον χώρο των 180 στρεμμάτων   «hi-tech» φυλακών.

Η κατασκευή αναμένεται να γίνει μέσω  Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα .

Με την ολοκλήρωση τους , που αναμένεται –στην καλύτερη περίπτωση- τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών   ανέγερσης, θα γίνει η μετεγκατάσταση του μεγαλύτερου σωφρονιστικού καταστήματος εκτός οικιστικής ζώνης.

Μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης , θα πρέπει να προηγηθούν  διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου , εκδίκαση τυχόν ενστάσεων και όλα τα «γνωστά» που συμβάλλουν στις καθυστερήσεις.

                        Οι προδιαγραφές

Ο «Νέος Κορυδαλλός» θα είναι από τις πιο  σύγχρονες μονάδες φυλακών βάσει διεθνών προτύπων.

Συγκεκριμένα , θα είναι φυλακή υποδίκων και όχι σωφρονιστικό κατάστημα εκτίσεως ποινών. Που σημαίνει ότι θα  έχει μόνο όσους  αναμένουν δίκη ή είναι σε προανακρτιτική διαδικασία .

Οι εγκαταστάσεις της , θα είναι  ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της ασφάλειας, με hi-tech συστήματα (αυτόματες κάμερες υψηλής ευκρίνειας, ηλεκτρονικά κελιά ασφαλείας).

Η νέα φυλακή  θα έχει εκτός δώδεκα πτέρυγες χωρητικότητας 2000 κρατουμένων,  7 (!)  δικαστικές αίθουσες, κέντρο εκπαίδευσης των υπαλλήλων. Επίσης εκεί θα στεγάζεται και το Μεταγωγών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο  Ιανουάριο είχε υπογραφεί  το σχετικό «Μνημόνιο Συνεργασίας» μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.Το είχαν υπογράψει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ,Λευτέρης  Οικονόμου και η Γενική Γραμματέας  Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφία Νικολάου.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, η κυριότητα του δημοσίου ακινήτου , στον Ασπρόπυργο , όπου θα κατασκευαστούν οι νέες φυλακές , παραχωρήθηκε άνευ ανταλλάγματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βάσει του άρθρου 83 παρ. 1 του νόμου 4646/2019 (Α΄ 201), για 99 έτη.

Τέλος , παντελώς  ΑΓΝΩΣΤΟ , εξακολουθεί να είναι τι θα γίνει  η έκταση και τα κτίρια των φυλακών Κορυδαλλού , όταν θα καταργηθεί. Μια έκταση φιλέτο -αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ!

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η συνδιοίκηση Χουρσαλά-Δημόπουλου , παρότι έχει περάσει  ένας χρόνος από τη σχετική εξαγγελία , τηρούν «σιγήν ιχθύος».

Εντύπωση όμως προκαλεί και η στάση και όλη της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορυδαλλού , που επίσης ένα τόσο τεράστιας σημασίας θέμα , δεν το έχουν αναδείξει , όπως θα έπρεπε!

 
 

About the author

More posts by