Την ώρα που πάνω 500 δημότες σ΄ένα χρόνο κατέθεσαν χαρτιά απορίας το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στη λειτουργία Αλληλέγγυου Ιατρείου στο Δήμο Κορυδαλλού

ΔΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Αντίθετη σε μια σημαντικότατη εθελοντική- κοινωνική πρωτοβουλία , που επιθυμεί να συμβάλλει στην κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων και κενών που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια υγεία στη χώρα ,δήλωσε η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ , στο Δημοτικό Συμβούλιο του Κορυδαλλού .

Αντιτάχθηκε στην στέγαση του Αλληλέγγυου Ιατρείου Πειραιά στο κτίριο των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου , το οποίο σημειωτέον τελικά  αποφασίστηκε από  το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, με εξαίρεση μόνο την παράταξη του ΚΚΕ.

Κατά τη συζήτηση του θέματος σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου , η παράταξη του ΚΚΕ , απέρριψε την αναγκαιότητα και χρησιμότητα τέτοιων πρωτοβουλιών , χαρακτηρίζοντάς τες « ψίχουλα», « αποσπασματικές» και « συνταγή… να μην έχουμε τους εξαθλιωμένους να ουρλιάζουν και τελικά κανένας απ’ αυτούς να μην διαμαρτύρεται και να μην διεκδικεί το ουσιαστικό, που είναι υγεία για όλους».

     «  Τι θα γίνει μέχρι τότε μ΄όσους δεν έχουν στον ήλιο μοίρα;»

 

Απαντώντας στον ισχυρισμό αυτό , ο Δήμαρχος Κορυδαλλού ,  Σταύρος Κασιμάτης επισήμανε ότι η ανακούφιση που μπορεί να προσφέρει σε κάποιον που δεν έχει ασφάλιση το ιατρείο αλληλεγγύης αυτή τη στιγμή, δεν εμποδίζει τη διεκδίκηση του στόχου.
«Ποιος σας είπε ότι εμείς δεν διεκδικούμε τη δημόσια υγεία» τόνισε και επανάλαβε ότι με την κίνηση του αυτή ο Δήμος Κορυδαλλού εξυπηρετεί κάποιους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν σε όσους «δεν έχουν στον ήλιο μοίρα».

«Δεν πρόκειται ποτέ αυτοί να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο το σημερινό. Άρα τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει και αυτούς με κάποιο τρόπο να τους εξασφαλίσουμε» συνέχισε και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα παρακολουθεί την πορεία της προσπάθειας.

           Μάνου

 

Στην εισήγηση της η Αντιδήμαρχος, Λαμπρινή Μάνου, αναφέρθηκε στο αίτημα  ομάδας ενεργών εθελοντών γιατρών αλλά και άλλων ειδικοτήτων, με το οποίο ζητούν την παραχώρηση κάποιων χώρων για τη στέγαση δύο εξεταστικών ιατρείων, μιας γραμματείας και ενός οδοντιατρείου, ώστε να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας αποκλειστικά σε ανασφάλιστους και άπορους από τον ευρύτερο χώρο του Πειραιά.

«Εμείς είδαμε θετικά αυτή την πρόταση γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι ο τομέας που πλήττεται αυτή τη στιγμή περισσότερο από την πολιτική λιτότητας και τις περικοπές είναι η υγεία, με αποτέλεσμα οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες να είναι αυτές που πληρώνουν το τίμημα και να το πληρώνουν ακριβά και τοις μετρητοίς» είπε και πρόσθεσε:

«Βλέπουμε ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη, με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το βλέπουμε να αυξάνεται και στην πόλη μας, το Δήμο Κορυδαλλού».

Η κ. Μάνου ανέφερε ενδεικτικά ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν προσέλθει στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου πάνω από 500 άτομα για την έκδοση βιβλιαρίων απορίας και στις δράσεις του Δήμου, όπως για παράδειγμα τον δωρεάν εμβολιασμό παιδιών, παρατηρείται δυστυχώς πολύ μεγάλη συμμετοχή.

