Να σταματούν τα περιπολικά στα φανάρια και να τηρούν τον ΚΟΚ ακόμα και όταν μεταφέρουν κρατουμένους (!) ζητά η Δημοτική Αρχή Κασιμάτη

d.s. korydallou - kassimatis

Τη συμμόρφωση των οχημάτων της ελληνικής αστυνομίας με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ακόμη και όταν μεταφέρουν κρατουμένους , ζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο Κορυδαλλού με ψήφισμα του, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία σε πρόσφατη συνεδρίαση του.

Το θέμα τέθηκε από το στέλεχος της πλειοψηφίας Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, με αφορμή ένα θανατηφόρο ατύχημα στην πόλη, στο οποίο εμπλέκεται περιπολικό της αστυνομίας.

Όπως τόνισε ο κ. Γουρδομιχάλης, η πόλη δεν είναι υπό κατοχή και επομένως δεν είναι δυνατόν τα περιπολικά της αστυνομίας για τις ανάγκες μεταφοράς κρατουμένων, να μην σέβονται σήματα της τροχαίας και να μπλοκάρουν την κυκλοφορία.

«Χρειάζεται απόλυτη συμμόρφωση των αστυνομικών οργάνων στους κανόνες που θεσπίζει το κράτος. Δεν γίνεται να παραβιάζει τον κόκκινο σηματοδότη χωρίς φάρο και σειρήνα και χωρίς να είναι κατεπείγουσα ανάγκη» ανέφερε και πρότεινε τη λήψη σχετικού ψηφίσματος.

Για αυθαιρεσία των αστυνομικών δυνάμεων έκανε λόγο και ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης και υποστήριξε ότι μια ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα βοηθήσει ώστε να έχουν καλύτερη συμπεριφορά.

«Εμείς με το ψήφισμα καλούμε την ελληνική αστυνομία να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μην δημιουργεί προβλήματα και κινδύνους στους πολίτες του Κορυδαλλού» τόνισε.

Την αντίθεση του στην παραπάνω τοποθέτηση εξέφρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού «Κορυδαλλός Πρώτη Πόλη» Νίκος Νικολεουσάκος, διαφωνώντας με την προσπάθεια όπως είπε του Δημοτικού Συμβουλίου να «συμμορφώσει» την ελληνική αστυνομία. Υποστήριξε δε ότι κανείς δεν πρόκειται να λάβει υπόψη του το ψήφισμα, που ενδεχομένως εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο ίδιο κλίμα και το στέλεχος της ίδιας παράταξης Γιάννης Διάκος τόνισε ότι τα ψηφίσματα δεν είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, σημειώνοντας μάλιστα ότι «ο Σταύρος ο Κασιμάτης δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ενέργειες».

Καλύτερο θα ήταν, όπως είπε, να γίνει μια παρέμβαση από τη Δημοτική Αρχή στην αστυνομία, «παρά να μπούμε στη λογική των ψηφισμάτων και της πολιτικής κατανάλωσης». Δήλωσε τέλος ότι αν το Δημοτικό Συμβούλιο προχωρήσει στη λήψη ψηφίσματος, δεν πρόκειται να συμμετέχει στην ψηφοφορία.

Την άρνηση της να συμφωνήσει σε οποιοδήποτε ψήφισμα για την αστυνομία εξέφρασε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, εξηγώντας ότι «δεν συναντιόμαστε πουθενά στην αντίληψη μας για το ρόλο της αστυνομίας».

 

                         Το ψήφισμα

Αναφέρει συγκεκριμένα το ψήφισμα : «Το Δημοτικό Συμβούλιο Κορυδαλλού, με αφορμή το θανάσιμο τραυματισμό της Πωλίνας Κελεμπεσιώτη, πρώην μαθήτριας του ΕΠΑ.Λ, μέλους της θεατρικής ομάδας του Δήμου, από περιπολικό όχημα της Διεύθυνσης Μεταγωγών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και διαμαρτυρίες φορέων και πολιτών, συζήτησε προ ημερήσιας διάταξης το θέμα των κινδύνων που δημιουργούνται σε βάρος της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των κατοίκων από τις συνεχείς παραβιάσεις του Κ.Ο.Κ. από τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Το γεγονός ότι στο κέντρο του Δήμου βρίσκεται το μεγαλύτερο συγκρότημα φυλακών της χώρας που δημιουργεί υψηλή συχνότητα κίνησης αστυνομικών οχημάτων κάθε είδους (μεταφοράς κρατουμένων ή ΜΑΤ, περιπολικά, δίκυκλα κ.α.) με συχνούς αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, παραβίαση σηματοδοτών χωρίς χρήση φάρου και σειρήνας, υπερβολική ταχύτητα κ.λ.π.

Το Δημοτικό Συμβούλιο απευθύνεται στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Παπαγιαννόπουλο και απαιτεί:

1.         Την απόλυτη συμμόρφωση όλων των οδηγών των αστυνομικών οχημάτων στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας & τους κανονισμούς της ΕΛ.ΑΣ.

2.         Να ενημερωθεί για τα άμεσα και μόνιμα μέτρα που θα ληφθούν από την ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια κατά τη κίνηση πεζών και οχημάτων  στη πόλη

Το Δημοτικό Συμβούλιο τονίζει ότι ο Κορυδαλλός δεν είναι πόλη υπό αστυνομική κατοχή.

Τα δικαιώματα των κατοίκων του στην ασφάλεια δεν μπορούν να παραβιάζονται.

Η αυθαιρεσία και η παραβίαση των Νόμων από κρατικά όργανα δεν γίνεται αποδεκτή».