Τα περισσότερα έργα υποδομών από κάθε άλλο Δήμο του Πειραιά , απαραίτητων για κάθε σύγχρονη πόλη είναι σ΄εξέλιξη στο Δήμο Νικαίας –Ρέντη .
Η Δημοτική Αρχή Ιωακειμίδη , με προτάσεις σε « στοχευμένα» ευρωπαικά χρηματοδοτικά προγράμματα έχει δρομολογήσει και εξασφαλίσει έργα που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία είναι ουσιαστικά και όχι …πλακοστρώσεις .Παράλληλα το χρέος του Δήμου , όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε κατά 37 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο, Γιώργο Ιωακειμίδη, μόνο τα έργα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία της Δημοτικής Αρχής, έχουν συνολικό προυπολογισμό 14 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά είναι η διάνοιξη νέων δρόμων στον Ελαιώνα, ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, η ασφαλτόστρωση των δρόμων στη Νίκαια, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, η πλατεία Αναλήψεως με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Νίκαιας και η ανάπλαση παιδικών χαρών της πόλης.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου , όπου συζητήθηκε και εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Νίκαιας , ο Δήμαρχος της πόλης , Γιώργος Ιωακειμίδης , προέβη σε αναλυτικότατη αρουσίαση των έργων αυτών , που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και πρόκειται σύντομα να ξεκινήσουν να εκτελούνται στην πόλη.
Σημειωτέον δε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα καταχηφίστηκε μόνο από από τον πρώην Δήμαρχο – στέλεχος του ΚΚΕ και νυν επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» , Στέλιο Μπενετάτο, επί των ημερών του οποίου ο Δήμος οδηγήθηκε σχεδόν σε οικονομική χρεοκοπία ενώ ήταν παντελής η έλλειψη σημαντικών έργων , παρότι διοικούσε την περίοδο που η Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας , χρηματοδοτείτο γενναιόδωρα από το Κράτος .
Ξεκινώντας την εισήγηση του ο Δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα του επόμενου χρόνου «απίστευτα συμμαζεμένο», εξηγώντας ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι πλέον «κουμπωμένος» μέχρι και το ένα ευρώ στα έσοδα του.
Σημείωσε λοιπόν ότι αυτό που είναι σημαντικό, είναι να γίνει γνωστό τι προγραμματίζεται στην πόλη και πώς προχωράνε αυτά που έχουν ήδη ξεκινήσει.
Έργα
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Νικαίας, έγιναν το 2013 ή βρίσκονται δτο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσής τους :
– Το αποχετευτικό του Ρέντη, ένα έργο το οποίο, όπως τόνισε, είναι χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Αττικής και θα λύσει ολοκληρωμένα το πρόβλημα στην περιοχή.
– Το οικόπεδο Αργυράκη, όπου θα διαμορφωθεί πλατεία
– Το ΚΑΠΗ στον Άγιο Γεώργιο,
– Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Ρέντη,
– Η ολοκλήρωση κατασκευής Δημοτικού Σχολείου
– Το κτίριο , ιδιοκτησίας του Δήμου , που θα στεγάσει το ΙΚΑ στο Ρέντη,
– Ο Βρεφικός Σταθμός στη ΧΑΝ,
– Το μουσείο Εθνικής Αντίστασης,
– Το μουσείο προσφυγικού ελληνισμού,
– Η κατασκευή κλειστού θεάτρου 150 θέσεων στο χώρο του πινγκ – πονγκ στη « Μηχανική Καλλιέργεια»
– – Η Δημοτική Πινακοθήκη
Στον τομέα της σχολικής στέγης, ο κ. Ιωακειμίδης υπογράμμισε ότι εκτός από το δημοτικό σχολείο που κατασσευάστηκε , ολοκληρώνεται η ανακατασκευή του 14ου νηπιαγωγείου Νίκαιας, του 1ου δημοτικού σχολείου Ρέντη, που θα μεταστεγαστεί σε καινούργιο κτίριο, σε χώρο κατάλληλο για δράσεις πολιτισμού και αθλητισμούε νώ παράλληλα προχώρησε σημαντικά το 19ο δημοτικό σχολείο.
«Παλεύουμε και μάλλον θα το καταφέρουμε, μέχρι το τέλος του χρόνου να δοθεί στους μαθητές» ανέφερε.
Επίσης ολοκληρώνεται η διαμόρφωση αιθουσών στον « Ηράκλειτο», για τη λειτουργία Κέντρου πολιτισμού, η κατασκευή αιθουσών γυμναστικής και πινγκ – πονγκ, στο υπόγειο του χώρου της μηχανικής καλλιέργειας, η παιδική χαρά και η πλατεία Διαμάντω Κουμπάκη, και η διαμόρφωση, η δεντροφύτευση του Αγίου Φίλιππα και
Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής , υπογράμμισε , έγινε διαμόρφωση χώρου εστιατορίου για τους φτωχούς της πόλης, η διανομή τροφίμων και ρουχισμού, η τράπεζα χρόνου και το κέντρο διημέρευσης.
Μπενετάτος : Θετικό το έργο αλλά …κατά
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο τέως Δήμαρχος και νυν επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ,Στέλιος Μπενετάτος.
