Πρωτ. Λεωνίδας Αθανασούλας: Η Εκκλησία μας είναι το αμπέλι του Θεού

Έχει το πλήρωμα της αληθείας και οικουμενική διάσταση. Και ο Κύριος θεμελίωσε την Εκκλησία με το πανάγιο αίμα Του, αλλά το δέντρο της, άφησε να το ποτίσουν και να το καλλιεργήσουν οι μαθητές Του.

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε , παραμονή της εορτής του αγίου Αποστόλου Ιακώβου, υιού του Αλφαίου, και του δικαίου Αβραάμ, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Πρωτοπρεσβύτερος Λεωνίδας Αθανασούλας, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος καθημερινών δράσεων και εκδηλώσεων του Ναού, με τον γενικό τίτλο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει».
Ο π. Λεωνίδας, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του τιμωμένου αγίου Αποστόλου Ιακώβου, ο οποίος κήρυξε το Ευαγγέλιο, αυτό που είχε διδαχθεί από το ίδιο το στόμα του Κυρίου και είχε δει με τα μάτια του τη ζωή Του μέχρι τον Σταυρό, την Ανάσταση και την Ανάληψη Του, στους ειδωλολάτρες κι έδιωξε τη νύχτα της πλάνης.
«Οι μαθητές του Κυρίου, ήταν άνθρωποι όπως κι εμείς. Και τους κάλεσε ο ίδιος ο Χριστός, όπως κι εμάς σήμερα μας καλεί η Εκκλησία.
Τους κάλεσε από τα ταπεινά, από αλιείς και από άλλα επαγγέλματα. Κάλεσε τον άγιο Ιάκωβο από την Καπερναούμ, που ήταν μια πόλη εξ’ ολοκλήρου ειδωλολατρική
Από εκεί ξεκίνησε ο Χριστός την δημόσια δράση του, συνέχισε, γιατί ήθελε το Ευαγγέλιο Του, να το βγάλει από τα στενά όρια, τα περιχαρακωμένα, του Ισραήλ και να το μεταδώσει παντού.
Και ο άγιος Ιάκωβος κήρυξε το Ευαγγέλιο και μαρτύρησε δια σταυρικού θανάτου. Κι έγινε μιμητής του πάθους του Κυρίου.
Οι μαθητές του Χριστού, όσο ήταν κοντά Του, πολλά πράγματα δεν τα κατανοούσαν. Αλλά πολλές φορές θέλησε να τους δώσει το έναυσμα, να κατανοήσουν το ποιος είναι πραγματικά.
Η Εκκλησία μας, προχώρησε ο π. Λεωνίδας, είναι μία και αγία, διότι ένας είναι και πανάγιος ο ιδρυτής της. Έχει το πλήρωμα της αληθείας και οικουμενική διάσταση. Και ο Κύριος θεμελίωσε την Εκκλησία με το πανάγιο αίμα Του, αλλά το δέντρο της, άφησε να το ποτίσουν και να το καλλιεργήσουν οι μαθητές Του.
«Άρα, η Εκκλησία μας είναι το αμπέλι του Θεού και είναι στολισμένο με τα αίματα των αγίων της πίστεως μας. Των αγίων Αποστόλων πρωτίστως, αφού, πλην του Ευαγγελιστή Ιωάννη, όλοι οι άλλοι παρέδωσαν την αγία τους ψυχή με μαρτυρικό θάνατο
Για εμάς τους Έλληνες Ορθοδόξους, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η μνήμη των αγίων Αποστόλων, γιατί καθαγιάστηκε και ιδρύθηκε από τους ίδιους τους Αποστόλους.
Ολόκληρη η Εκκλησία μας είναι θεμελιωμένη πάνω στα αίματα των αγίων Αποστόλων. Του Κυρίου μας πρωτίστως και το γεώργιο αυτό το παρέδωσε στους Αποστόλους.
Και οι Απόστολοι το παρέδωσαν στους αποστολικούς Πατέρες, εκείνοι στους μετέπειτα Πατέρες και υπάρχει αυτή η χρυσή αλυσίδα, που μέχρι σήμερα κάθε Επίσκοπος φέρει την αποστολική διαδοχή.
«Αν θέλουμε να νιώθουμε τους Αποστόλους, όχι απλώς δασκάλους και παιδαγωγούς, αλλά πατέρες, να μιμηθούμε το έργο τους. Και δεν μπορεί να το πει κανείς εύκολα αυτό για τον εαυτό του, γιατί πρέπει να διαθέτει αγιότητα βίου και ταπείνωση.»
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Την ομιλία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:
https://youtu.be/vJvOQYm1–Y