Σπουδαίο εργαλείο για την επιχειρηματικότητα ο θεσμός της Διαμεσολάβησης .

Copy of new-2

Ημερίδα για τη παρουσίαση του Κέντρου Διαμεσολάβησης  Πειραιώς (ΚΕ.ΔΙ.Π) που παρέχει την υπηρεσία Διαμεσολάβησης του Νόμου 3898/2010 για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΠ

Οι κύριοι ομιλητές της ημερίδας ήταν ο  Νίκος Κανελλόπουλος, Γ. Γ. Υπουργείου Δικαιοσύνης, Στέλιος Μανουσάκης, δικηγόρος, Πρόεδρος ΚΕΔΙΠ και Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και η  Δήμητρα Τριανταφύλλου, δικηγόρος και Πιστοποιημένη Διαμεσολαβήτρια που αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στα πλεονεκτήματα που μπορούν να προκύψουν από τη χρήση αυτής της σύντομης και αποτελεσματικής εξωδικαστικής διαδικασίας-επίλυσης των επιχειρηματικών και ιδιωτικών διαφορών, ενώ απάντησαν σε πολλά και ενδιαφέροντα ερωτήματα των επιχειρηματιών-μελών του ΕΒΕΠ.

Σύμφωνα με τον ελληνικό Νόμο, ως διαμεσολάβηση νοείται «η διαρθρωμένη διαδικασία, ανεξαρτήτως ονομασίας, στην οποία δύο ή περισσότερα μέρη μιας διαφοράς επιχειρούν εκουσίως να επιλύσουν με συμφωνία τη διαφορά αυτή με τη βοήθεια διαμεσολαβητή». Η προσφυγή στη διαμεσολάβηση γίνεται: α) με πρωτοβουλία των μερών, που αποδεικνύεται εγγράφως, β) με πρόταση του δικαστηρίου ενώπιων του οποίου εκκρεμεί η υπόθεση σε κάθε στάση της δίκης που, αν γίνει αποδεκτή από τα μέρη, οδηγεί σε υποχρεωτική αναβολή της συζήτησης σε δικάσιμο μετά την πάροδο 3μήνου, γ) με διαταγή από δικαστήριο άλλου κράτους-μέλους και δ) εκ του νόμου.

Η διαδικασία της διαμεσολάβησης ρυθμίζεται νομοθετικά μόνο ως προς τα συγκεκριμένα απαραίτητα τυπικά στοιχεία της, αφού από τη φύση της διαμεσολάβησης πρόκειται για μια ελαστική διαδικασία, που καθορίζεται από το διαμεσολαβητή σε συνεργασία με τα μέρη και ανάλογα με την εκτίμηση των στοιχείων που εξυπηρετούν βέλτιστα την επίλυση της εκάστοτε διαφοράς. Εξυπακούεται βέβαια, ότι οι θεμελιώδεις δικονομικές αρχές της ισότητας των μερών, της ανεξαρτησίας, ουδετερότητας και αμεροληψίας του διαμεσολαβητή και της καλής πίστης βρίσκουν εφαρμογή και στη διαδικασία αυτή.

Η εφαρμογή του θεσμού της διαμεσολάβησης επικεντρώνεται στις διαφορές ιδιωτικού δικαίου – αστικές κι εμπορικές- υπάγονται κατ’ εξοχήν στο πεδίο εφαρμογής της διαμεσολάβησης, υπό την προϋπόθεση φυσικά  τα μέρη να έχουν εξουσία διάθεσης στο αντικείμενο της διαφοράς (να μπορούν δηλ. να συνάψουν επ’ αυτού συμβιβασμό). Ενδεικτικά, αντικείμενο διαμεσολάβησης μπορούν να αποτελέσουν: οι επιχειρηματικές διαφορές, οι ασφαλιστικές διαφορές, οι πολεοδομικές διαφορές, οι διαφορές πνευματικής ιδιοκτησίας κ.α.).

Τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης είναι τα εξής:

• Εξοικονόμηση χρόνου.

• Εξοικονόμηση διαδικασιών για την προετοιμασία της κατ’ αντιδικία επίλυσης της διαφοράς.

• Αποφυγή κινδύνου έκδοσης δυσμενούς (ή απλά καθυστερημένης) δικαστικής απόφασης.

• Ευελιξία και ταχύτητα της διαδικασίας.

• Προστασία της αξιοπρέπειας των μερών.

• Εξασφάλιση εμπιστευτικότητας και απορρήτου.

• Επιρροή στη λύση της διαφοράς με σύμμετρη και φιλική ικανοποίηση των κατ’ ιδίαν συμφερόντων των μερών.

• Διαφύλαξη και συνέχιση των επιχειρηματικών ή άλλων σχέσεων συνεργασίας των μερών.

• Ανάδειξη και συνεκτίμηση από τα μέρη και μη νομικών στοιχείων.

• Δυνατότητα ένταξης και ξένων προς την αρχική διαφορά απαιτήσεων.

Επίσης καλεσμένος ήταν ο κ. Χ. Αμιλίδης, στέλεχος του «Invest in Greece» ο οποίος ενημέρωσε τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου ότι: «O Διαμεσολαβητής του Επενδυτή» διαχειρίζεται και μεριμνά για επενδυτικά σχέδια άνω των €2.000.000, κατά τη διαδικασία υλοποίησης των οποίων ανέκυψαν προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, όπως γραφειοκρατικά εμπόδια, καθυστερήσεις, διαφωνίες ή άλλες δυσχέρειες, με συνέπεια την αναχαίτιση της πορείας υλοποίησής τους. Η υπηρεσία παρέχεται στους επενδυτές χωρίς χρέωση. Ο θεσμός του Διαμεσολαβητή (Ombudsman) του Επενδυτή αποτελεί μια διεθνή πρακτική, και λειτουργεί ήδη σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Ρωσία, ο Καναδάς και η Κορέα. Στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκε με το Νόμο 4146/2013. Στόχος είναι να αποτελέσει ο «Διαμεσολαβητής του Επενδυτή» έναν πολύτιμο σύμμαχο για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, προσφέροντας γρήγορες, διαφανείς και υπεύθυνες υπηρεσίες διαμεσολάβησης, προκειμένου να υπερκεραστούν συγκρούσεις μεταξύ επενδυτών και της Πολιτείας.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ,  Βασίλης Κορκίδης, χαρακτήρισε το θεσμό της Διαμεσολάβησης ως σπουδαίο εργαλείο για την επιχειρηματικότητα, ενώ εξήγησε ότι το Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιώς είναι αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία που συνέστησαν στις 17-05-12 το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και είναι ο πρώτος πανελλαδικά φορέας που αδειοδοτήθηκε και λειτουργεί νόμιμα. Τέλος το ΕΒΕΠ θεωρεί υψηλού επιπέδου το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των διαμεσολαβητών και με τη συμμετοχή του στο ΚΕ.ΔΙ.Π αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξή του επιχειρηματικού κόσμου του Πειραιά στο θεσμό της Διαμεσολάβησης.