Πρ. Ζαχαρόπουλος:   Δημοτικές εκλογές και …κόμματα

 

   Μας χωρίζουν 7 μήνες από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές ,και έχουμε μπει για τα καλά στις προεκλογικές προετοιμασίες κυρίως σε ότι αφορά την συζήτηση περί υποψηφίων σε διάφορους Δήμους ,και την κατάθεση προβληματισμών για το νέο εκλογικό πλαίσιο .

Όλη αυτή η κινητικότητα βέβαια συνοδεύεται από την επιχειρηματολογία ότι τα κόμματα θα πρέπει να μένουν μακριά από αυτοδιοικητικές επιλογές .

Η αξιολόγηση και η τελική επιλογή προσώπων είναι ομολογουμένως μια επίπονη και ψυχοφθόρος διαδικασία στην οποία πρέπει να μπουν οι κομματικοί φορείς προκειμένου να υποδείξουν εκείνους που θα μπορέσουν καλλίτερα και αποτελεσματικότερα να παρουσιάσουν τις αυτοδιοικητικές θέσεις κάθε κόμματος και παράλληλα να καταθέσουν ένα αξιόπιστο και φερέγγυο δημοτικό πρόγραμμα που θα βάλλει σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου τους επιμέρους Δήμους .

Πολύ συζήτηση όμως γίνεται για το αν τα κόμματα θα πρέπει να δίνουν  χρίσματα για τις δημοτικές εκλογές ή  θα πρέπει να αφήνουν τις «τοπικές κοινωνίες» ,όπως λέγεται, να επιλέγουν τους υποψηφίους τους .

Κατ΄ αρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα κόμματα είναι συστατικά στοιχεία της Δημοκρατίας μας και δεν μπορεί να τα θεωρούμε ικανά για να κυβερνούν τη χώρα ,αλλά όταν πρόκειται για εκλογές τοπικού χαρακτήρα να υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να παίρνουν θέση .

Αποτελεί μέγιστη υποκρισία να θεωρούμε ότι ένα κόμμα μπορεί να διαχειρίζεται μείζονα προβλήματα που σχετίζονται με την μοίρα της χώρας αλλά είναι ανίκανο να εκφράζει άποψη για τοπικά και αυτοδιοικητικά θέματα .

Άλλωστε τα κόμματα σε μια πραγματική Δημοκρατία κρίνονται από όλες τις επιλογές τους και επιβραβεύονται η όχι ανάλογα με αυτές .

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές σίγουρα έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τις Βουλευτικές εκλογές ,και είναι σίγουρο ότι σε αυτές τις εκλογές ο πολίτης ψηφίζει πιο χαλαρά από άποψη κομματικής δέσμευσης ,όμως ένα κόμμα δεν πρέπει να «κρύβεται» πίσω από αυτήν την ιδιαιτερότητα και να μη τολμά να πάρει θέση επί των προσώπων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις προσεχείς δημοτικές εκλογές οι οποίες κρίνουν την καθημερινότητα και τις άμεσες ανάγκες του πολίτη ιδιαίτερα τώρα που η αυτοδιοίκηση λειτουργεί μέσα σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον λόγω κρίσης.

Τα κόμματα μπορεί να τα χαρακτηρίζουμε ικανά η όχι, αποτελεσματικά η μη ,ανταποκρινόμενα στις σύγχρονες απαιτήσεις η όχι και να τα κρίνουμε θετικά η αρνητικά . Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο τους στην λειτουργία της Δημοκρατίας όπως αυτή εκφράζεται σε όλες τις πολιτικές διεργασίες, και μια τέτοια πολιτική διεργασία είναι οι Αυτοδιοικητικές εκλογές .

Πρέπει λοιπόν να τολμούν να παίρνουν θέση επί προσώπων και πολιτικών και να κρίνονται για τις επιλογές τους .

Οι επιλογές προσώπων είναι αναφαίρετο δικαίωμα των κομμάτων διότι πάντα μέσα από αυτές τις επιλογές κρίνονται θετικά η αρνητικά αρκεί αυτές οι επιλογές να κινούνται ,στο μέτρο του δυνατού, μέσα σε πλαίσια αξιοκρατίας και όχι μέσα σε πλαίσια συναλλαγής και κομματικών συσχετισμών ή επιβράβευσης προσωπικών στρατηγικών και μωροφιλοδοξιών.

Η αντίθετη άποψη δεν επισφραγίζει τον ρόλο του κόμματος ως καθοδηγητή της κοινωνίας και απεμπολεί βασικά χαρακτηριστικά του  ως συστατικού στοιχείου μιας κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας  .

 

  • ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