«Ρινγκ» και «Χάβρα» το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά . Τραμπουκισμούς από ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ο Μιχαλιάκος Επεισόδια μεταξύ και εργαζομένων

D.S. Peiraia 2011

Χαμός έγινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά , όπου παρουσία δεκάδων εργαζομένων συζητήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση των υπηρεσιών της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων και την απομάκρυνση των εργαζομένων σ’ αυτές.

Οι πρωτοφανείς σ΄ένταση και λεκτική αλλά όχι μόνο βιαιότητα αντιπαραθέσεις ακόμα και μεταξύ των ίδιων των εργαζομένων είχαν σαν αποτέλεσμα, ένας σχολικός φύλακας να δεχτεί επίθεση. Σύμφωνα δε με το Δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο η επίθεση έγινε από «τραμπούκο – εγκάθετο» του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από τα στελέχη της δημοτικής του παράταξης , «Συμμαχίας στον Πειραιά».

Η ένταση ωστόσο δεν τελείωσε εδώ, αφού η άρνηση της Δημοτικής Αρχής να λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση σχετικά με το θέμα, προκάλεσε νέο γύρο αντιπαραθέσεων, με έντονες λεκτικές επιθέσεις. Και οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση μερίδας της αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αίσθηση προκάλεσε δε, η παντελής απουσία της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση και τη συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος, που πιστοποίησε την παντελή ανυπαρξία τόσο του επικεφαλής της , Γιάννη Μίχα όσο και του ίδιου του συνδυασμού , στα δημοτικά δρώμενα και τις εξελίξεις.

 

     Μιχαλολιάκος: Θέλουμε την κινητικότητα . Έχουμε ελλείψεις

Τοποθετούμενος για το θέμα, ο Δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος εξέφρασε την άποψη ότι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας δεν έχει περισσότερους εργαζόμενους απ’ όσους χρειάζεται για να λειτουργήσει και τοποθετήθηκε υπέρ της κινητικότητας των υπαλλήλων από υπηρεσίες που έχουν πλεόνασμα, προς υπηρεσίες που έχουν ελλείψεις.

«Είμαστε ένας Δήμος που έχει δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό» τόνισε.

Αναφέρθηκε δε στον αριθμό των υπαλλήλων στις δύο καταργούμενες  υπηρεσίες, λέγοντας ότι οι σχολικοί φύλακες είναι 39, εκ των οποίων αρκετοί είναι κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης και οι δημοτικοί αστυνόμοι είναι 97, εκ των οποίων οι 13 ή 14 είναι αποσπασμένοι σ’ άλλους Δήμους. «Αν απολυθούν αυτοί θα μας λύσουν το πρόβλημα; Θα λύσουν το πρόβλημα της οικονομίας της χώρας» αναρωτήθηκε και επισήμανε ότι ο Δήμος του Πειραιά δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερους εργαζόμενους.

 

«Αμαρτωλή» αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων

Δήλωσε τέλος ότι θα εξαντλήσει ως Δήμαρχος, και ελπίζει να έχει την υποστήριξη όλων των παρατάξεων, όλα τα μέτρα που του επιτρέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας, για να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην εργασία τους. «Τώρα αν κάποιοι που είναι στη δημοτική αστυνομία, τους δοθεί η δυνατότητα να πάνε στην ελληνική αστυνομία και το επιθυμούν, δεν φέρνω αντίρρηση» ανέφερε, κάνοντας μάλιστα λόγο για μια αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων που είναι όχι μόνο άχρηστη, αλλά αμαρτωλή.

«Θέλω να δώσω στους συμμαχητές μου εργαζόμενους ένα μήνυμα μάχης. Όχι κατήφεια. Όχι ήττα. Πάμε για μάχη που θα έχουμε τη νίκη» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «στο τέλος θα μετρηθούμε και δεν θα μας λείπει κανείς».

 

Βουγιουκλάκης : Καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Πόλη Θρύλος» Χρήστος Βουγιουκλάκης, ο οποίος καταδίκασε και χαρακτήρισε απαράδεκτη κάθε προσπάθεια ή απειλή για συρρίκνωση των υπηρεσιών του Δήμου, είτε μέσω απολύσεων, είτε μέσω διαθεσιμότητας.

«Ο Δήμος Πειραιά – είπε- όπως επανειλημμένα έχει πει ο κύριος Δήμαρχος, έχει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, κατά συνέπεια δεν έχει την πολυτέλεια ούτε να διαθέσει, ούτε να απολύσει προσωπικό. Γι’ αυτό καλούμε το Δήμαρχο να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να αποτραπούν τέτοια ενδεχόμενα στο Δήμο».

