Διατήρησε ο Μιχαλολιάκος τα υψηλότερα πανελλαδικά δημοτικά τέλη στον Πειραιά

   dimarxeio peiraia-mixaloliakosΔεν ακολούθησε ο Δήμαρχος Πειραιά , Βασίλης Μιχαλολιάκος , το παράδειγμα αρκετών ομολόγων του , οι οποίοι αφουγκραζόμενοι το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα σχεδόν όλα τα νοικοκυριά , προχωρούν σε σημαντικές μειώσεις δημοτικών τελών .

Αντίθετα λοιπόν απ’ότι έπραξε ο Δήμαρχος Ζωγράφου , Κώστας Καλλίρης ,με μειώσεις δημοτικών τελών της τάξης του 13% ( η τόσο στον οικιακό συντελεστή, όσο και στον επαγγελματικό συντελεστή ενώ για τις ευπαθείς ομάδες, πολύτεκνους, τρίτεκνους  είναι 50%) αλλά και της Κηφισιάς , Νίκου Χιωτάκη με 6% , ο κ. Μιχαλολιάκος , ομολογώντας την αποτυχία του , να ορθοποδήσει οικονομικά το Δήμο , αρκέστηκε στο να τα διατηρήσει « παγωμένα». Λες και μπορούσε να ανακοινώσει αυξήσεις .

Σημειωτέον δε ότι ο Πειραιάς είναι ο δεύτερος Δήμος με τα ακριβότερα ανταποδοτικά σ’ όλη την Ελλάδα.

Απορρίπτοντας  , τη σχετική  πρόταση των παρατάξεων της μειοψηφίας , με τις ψήφους μόνο των Δημοτικών Συμβούλων του , το Δημοτικό Συμβούλιο , αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παραμονή στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα

των τιμών των δημοτικών τελών.

Σ΄ αντιστάθμισμα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ελαφρύνσεις για τρεις κατηγορίες πολιτών, και συγκεκριμένα τους ανέργους, τις τρίτεκνες οικογένειες και τις νέες επιχειρήσεις.

 

                  Μιχαλολιάκος

Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος υπενθύμισε ότι ο Δήμος Πειραιά έχει τα ίδια ανταποδοτικά τέλη από το 2005( σσ επί Αγραπίδη και Φασούλα) και σημείωσε ότι πρόταση της Δημοτικής Αρχής είναι να διατηρηθούν και το 2014 στο ίδιο οικονομικό μέγεθος που ήταν και την προηγούμενη χρονιά.

«Το γεγονός ότι τα δημοτικά τέλη δεν αυξάνονται για δέκατη σχεδόν συνεχή χρονιά είναι ουσιαστικά μια έμμεση μείωση» υποστήριξε.

Πρόσθεσε δε, ότι επειδή η μέση ελληνική οικογένεια έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ και η ανεργία έχει αυξηθεί, η διοίκηση αποφάσισε να πάρει τρία μέτρα κοινωνικής στόχευσης.

Πρώτον, σε όποια οικογένεια είναι άνεργοι και οι δύο γονείς πέραν του τριμήνου, να απαλλαγούν εντελώς από τα δημοτικά τέλη, δεύτερον εξομοιώνονται οι τρίτεκνες οικογένειες με τις πολύτεκνες οι οποίες έχουν 50% μείωση και τρίτον, απαλλάσσεται κατά 50% όποια καινούργια επιχείρηση ανοίξει στον Πειραιά το 2014. Σημειώνεται ότι για το τρίτο μέτρο, υπάρχει περιορισμός ως προς τα τετραγωνικά μέτρα. Έτσι η απαλλαγή ισχύει για επιχειρήσεις έως 100 τμ ή αν είναι μεγαλύτερες, για τα πρώτα 100 τμ.

 

   Αθανασιάδης

Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας ο Δημοτικός Σύμβουλος Λάζαρος Αθανασιάδης χαρακτήρισε θετικές τις ελαφρύνσεις που προτάθηκαν από τη διοίκηση.

Σημείωσε ωστόσο ότι παρόλο που αντιλαμβάνεται ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, επειδή το βάθος της κρίσης είναι πολύ μεγάλο και συνεχίζεται, θα ζητούσε να εξεταστεί μια μείωση των ανταποδοτικών τελών, έστω και κατά ένα μικρό ποσοστό. «Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Όμως το επιτάσσουν οι καιροί» ανέφερε.

 

Σιγαλάκος

Σύμφωνος με την εισήγηση του Δημάρχου δήλωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού «Πειραιάς Πόλη Θρύλος» Κυριάκος Σιγαλάκος, παρόλο που όπως είπε, θα ήθελε να γινόταν μια περαιτέρω μείωση αν αυτό ήταν δυνατόν.

 

        Σαλπέας

Από την πλευρά ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηλίας Σαλπέας μίλησε για τη μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, σημειώνοντας ότι το να μένουν επομένως σταθερά τα τέλη δεν βοηθούν στη βελτίωση της κατάστασης. «Μην το παρουσιάζουμε λοιπόν αυτό σαν κάτι καλό. Κακό είναι. Αύξηση είναι για την ακρίβεια κιόλας» υποστήριξε.

Στα πλαίσια αυτά υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να γίνουν γενναίες μειώσεις στα τέλη, καθώς όπως επισήμανε, ο Πειραιάς είναι ο δεύτερος Δήμος με τα ακριβότερα ανταποδοτικά σ’ όλη την Ελλάδα.

«Πρέπει ο εργαζόμενος να ξελαφρύνει από ένα άλλο πράγμα που αυτή τη στιγμή τον βαραίνει» ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρέπει κάποια στιγμή οι διεκδικήσεις του Δήμου να μην είναι μονό για ποδηλατόδρομους, αλλά και για ουσιαστική κοινωνική πολιτική.

 

         Σταθάκη

Το γεγονός ότι τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Πειραιά είναι από τα ακριβότερα στην Ελλάδα, επισήμανε στην τοποθέτηση της και η Δημοτική Σύμβουλος της «Συμμαχίας στον Πειραιά» Μαρία Σταθάκη. Αναγνώρισε παράλληλα ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τη διοίκηση βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας όμως ότι θα περίμενε να υπάρξει μια προσαρμογή των ποσών στην Ελληνική και Πειραϊκή πραγματικότητα.

«Νομίζω ότι αν γινόταν μια μελέτη, θα μπορούσαμε να βρούμε τον τρόπο να εξοικονομήσουμε χρήματα και να μειωθούν τα τέλη. Αυτό λοιπόν δεν γίνεται και γι’ αυτό το λόγο, εμείς θα καταψηφίσουμε» κατέληξε.

    Βουράκης

Την άποψη ότι αυτά που προσφέρει ο Δήμος Πειραιά στους δημότες του, είναι τα ελάχιστα σε σχέση μ’ αυτά που παίρνει, εξέφρασε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ιωσήφ Βουράκης.

«Η προσφορά του Δήμου προς το δημότη είναι αντιστρόφως ανάλογη με ποσοστό και τα χρήματα που ζητάμε από τους δημότες» τόνισε και υποστήριξε ότι είτε θα πρέπει να αυξηθούν οι υπηρεσίες, είτε να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη.