Πρ. Ζαχαρόπουλος : Νίκαια και Ιστορικό Κέντρο

 

 

Πόλη χωρίς πολίτες δεν νοείται ,πόλη χωρίς οικονομική δραστηριότητα είναι ένα κενό κέλυφος ,πόλη χωρίς δυνατότητες ανάπτυξης και πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση όχι μόνο δεν έχει μέλλον αλλά οδηγείται στον μαρασμό ,την εγκατάλειψη και την αποσύνθεση.

Η μακροχρόνια κρίση την οποία βιώσαμε και δυστυχώς βιώνουμε ακόμη έχει «κτυπήσει» και την Νίκαια ,μια πόλη η οποία σε παλιότερες εποχές ήταν η ναυαρχίδα της εμπορικής δραστηριότητας ,της διασκέδασης και της πολιτιστικής δράσης στην Β Πειραιά .

Από όλα αυτά έχει μείνει μια αξιοζήλευτη πολιτιστική δραστηριότητα με πρωτοβουλία ζωντανών πολιτιστικών κυττάρων όπως είναι οι διάφοροι Σύλλογοι της πόλης μας που κρατάνε άσβεστη την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά .

Η αναζωογόνηση όμως της εμπορικής δραστηριότητας χρειάζεται γενναίες πρωτοβουλίες και ουσιαστική στήριξη από την Δημοτική Αρχή.

Η ολοκλήρωση σε μερικούς πλέον μήνες των έργων του μετρό θα σηματοδοτήσει μια άλλη διάσταση λειτουργίας της πόλης μας και ιδιαίτερα του ιστορικού της Κέντρου το οποίο εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζει μια άνευ προηγουμένου παρακμή και εγκατάλειψη.

Η ανάπλαση του πεζόδρομου σε όλο το μήκος του σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία της ιστορικής πλατείας του Αγίου Νικολάου και την στήριξη και ενθάρρυνση των επιχειρηματιών που θα επενδύσουν στην περιοχή μπορεί να αποτελέσουν τα βήματα που θα ξανακάνουν το ιστορικό Κέντρο της πόλης μας να ξαναζωντανέψει  και να δοθεί η ταυτότητα που έχει χαθεί από την περιοχή.

Δήμος ,Εμπορικός Σύλλογος ,επιχειρηματίες ,και πολίτες πρέπει να συνεργαστούν ώστε αυτό που εδώ και χρόνια έχει χαθεί από το κέντρο της πόλης μας να ξαναγεννηθεί με όλα τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτήν την αναγέννηση.

Η Νίκαια είναι μια μεγάλη σε έκταση πόλη και είναι λογικό να έχουν αναπτυχθεί και άλλα εμπορικά κέντρα εκτός αυτού που υπήρχε στο ιστορικό της κέντρο ,όμως η αναγέννηση και επαναλειτουργία της εμπορικής κίνησης σε αυτήν την περιοχή σε συνδυασμό πάντα με άλλες παρεμβάσεις ανάπλασης ακόμη και στον χώρο των προσφυγικών τετραγώνων που επιβάλλεται να γίνουν, θα ξαναδώσουν στο κέντρο της πόλης την αίγλη άλλων εποχών και στους κατοίκους την αίσθηση ότι ζουν σε μια ανθρώπινη πόλη με το βάρος της ιστορίας και της παράδοσης της Νίκαιας .

 

     *  ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, τέως αντιδήμαρχος Νικαίας