 

  Παντελάκη: Μην καθησυχάζετε παραπλανητικά

Από την πλευρά της η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελπίδα Παντελάκη, έκανε λόγο ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι  μια συνειδητή επιλογή, σχετικά με το τι δημόσιο θα υπάρχει αύριο στην Ελλάδα .Και υποστήριξε ότι οι εξελίξεις αυτές είχαν δρομολογηθεί και πριν από το μνημόνιο και απλώς επιταχύνονται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.

«Επομένως πρόκειται για ένα δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος λέει ένα ανταγωνιστικό δημόσιο, το οποίο θα λειτουργεί με κριτήρια της αγοράς» είπε και υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των δομών και των υπηρεσιών των Δήμων θα είναι σε ανταποδοτική βάση.

Επικεντρώνοντας στο Δήμο Πειραιά, η κ. Παντελάκη επέρριψε ευθύνες στο Δήμαρχο για την προσπάθεια του να καθησυχάσει τους εργαζομένους, λέγοντάς τους ότι «στο τέλος θα μετρηθούμε και δεν θα λείπει κανείς».

Μα ήδη, όπως είπε, «έχουμε μετρηθεί και λείπουν άτομα», αναφερόμενη στο μέτρο της διαθεσιμότητας, το οποίο παρά τα όσα έλεγε ο Δήμαρχος, είχε σαν αποτέλεσμα να φύγουν εργαζόμενοι από το Δήμο και ζήτησε να υπάρξει μαζική αντίδραση για να ανακοπεί η πορεία αυτή και να εκδοθεί σχετικό ψήφισα του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

  Σταθάκη:Εσείς μείνατε ,39 έφυγαν

Για ένα καινούργιο πλήγμα στην τοπική αυτοδιοίκηση έκανε λόγο το στέλεχος της «Συμμαχίας στον Πειραιά» Μαρία Σταθάκη. «Οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας αντιμετωπίζονται ως νούμερα, ως αριθμοί, και τα νούμερα δυστυχώς είναι αμείλικτα» τόνισε και αναρωτήθηκε για τις κινήσεις του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το ζήτημα, από τη στιγμή που δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ για να εκφράσει τις απόψεις του.

«Βέβαια – είπε- έχετε επανειλημμένα δηλώσει ότι τα μέτρα αυτά δεν θα περάσουν. Το ίδιο κάνατε και προ μηνών με τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων, δηλώνοντας ότι αν φύγει κάποιος, αυτός που θα φύγει πρώτος θα είμαι εγώ, εσείς δηλαδή. Και τελικά ναι μεν δεν απολύθηκαν, ναι μεν μετατάχθηκαν 39 εργαζόμενοι, αλλά έφυγαν από το Δήμο. Και όχι μόνο αυτό, κάνατε και ένα ακόμα λάθος. Δεν στείλατε τον κατάλογο με τις ελλείψεις που έχουμε για παράδειγμα στο ΚΕΠ, για να πήγαιναν κάποιοι εκεί».

 

   Ως πότε θα στηρίζετε άκριτα την κυβέρνηση;

Τώρα λοιπόν, που όπως είπε , «το παιχνίδι χοντραίνει ακόμα περισσότερο», η κυρία Σταθάκη ρώτησε το Δήμαρχο αν θα εξακολουθήσει να στηρίζει αυτή την κυβέρνηση, καλώντας τον να απαντήσει με σαφήνεια. Όσο για τις ευχές που έκανε ο Δήμαρχος, η κυρία Σταθάκη υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί να κάνουμε ευχές».

«Με ευχολόγια δεν λύνονται αυτά κύριε Δήμαρχε. Θα πρέπει να σταματήσετε να αποφεύγετε κάθε συλλογική διαδικασία διεκδίκησης και διαμαρτυρίας και να σταματήσετε να έχετε αυτή τη μοναχική σας πορεία με τις επαφές σας μέσω της κυβέρνησης διότι αυτό τελικά δεν οδηγεί πουθενά» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Τώρα λοιπόν και πριν ακόμα ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο που κατά τη γνώμη μας είναι καταστροφικό. Πριν ακόμα μας φέρουν στο πιάτο το πτώμα της αυτοδιοίκησης, πρέπει να αντιδράσουμε με σύμμαχο την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους. Έτσι λοιπόν, και εμείς λέμε ότι πρέπει να βγει ένα ψήφισμα σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο που να λέει ότι δεν δεχόμαστε καμία απόλυση εργαζομένων, καμία απομάκρυνση, καμία διαθεσιμότητα, να μην διαλυθεί η δημοτική αστυνομία». Κάλεσε τέλος το Δήμαρχο να συμμετέχει στη συνεργασία Δημάρχων και αιρετών της χώρας, σε ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο, εναντίον αυτής της πολιτικής.

