Στ. Κασιμάτης: Σ΄εξέλιξη επιχείρηση « στραγγαλισμού» της ΤΑ

Kasimatis Stavros 1_new

Για μια ακόμα φορά η Κυβέρνηση στοχοποιεί την Αυτοδιοίκηση αποφασίζοντας αιφνιδιαστικά, με χαρακτηριστική προχειρότητα και χωρίς καμιά συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς, την απομάκρυνση 2.500 Σχολικών φυλάκων και 4.000 Δημοτικών Αστυνομικών.

Η παρουσία των σχολικών φυλάκων εξασφαλίζει την στοιχειώδη φύλαξη στα σχολεία και εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων από φθορές. Επιπλέον το προσωπικό αυτό αξιοποιείται για βοηθητικές εργασίες στα σχολεία, ακόμα και διοικητική υποστήριξη.

Η μετακίνηση των Δημοτικών Αστυνομικών και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σημαίνει ενίσχυση της γραφειοκρατίας και του υδροκέφαλου κράτους των περασμένων δεκαετιών, μείση εσόδων για τους Δήμους σε μια κρίσιμη εποχή, υποβάθμιση της ποιότητας λειτουργίας των πόλεων.

Η αυτοδιοίκηση είναι ο μοναδικός θεσμός που από το 2010 προχώρησε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις με συγχωνεύσεις Δήμων και Νομικών Προσώπων. Από το 2009 έχει συμβάλλει στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας με περικοπή πάνω από το 60% των πόρων της και συνέπεια την οικονομική της ασφυξία.

Η τακτική της συνεχούς της υποβάθμισης δεν είναι τυχαία. Την τελευταία διετία βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση δυσφήμησης του θεσμού με αποκλειστικό στόχο το στραγγάλισμα του και την απαξίωση της προσφοράς των Δήμων στις τοπικές κοινωνίες και στους πολίτες που πλήττονται από την κρίση.

Από την άλλη, δεν έχει προχωρήσει καμιά σημαντική μεταρρύθμιση στο Κεντρικό Κράτος με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, που αποτελεί τη μεγάλη μέγγενη για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και για την ορθολογική κατανομή του προσωπικού.

Ο Δήμος Κορυδαλλού εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση του στη συνεχή υποβάθμιση του θεσμού, στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων και στην απομάκρυνση του απαραίτητου προσωπικού για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον Συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της αυτοδιοίκησης ως αρμόδια για τις τοπικές υποθέσεις. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται έναν θεσμό αντάξιο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

*Δήμαρχος Κορυδαλλού