«Από τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής»

Μια μουσική βραδιά, πλούσια σε παραδοσιακούς ρυθμούς και νοσταλγικές μελωδίες, «από τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής», παρουσίασαν οι Δροσουλίτες με το συγκρότημα «Smyrna Seti», στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».
Συμμετείχαν οι Στέφανος Ρίζος, Βιολί, Μαρία Ρίζου, Σαντούρι, Άννα Μπαξεβανίδη, Φωνή, Άγγελος Διακάτος, Λαούτο, Χάρης Καφέτσης, Ούτι, Θοδωρής Μούρτος, Σάζι, Φίλιππος Πουρπουτίδης, Κρουστά και στις εκφωνήσεις οι Ελένη Καλή και η Ελπίδα Μπαξεβανίδη.
Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε χωρίς την συμμετοχή του κοινού και μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Η βραδιά περιελάμβανε ένα μουσικό ταξίδι, με σταθμούς μια σειρά από πόλεις – ορόσημα της καθ’ ημάς ανατολής και του μικρασιατικού Ελληνισμού, μέσα από επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια και συμπληρωματικές αφηγήσεις.
Πρώτος σταθμός, η Σμύρνη, με την κυριαρχία του Ρωμέικου στοιχείου στον πληθυσμό και την οικονομία, τόπος ιδεολογικών ζυμώσεων του Ελληνισμού. Ο εξανδραποδισμός των κατοίκων της, η λεηλασία των περιουσιών, το μαρτύριο του Χρυσοστόμου από τον τουρκικό όχλο, η απελπισμένη προσπάθεια φυγή από την προκυμαία, που κάποιοι υβριστές αποκάλεσαν συνωστισμό, αποτέλεσαν την ταφόπλακα της απελευθερωτικής προσπάθειας του μικρασιατικού Ελληνισμού.
Στη συνέχεια, το Λιβίσι, όπου μαζί με τη Μάκρη, είναι οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις των παραλίων της Λυκίας. Με 6.500 κατοίκους, όλους Ρωμιούς, πριν την καταστροφή, κυρίως τεχνίτες που περιόδευαν στα γύρω εξισλαμισμένα χωριά. Το 1914, υπήρξαν θύματα του οργανωμένου διωγμού των χριστιανών.
Το ταξίδι συνεχίστηκε στην έδρα της Μητρόπολης Κυζίκου, την Αρτάκη, που ήταν μία κατά πλειοψηφία ελληνική πόλη μέχρι την καταστροφή, με κατοίκους ασχολούμενους με τη ναυτιλία και τη γεωργία.
Στην περιοχή του Ικονίου, που ήταν ο επόμενος σταθμός, στην μικρασιατική ενδοχώρα, το Ρωμέικο στοιχείο κράτησε την ταυτότητα του, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, με κατοίκους που ασχολούνταν με την ταπητουργία, την επεξεργασία δερμάτων και την κατασκευή της πυρίτιδας.
Από το αφιέρωμα, δεν θα μπορούσε να λείπει η Καππαδοκία, όπου τα πετρομονάστηρα και οι πόλεις, υπήρξαν για αιώνες τα καταφύγια ενός Ελληνισμού, που πρώτος αποκόπηκε από τον εθνικό κορμό, βιώνοντας 900 χρόνια σκλαβιάς, μέχρι οι πληθυσμοί να έρθουν πρόσφυγες στην Ελλάδα με την ανταλλαγή. Μέσα στα χρόνια της σκλαβιάς πολλοί χάσανε την ελληνική γλώσσα, παραμένοντας Ρωμιοί μέσα από την πίστη.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην χερσόνησο της Ερυθραίας, με μεγάλο ελληνικό πληθυσμό, μέχρι την καταστροφή του 1922.
Για να ακολουθήσει και να ολοκληρωθεί το μουσικό ταξίδι με την Πόλη των Πόλεων, την Βασιλεύουσα, την Αγιά Σοφιά, τα αγιάσματα, τον μαρμαρωμένο βασιλιά, τα Σεπτεμβριανά, την εκδίωξη των Ρωμιών. Η Πόλη των Ρωμιών, η βασιλεύουσα της καρδιάς μας.
Τη μουσική παράσταση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=1GGi4X3TeyU