 

Καλογερόγιαννης: Δεν συμμετέχει σε κανένα αγώνα ο Δήμαρχος

Την άποψη ότι τίποτα το διαφορετικό δεν ακούστηκε στην εισήγηση του Δημάρχου, απ’ ότι είχε ειπωθεί και την προηγούμενη φορά που είχε συζητηθεί ένα αντίστοιχο θέμα, εξέφρασε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Όλοι Μαζί» Αντώνης Καλογερόγιαννης.

«Δεν νομίζω ότι ακούσαμε κάτι το διαφορετικό. Ακούσαμε την ευχή ότι θα μετρηθούμε και δεν θα λείπει κανείς. Ήδη λείπουν 40 άτομα από το Δήμο, ο οποίος έχει φοβερές ελλείψεις» τόνισε.

Αναρωτήθηκε δε πώς είναι δυνατόν χωρίς συλλογικό αγώνα και χωρίς να συμμετέχει ο Δήμος στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι.

«Πού είναι η συμμετοχή του Δημάρχου Πειραιά στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ ή στις αποφάσεις της ΚΕΔΕ» ρώτησε και πρότεινε να εκδοθεί ένα ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι είναι κατά της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας, αλλά και να συμμετέχει ο Δήμος Πειραιά σ’ όλες τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ, χωρίς να απαξιώνει το συλλογικό όργανο των Δήμων της χώρας.

 

   Σιγαλάκος: Ανθρωποθυσία

Την παρέμβαση τουλάχιστον των μεγάλων Δήμων της χώρας που έχουν βαρύτητα, ώστε να σταματήσει αυτή η εξέλιξη, πρότεινε ο Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού «Πειραιάς Πόλη Θρύλος» Κυριάκος Σιγαλάκος.

«Νομίζω πρέπει να προβληματιστούμε και να συνταχθούμε συλλογικά ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση που έχει δρομολογηθεί και που δυστυχώς δεν θα τελειώσει εδώ» επισήμανε και τάχθηκε υπέρ οποιασδήποτε πρωτοβουλίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Δήλωσε παράλληλα ξαφνιασμένος από την απουσία της μείζονος μειοψηφίας σ’ ένα τέτοιο Δημοτικό Συμβούλιο, μ’ ένα θέμα που ουσιαστικά αφορά ανθρωποθυσίες.

«Διότι μόνο σαν ανθρωποθυσία πλέον πρέπει να βλέπουμε αυτό που εξελίσσεται στη χώρα μας» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι η οικονομική κρίση μπορεί να είναι πλέον μια πραγματικότητα, αλλά δεν λύνεται με ανθρωποθυσίες.

 

Βουράκης:Η ΝΔ και όχι ο Πειραιάς είναι το κόμμα σας

«Με τα λόγια δεν γίνεται τίποτα» τόνισε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ιωσήφ Βουράκης και υποστήριξε ότι ο Δήμαρχος έχει ήδη χάσει μια μάχη με τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων.

«Πείτε την αλήθεια στους εργαζόμενους ότι δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε. Δεν ξέρω αν δε θέλετε κιόλας» είπε απευθυνόμενος στο Δήμαρχο και πρόσθεσε:

«Βέβαια για να τους βοηθήσετε έμπρακτα, να έχετε τη δυνατότητα, που την έχετε, και τη θέληση να πάρουμε μια απόφαση εδώ να κάνουμε ένα ψήφισμα ότι είμαστε αντίθετοι σ’ αυτό, πρέπει να περάσετε μια γραμμή. Λέτε συχνά – πυκνά ότι ο Πειραιάς είναι το κόμμα σας. Δυστυχώς δεν είναι ο Πειραιάς. Το κόμμα σας είναι η Νέα Δημοκρατία. Ο Πρωθυπουργός είναι φίλος σας και κουμπάρος σας. Πρέπει να πάτε απέναντι του. Είναι πολύ δύσκολο αυτό».

Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, ο κ. Βουράκης κάλεσε το Δήμαρχο να δείξει έμπρακτά ότι το κόμμα του είναι ο Πειραιάς και οι εργαζόμενοι στο Δήμο, παίρνοντας μια απόφαση ή ψήφισμα, κατά αυτής της απόφασης της κυβέρνησης. «Πάρτε μια απόφαση τώρα, περάστε τη διαχωριστική γραμμή που υπάρχει και δείξτε ότι το κόμμα σας και η συμμαχία που λέτε είναι πραγματικότητα» κατέληξε.