Αφού παρατήρησε ότι ό,τι έργο γίνεται στην πόλη είναι θετικό, διαφώνησε με τη λογική της μη διεκδίκησης πόρων για αναγκαία έργα στην πόλη και αναφέρθηκε σε κάποια έργα, όπως οι ασφαλτοστρώσεις, υποστηρίζοντας ότι αντίστοιχο έργο είχε γίνει και επί δικής του θητείας.
Τόνισε επίσης ότι το πράσινο στην πόλη είναι κυριολεκτικά εγκαταλειμμένο, ενώ μίλησε και για το χώρο της ΒΙΑΜΥΛ, καυτηριάζοντας ότι δεν γίνεται καμία αναφορά για έργα στην περιοχή, παρά τις τεράστιες ανάγκες. Δήλωσε τέλος ότι διατηρεί μια σειρά από επιφυλάξεις για το τεχνικό πρόγραμμα και εξέφρασε την πρόθεση του να το καταψηφίσει.
Κίτσος
Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας τοποθετήθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βαγγέλης Κίτσος και Πρόδρομος Ζαχαρόπουλος. Ο κ. Κίτσος παρατήρησε ότι το τεχνικό πρόγραμμα για το 2014 ανέρχεται στο ύψος των 9,5 εκατ. ευρώ, λέγοντας ότι δεν έχει καμία αντίρρηση επ’ αυτού, από τη στιγμή που ο Δήμος δεν είχε άλλη επιλογή, με βάση τις οδηγίες της κυβέρνησης.
Εξέφρασε όμως τη διαφωνία του με το γεγονός ότι ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να συζητήσει ένα συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα, ο Δήμαρχος παρουσίασε μια σειρά έργων που το Σώμα δεν γνωρίζει, αφού αρκετά απ’ αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα.
«Σωστό είναι για εμένα το ότι μειώθηκε το τεχνικό πρόγραμμα. Η διαφωνία μου είναι ότι όλα αυτά που μας έδειξε ο κ. Δήμαρχος έπρεπε να είναι καταγεγραμμένα στο τεχνικό πρόγραμμα του 2014» είπε και πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά θα υπερψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα.
Ζαχαρόπουλος
Στο ίδιο κλίμα και ο κ. Ζαχαρόπουλος υποστήριξε ότι η διαδικασία θύμιζε περισσότερο έγκριση απολογισμού, παρά διαδικασία ψήφισης Τεχνικού Προγράμματος.
«Καλώς παρουσιάστηκαν. Αυτό όμως δεν είναι τεχνικό πρόγραμμα. Είναι ένας απολογισμός – κατά τη γνώμη μου καλός- της Δημοτικής Αρχής» ανέφερε. Όσο για το γραφειοκρατικό μέρος του θέματος που είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα, δήλωσε ότι δεν μπορεί να φέρει καμία ουσιαστική αντίρρηση, επισημαίνοντας ότι είναι προσγειωμένο και το χαμηλότερο τεχνικό πρόγραμμα, από πλευράς κόστους, που έχει ψηφιστεί ποτέ από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Έκανε παράλληλα μια σειρά από παρατηρήσεις για παρεμβάσεις που κατά τη γνώμη του πρέπει να γίνουν στην πόλη, ενώ δήλωσε ότι θα ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα επειδή όπως είπε, στη σημερινή οικονομική συγκυρία, με τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου και τα ασφυκτικά πλαίσια από πλευράς νομοθεσίας, δεν μπορεί κανείς να παρουσιάσει πιο φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα.
Σιδέρης :Μειώθηεκ και κατά 37εκατ. το χρέος
Ακολούθησε η τοποθέτηση του στελέχους της πλειοψηφίας Γιάννη Σιδέρη, ο οποίος εξήγησε ότι κάποια έργα δεν μπορούν σε εγγραφούν στο τεχνικό πρόγραμμα, παρόλο που υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, επειδή ακόμα δεν έχουν υπογραφεί οι προγραμματικές συμβάσεις.
«Να μην τα πούμε ότι θα γίνουν όταν ήδη υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» αναρωτήθηκε.
Υποστήριξε δε ότι το τεχνικό πρόγραμμα όχι μόνο δεν είναι περιορισμένο, αλλά αξιοθαύμαστο, αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι το χρέος του Δήμου μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει μειωθεί στα 50 εκατ. ευρώ, από τα 87 εκατ. ευρώ που ήταν όταν ανέλαβε η σημερινή Δημοτική Αρχή.
Κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος, ο Δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης εξήγησε ότι αυτό που παρουσίασε ήταν όντως κάτι μεταξύ απολογισμού και προγραμματισμού, αφού έτσι θεωρεί ότι πρέπει να είναι το τεχνικό πρόγραμμα.
«Το τεχνικό πρόγραμμα δεν έχει σημείο εκκίνησης, σημείο λήξης» τόνισε και συμπλήρωσε ότι η εξέλιξη των έργων δεν μπορεί να αποτυπωθεί στο τεχνικό πρόγραμμα που στέλνει ο Δήμος για έγκριση και το οποίο είναι ένα απόλυτα γραφειοκρατικό κείμενο, όπου ακόμα και το ένα ευρώ πρέπει να είναι πιστοποιημένο. «Οφείλει το Δημοτικό Συμβούλιο να ξέρει τι κάνουμε και πώς προχωράμε» σημείωσε.