 

                       Μάνου :   Με άδειες λειτουργίας

 

«Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν – συνέχισε- και επειδή πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να καλύψει τα κενά του κοινωνικού κράτους, το οποίο είναι ουσιαστικά υπό διάλυση, επειδή πιστεύουμε ότι αυτές τις δράσεις και αυτές τις πρωτοβουλίες οφείλουμε να τις στηρίζουμε και να τις αξιοποιούμε και επειδή είναι προς όφελος των συνδημοτών μας και του κοινωνικού συνόλου και των ευάλωτων ομάδων γενικότερα, γι’ αυτό το λόγο εισηγούμαι εκ μέρους του Δημάρχου και της διοίκησης, να αποδεχτούμε την πρόταση και να αποφασίσουμε ομόφωνα για την παραχώρηση των χώρων για τη δημιουργία κοινωνικού ιατρείου».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση της Δημοτικής Συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελευθερίας Παπουτσιδάκη, η Αντιδήμαρχος ,διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχουν κανονικά όλες οι άδειες λειτουργίας που απαιτούνται για τα ιατρεία και το οδοντιατρείο, ενημερώνοντας παράλληλα ότι η σχετική απόφαση θα κοινοποιηθεί στους ιατρικούς συλλόγους της περιοχής.

 

    Κασιμάτης : « Να στηρίξουμε τη διάθεση για προσφορά»

                      

Το γεγονός ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ιατρείο χωρίς τις σχετικές άδειες επισήμανε και ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, υπογραμμίζοντας ότι ο χώρος που παραχωρείται από το Δήμο πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ενώ επανέλαβε ότι οι εθελοντές θα εξυπηρετούν μόνο ανασφάλιστους και άπορους και επομένως δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν κάποιο ταμείο.

«Αυτή τη διάθεση για προσφορά που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, εμείς πρέπει να την «εκμεταλλευτούμε» προς όφελος των πολιτών» τόνισε .

Επίσης σημείωσε ότι η δράση αφορά την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και κάθε ανασφάλιστο, κάθε φυλής και κάθε χρώματος. Εμφανίστηκε τέλος σίγουρος ότι θα ξεπεραστούν οι όποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες.

 

  Αρωγός

 

«Είναι πολύ τιμητικό για εμένα προσωπικά και ιδιαίτερη χαρά να συμμετέχω σ’ αυτή τη συνεδρίαση που θα ψηφιστεί αυτή η πρόταση» ήταν τα λόγια με τα οποία ξεκίνησε την παρέμβαση του το στέλεχος της πλειοψηφίας Γιώργος Μακρυνός και ζήτησε από τα μέλη του Σώματος η απόφαση να είναι ομόφωνη και ομόψυχη.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται για δημοτική δομή. «Ο Δήμος είναι αρωγός σε μια πρωτοβουλία αλληλέγγυα από γιατρούς, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες στους αποκλεισμένους από το εθνικό σύστημα υγείας, έτσι όπως είναι σήμερα με την κρίση που το μαστίζει» υπογράμμισε.

 

     Θερμή υποστήριξη και από Κυλλάκου

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η τοποθέτηση της επικεφαλής της Ανοιχτής Δημοτικής Κίνησης,  «Πάμε Αλλιώς», Καίτης Κυλάκου. Αφού ενημέρωσε ότι η ομάδα αυτή των εθελοντών γιατρών έχει αναζητήσει και αλλού χώρο, χωρίς ωστόσο να βρεθεί, επισήμανε ότι οι γιατροί θέλουν να είναι απολύτως νόμιμοι και έχουν την κάλυψη και του ιατρικού και του οδοντιατρικού συλλόγου.

