Χ. Τσιλιώτης :Ασφάλεια και φυλακές

Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές υπολείπονται κατά πολύ του μέσου όρου συνθηκών στις φυλακές χωρών της ΕΕ. Οι λόγοι είναι πολλοί, ο σημαντικότερος είναι η υπερβολική συμφόρηση κρατουμένων στα καταστήματα των φυλακών σε σχέση με την δυνατότητα στέγασής τους σε αυτά, η οποία παρουσιάστηκε τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας και εξαιτίας της συμμετοχής σε αυτήν αλλοδαπών προερχόμενων από χώρες των Βαλκανίων και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο λόγος αυτός παρακίνησε τα τελευταία χρόνια το νομοθέτη να προβλέψει το αμφίβολης συνταγματικότητας μέτρο της υφ’ όρων απόλυσης κρατουμένων από τις φυλακές χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις και έχοντας εκτίσει ένα μέρος της ποινής τους. Αυτό το μέτρο η σημερινή κυβέρνηση με τον περιβόητο νόμο Παρασκευόπουλου το «ξεχείλωσε» και προέβλεψε την υφ’ όρον απόλυση χωρίς καμία προϋπόθεση και μόνο με την έκτιση ενός πολύ μικρού μέρους της ποινής του κρατουμένου. Λόγω αυτού του μέτρου είδαμε βαρυποινίτες και μάλιστα καταδικασθέντες για εγκλήματα κατά της ζωής, της περιουσίας ή της γενετήσιας αξιοπρέπειας να απολύονται στα 3 ή 4 χρόνια και εν συνεχεία να διαπράττουν τα ίδια και ακόμα πιο στυγνά εγκλήματα. Παράλληλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ακύρωσε την εξαγγελία της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά για ίδρυση φυλακών τύπου Γ΄, δηλ. φυλακών υφίστης ασφαλείας για βαρυποινίτες.
Από την άλλη είδαμε και εικόνες προς την αντίθετη κατεύθυνση, πολυισοβίτες καταδικασμένοι για ειδεχθή εγκλήματα ή και τρομοκράτες όπως ο Χριστόδουλος Ξηρός να κάνουν ό,τι θέλουν στις φυλακές, να έχουν μετατρέψει τα κελιά τους σε σουίτες με τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, ουίσκι και άλλες ανέσεις, να κάνουν πάρτυ και να μην υπολογίζουν κανέναν κανόνα του Σωφρονιστικού Κώδικα και τους δεσμοφύλακες.
Το χειρότερο είναι ότι στις φυλακές και ιδιαίτερα αυτές του Κορυδαλλού αναπτύχθηκε ένα «κράτος εν κράτει» σε μορφή οργανωμένου εγκλήματος κυρίως με την συμμετοχή Αλβανών βαρυποινιτών κρατουμένων, αλλά και Ελλήνων, ενώ παρουσιάστηκε και το φαινόμενο υπόγειας σύνδεσης της νέας γενιάς τρομοκρατών με βαρυποινίτες κρατούμενους του κοινού ποινικού δικαίου.
Μέσα σ’ όλα αυτά ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής, προφανώς για να δικαιολογήσει την μεταγωγή του πολυισοβίτη αρχιτρομοκράτη Κουφοντίνα από τις φυλακές Κορυδαλλού στις αγροτικές φυλακές Μαγνησίας, με ό,τι ευνοϊκό γι αυτόν συνεπάγεται, εξήγγειλε ότι οι φυλακές Κορυδαλλού θα μετατρέπονταν δήθεν σε κατάστημα κράτησης προσωρινώς κρατουμένων και καταδικασθέντων για ήσσονος βαρύτητας εγκλήματα. Το μέτρο αυτό, εάν πράγματι υλοποιείτο, θα ικανοποιούσε εν μέρει το πάγιο αίτημα των κατοίκων του Κορυδαλλού περί απομάκρυνσης των φυλακών από τον Δήμο τους. Πλην, όμως, τίποτε δεν έγινε, αλλά τουναντίον η μαφία των φυλακών απέκτησε περισσότερα κεφάλια και πλοκάμια, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις δολοφονίες, τις συμπλοκές και τους σοβαρούς τραυματισμούς κρατουμένων.
Τα παραπάνω δείχνουν την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (με ή χωρίς τους ΑΝΕΛ) στην πολιτική της στις φυλακές. Στο όνομα της δήθεν προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων, η κυβέρνηση και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χειροτέρεψε και την δημιουργία δύο ή περισσοτέρων ταχυτήτων κρατουμένων επέτρεψε και το αίσθημα δικαιοσύνης όσον αφορά την σωστή εκτέλεση των ποινών καταρράκωσε και κυρίως, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη πολιτική αστυνόμευσης, εξαφάνισε κάθε αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Πρώτιστο χρέος της αυριανής κυβέρνησης της ΝΔ είναι αφενός να καταργήσει τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις του απαράδεκτου νόμου Παρασκευόπουλου όπως και να ιδρύσει φυλακές υφίστης ασφαλείας για βαρυποινίτες, μετατρέποντας τις φυλακές Κορυδαλλού σε πρώτη φάση πράγματι σε φυλακές για προσωρινά κρατούμενους με απώτερη προοπτική την μεταφορά τους αλλού, χτυπώντας παράλληλα το κακό στην ρίζα του μέσα στις φυλακές. Διαφορετικά οι πληγές που έχουν ανοίξει θα συνεχίσουν να πυορροούν και να διαχέουν την ακαθαρισία τους και στο υπόλοιπο μέρος του σώματος της κοινωνίας.

Χάρης Τσιλιώτης
Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Μέλος Τομέα Δικαιοσύνης ΝΔ

*Άρθρο στο  φύλλο της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” με θέμα “Ασφάλεια και φυλακές” με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά στις φυλακές Κορυδαλλού και το παρακάτω περιεχόμενο, όπου θίγω μεταξύ άλλων και το θέμα της σταδιακής μεταφοράς των φυλακών Κορυδαλλού!!