 

Αγγελόπουλος : Απαραίτητο για τις δόσεις

Εκ μέρους της πλειοψηφίας ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Ευστάθιος Κωνσταντούζος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας, αλλά και για το τεράστιο έργο που εκτελεί στην πόλη και τοποθετήθηκε κατά της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Αγγελόπουλος υποστήριξε από την πλευρά του ότι τα μέτρα έχουν να κάνουν με κινητικότητα και όχι με απολύσεις. «Ξέρουμε όλοι και ενημερωνόμαστε ότι αν δεν γίνει η κινητικότητα δεν θα πάρουμε τη δόση που έχουμε μπροστά μας» ανέφερε, ενώ παρατήρησε και την απουσία της μείζονος μειοψηφίας από τη συνεδρίαση, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει για ποιους δικούς της λόγους απουσιάζει.

 

Καρδαράς: Υμνεί τον Σαμαρά ο Μιχαλολιάκος

Αυτό που έχει ουσία είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αριθμοί, υπογράμμισε το στέλεχος της «Συμμαχίας στον Πειραιά» Γιάννης Καρδαράς και έκανε λόγο για μια ωμή παρέμβαση της πολιτείας στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία απόλυση» επισήμανε

. Συμπλήρωσε δε ότι δεν μπορεί ο Δήμαρχος να κάνει λόγο στις συνεντεύξεις του για μαχόμενο Πρωθυπουργό, με παγκόσμια ακτινοβολία και αναγνώριση. «Όταν εκφράζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν μπορεί να πάει μετά και να πει διαφωνώ με την απόλυση των εργαζόμενων. Αυτοαναιρείται ο ίδιος» ανέφερε κλείνοντας.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, οι οποίοι δήλωσαν αποφασισμένοι να μην φύγουν από το Δήμο και κάλεσαν σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση κατά αυτής της λαίλαπας, όχι μόνο στο Δήμο Πειραιά, αλλά και σ’ όλο το δημόσιο. «Αυτό είναι το σπίτι μας και κανένας δεν μπορεί να μας βγάλει από εδώ» ακούστηκε μεταξύ άλλων.

 

 

Μιχαλολιάκος: « Ο Μητσοτάκης θα φύγει»

Απαντώντας στις παραπάνω τοποθετήσεις ο Δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος τόνισε ότι δεν θα διολισθήσει στην παγίδα ενός κομματικού πολέμου, πάνω στο δράμα και στον κίνδυνο που πραγματικά έχουν οι εργαζόμενοι, δηλώνοντας ότι βρίσκεται απολύτως δίπλα τους, όπως και στην πρώτη κινητικότητα.

«Κανείς από τους 39 δεν έχασε το ψωμί του. Εργάζονται όλοι κατά τρόπο ασφαλή στο δημόσιο» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν έφυγαν αυτοί, ο Μανιτάκης έφυγε. Και εμείς θα αγωνιστούμε για να μην φύγουν αυτοί, ο Μητσοτάκης θα φύγει».

«Θα αγωνιστούμε μ’ όλες μας τις δυνάμεις. Μ’ όλα τα μέσα που μας επιτρέπουν οι νόμοι και το Σύνταγμα. Και θα κρατήσουμε και παρουσίες και απουσίες Δημοτικών Συμβούλων και παρατάξεων που θα έρθουν μαζί μας» επανάλαβε και υποστήριξε ότι όταν λέει ότι το κόμμα του είναι ο Πειραιάς και οι σύμμαχοι του οι εργαζόμενοι, το εννοεί. «Δεν μας περισσεύει κανείς και δεν κοιτάμε ποτέ κομματικά κριτήρια» συνέχισε, λέγοντας ότι το έχει αποδείξει σ’ όλες του τις επιλογές.

Όσον αφορά την πρόταση για τη λήψη απόφασης, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παίξει με τον πόνο και την αγωνία των εργαζομένων. «Έκανα μια δήλωση που εκφράζει το Δήμαρχο, τη Δημοτική Αρχή και την πλειοψηφία. Θα αγωνιστούμε μ’ όλα τα μέσα που το Σύνταγμα και οι νόμοι επιτρέπουν για να μην χάσει κανείς εργαζόμενος τη θέση του» τόνισε και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει μετατρέψει ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο σε μηχανή παραγωγής ψηφισμάτων και δεν πρόκειται να το κάνει ούτε τώρα.

Σημειώνεται τέλος ότι ο Δήμαρχος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς την παράταξη «Συμμαχία στον Πειραιά», λέγοντας:

«Δεν θα απαγορεύσετε εσείς αν κάποιος της δημοτικής αστυνομίας θέλει να πάει στην ελληνική αστυνομία, να μην πάει. Δεν είστε το κράτος, δεν είστε η Βουλή, δεν είστε η κυβέρνηση, δεν είστε η πλειοψηφία. Η πέμπτη παράταξη είστε. Θα τρίζουν τα κόκαλά του Νίκου του Λεγάκη που οι εκπρόσωποι του έχουν αυτή τη συμπεριφορά».