«Εδώ δεν είμαστε για να αντιδικήσουμε στη γραφειοκρατία. Είμαστε για να πάρουμε μια απόφαση, να στηρίξουμε αυτή την αλληλεγγύη, αυτό το απόθεμα της προσφοράς αυτών των ανθρώπων σε συμπολίτες μας και εδώ στον Κορυδαλλό και στην ευρύτερη περιοχή, που βρίσκονται σε ανάγκη» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Το αλληλέγγυο ιατρείο δεν έρχεται να καλύψει την υποχρέωση που έχει η πολιτεία να παρέχει δωρεάν υγεία σε όλους. Δεν έρχεται να καλύψει τα κενά της δημόσιας υγείας. Αντίθετα οι γιατροί αυτοί, οι οδοντίατροι και οι εθελοντές, ο κόσμος αυτός από το υστέρημα του χρόνου του και μάλιστα και από το υστέρημα της δύσκολης θέσης στην οποία έχει βρεθεί και ο ίδιος, έρχεται να προσφέρει και να καλύψει ανάγκες πολύ άμεσες».

Στα πλαίσια λοιπόν αυτά η κ. Κυλάκου υποστήριξε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση του χώρου θα πρέπει να είναι ομόφωνη.

 

                     Ναι και ο Διάκος

 

Θετικός στην πρόταση της διοίκησης ήταν και το στέλεχος του συνδυασμού «Κορυδαλλός Πρώτη Πόλη» Γιάννης Διάκος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα θέμα κοινωνικό, σε μια περίοδο που υπάρχει «κοινωνική καταστροφή».

«Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα» τόνισε και έκανε λόγο για μια σημαντική πρωτοβουλία που θα πρέπει να την αγκαλιάσουν όλοι, με μια ομόφωνη απόφαση.

 

                    Όχι Παπατσιδάκη

 

 

Στον αντίποδα των παραπάνω η Δημοτική Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελευθερία Παπουτσιδάκη τόνισε ότι το θέμα της άδειας λειτουργίας των ιατρείων δεν είναι γραφειοκρατικό, αλλά ζήτημα διασφάλισης της δημόσιας υγείας και δήλωσε ότι η θέση της παράταξης της για τα κοινωνικά ιατρεία είναι γνωστή.

            « Η υγεία που θα παρέχουμε θα είναι επισφαλής»

 

 

Όπως είπε, δεν είναι ότι οι εθελοντές ιατροί δεν έχουν καλές προθέσεις, καθώς και ότι εκείνοι που θα προστρέξουν σ’ αυτά δεν θα πάρουν εκείνη τη στιγμή μια βοήθεια που την έχουν ανάγκη.

«Όμως η υγεία δεν παρέχεται ούτε με δόσεις, ούτε αποσπασματικά, ούτε σε διαστήματα, ούτε έξω από ένα συνολικό πλαίσιο το οποίο θα τους παρέχει το σύνολο, δηλαδή τη δομή, το φάρμακο, την περίθαλψη» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να βγαίνουμε έξω απ’ αυτές τις δομές, γιατί η υγεία η οποία παρέχουμε είναι επισφαλής».

                   « Ψίχουλο»

 

Το ζήτημα, σύμφωνα με την κ. Παπουτσιδάκη, πατάει πάνω στην αντικειμενική ανάγκη για περίθαλψη που το κράτος πλέον δεν δίνει.

«Και ερχόμαστε να το λύσουμε με τον ίδιο γνωστό τρόπο, την ίδια γνωστή συνταγή, του να πετάξουμε το ψίχουλο, να διαχειριστούμε την ακραία φτώχια, να διαχειριστούμε τα άδεια, πεινασμένα στόματα, να μην έχουμε τους εξαθλιωμένους να ουρλιάζουν και τελικά κανένας απ’ αυτούς να μην διαμαρτύρεται και να μην διεκδικεί το ουσιαστικό, που είναι υγεία για όλους».

Σύμφωνα λοιπόν με τη Δημοτική Σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η αλληλεγγύη πρέπει άμεσα να συνδέεται με τη διεκδίκηση «αυτού που ανήκει στο σύνολο του πληθυσμού αυτής της χώρας» και έφερε σαν παράδειγμα την επιτροπή ανέργων που λειτουργεί στην πόλη.