« Καρφώνει» Χουρσαλά –ΠΕΣΥΔΑΠ στη Βουλή η Μπακαδήμα για τα κλαδέματα στον Κορυδαλλό

Σε 15 ερωτήματα καλεί ν΄απαντήσει,  τον αρμόδιο υπουργό , η βουλευτής Β΄Πειραιά , Φωτεινή Μπακαδήμα, για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα κλαδέματα και γενικότερα η διαχείριση πρασίνου , στον Κορυδαλλό.

Συγκεκριμένα τους ρωτά , σχετικά μ΄όσα κάνει  η Δημοτική Αρχή Χουρσαλά –Δημόπουλου , στο θέμα αυτό : 

 1. « Ο δήμος Κορυδαλλού έχει λάβει παράπονα πολιτών για τον τρόπο διαχείρισης του π
  ράσινου του δήμου;
 2. Αν ναι, πόσα παράπονα έχει καταγράψει το
 3.  τελευταίο 8μηνο, τι αφορούν και πώς απαντήθηκαν;
 4. Πόσα άτομα απασχολούνται στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, ποιες είναι οι ειδικότητές τους και ποιες οι αρμοδιότητές τους;
 5. Είναι επαρκής η στελέχωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας τόσο αριθμητικά όσο και από άποψη εξειδικευμένου προσωπικού;
 6. Αν όχι, έχει ζητήσει ο Δήμος επιπλέον κονδύλια για αύξηση του προσωπικού ώστε να καλυφθούν πάγιες ανάγκες; Αν ναι, να μας προσκομισθεί το ανάλογο έγγραφο.
 7. Πότε έλαβε χώρα το τελευταίο κλάδεμα δένδρων στον Κορυδαλλό, ποιο ήταν το κόστος, ποιος το ανέλαβε και το πραγματοποίησε, ποιος γεωπόνος το επίβλεψε και ποια ήταν η αναφορά του μετά το κλάδεμα;
 8. Ισχύει πως πέρυσι το κλάδεμα ανέλαβε ιδιωτική εταιρεία; Αν ναι, να μας προσκομισθεί η σύμβαση μεταξύ δήμου και ιδιώτη ώστε να εξακριβωθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις αμφότερων και το κόστος.
 9. Αν ισχύει η ανάθεση, ποιος ο λόγος που ανατέθηκε σε ιδιώτη και ποιο ήταν το κόστος για το κλάδεμα;
 10. Πριν τη συγκεκριμένη δημοτική αρχή, πώς γινόταν το κλάδεμα; Ποιος το αναλάμβανε και με ποιο κόστος;
 11. Η Υπηρεσία Πρασίνου πόσα άτομα απασχολούσε πριν τη συγκεκριμένη δημοτική αρχή και ποιων ειδικοτήτων;
 12. Ποιο θα ήταν το κόστος για το δήμο αν η Υπηρεσία Πρασίνου ήταν επαρκώς επανδρωμένη και είχε και γεωπόνο σε σχέση με την ανάθεση έργου σε ιδιώτη;
 13. Ποιος ο σχεδιασμός για τη διαχείριση Πρασίνου από το Δήμο; Υπάρχει καταγεγραμμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα; Αν ναι, να μας προσκομισθεί.
 14. Ο ΠΕΣΥΔΑΠ έχει προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη διαχείριση πρασίνου στο συγκεκριμένο δήμο;
 15. Αν ναι, ποιες ήταν αυτές;
 16. Αν όχι, δεν περιλαμβάνεται αυτό μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρει (αστικό πράσινο) στο δήμο Κορυδαλλού έναντι ετήσιας –αναλογικής του πληθυσμού- συνδρομής κάθε δήμου;».

 

                                Οι καταγγελίες

Αφρομή για την ερώτηση της , απετέλεσαν οοι σχετικές ανακοινώσεις –καταγγελίες των  δημοτικών παρατάξεων «Ανυπότακτος Κορυδαλλός» και «Μαζί για τον Κορυδαλλό» .

Ειδικότερα, ο «Ανυπότακτος Κορυδαλλός» , τονίζει , «αναφέρει στο δελτίο τύπου του , «τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν οι καταγγελίες πολιτών για το υπερβολικό κλάδεμα των δεντροστοιχιών στα πεζοδρόμια και τις πλατείες του δήμου μας που ουσιαστικά μειώνει δραστικά το υπάρχον πράσινο και απογυμνώνει τις δεντροστοιχίες από το φύλλωμά τους όπως φαίνεται από το πλήθος φωτογραφιών που έχουν δημοσιεύσει κάτοικοι του Κορυδαλλού σε δημόσιες ομάδες και φόρουμ.

Είναι εμφανές πως η εμφανώς υποστελεχωμένη υπηρεσία Πρασίνου του δήμου μας δεν προλαβαίνει να προβεί ούτε στις βασικές και αναγκαίες εργασίες Πρασίνου με αποτέλεσμα αφενός οι εργασίες κλαδέματος να γίνονται βιαστικά και από μη εξειδικευμένο προσωπικό και αφετέρου να μην υπάρχει επαρκής επίβλεψη των εργασιών από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Σε αυτή την υποστελέχωση και την υποβάθμιση των υπηρεσιών Πρασίνου του δήμου μας, η απάντηση της νέας δημοτικής αρχής Χουρσαλά-Δημόπουλου είναι η παλιά συνταγή ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών Πρασίνου. Μόνο την περσινή χρονιά το ποσό για κλάδεμα που δόθηκε σε ιδιωτικούς εργολάβους ξεπέρασε τις 50.000 €. Την ίδια στιγμή που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το υπουργείο Εσωτερικών αρνείται πεισματικά να δώσει το πράσινο φως για την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού εργαζομένων για το Πράσινο και τις υπόλοιπες υποστελεχωμένες υπηρεσίες του δήμου μας, η δημοτική αρχή παρακολουθεί τις εξελίξεις σαν παρατηρητής και ακολουθεί πιστά την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για ιδιωτικοποιήσεις και την ανταποδοτικότητα στις δημοτικές υπηρεσίες με τον δήμο μας να έχει ήδη τα υψηλότερα δημοτικά τέλη σε όλη την περιφέρεια της Β’ Πειραιά.»

Επίσης «η δημοτική παράταξη «Μαζί για τον Κορυδαλλό» με δελτίο τύπου αναφέρει   «η δημοτική σύμβουλος του «μαζί» Σοφία Σιδηροπούλου κατέθεσε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής της 29/1 την έντονη δυσαρέσκειά της για τα καταστροφικά κλαδέματα που διενεργούνται στον Κορυδαλλό.» και θέτει πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα

Ακόμη υπογραμμίζει ότι « σωστά αναφέρει η παράταξη «Ανυπότακτος Κορυδαλλός» , «η ύπαρξη αστικού πρασίνου σε μία πόλη βελτιώνει το κλίμα της μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση, δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Οι δεντροστοιχίες κατά μήκος των δρόμων λειτουργούν ηχομονωτικά αποτρέποντας τα υψηλά επίπεδα θορύβου από την κίνηση οχημάτων ενώ ταυτόχρονα η βλάστηση παρέχει σκίαση και διατηρεί την θερμοκρασία μιας δομημένης περιοχής σταθερή».