Ζητούν πίσω οι ΟΤΑ εκτάσεις χερσαίων λιμενικών ζωνών ενόψει της ιδιωτικοποίησης των λιμένων .

SEMPO

Σημαντικές εκτάσεις τους , οι οποίες είχαν παραχωρηθεί για την επέκταση και ανάπτυξη των λιμένων στις πόλεις τους , ζητούν τώρα να τους επιστραφούν οι Δήμου .

Όπως επισημαίνουν οι δημοτικές αυτές εκτάσεις είχαν παραχωρηθεί δωρεάν στο κράτος , για το δημόσιο συμφέρον όπως όριζε η σχετική νομοθεσία . Λόγοι, όμως που παύουν να ισχύουν από την στιγμή που θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες .

Το κρίσιμο αυτό θέμα καθώς και την εκπόνηση στρατηγικών σχεδίων ανάπτυξης των λιμένων σε απόλυτη εναρμόνιση με τις προτεραιότητες και τις λειτουργίες των πόλεων, έθεσαν στον Γενικό Γραμματέα ΥΕΝ , κ.Μουτζούρη , το προεδρείο της ΚΕΔΕ και δήμαρχοι πόλεων με λιμάνια εθνικής σημασίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης συμφωνήθηκε ότι με βάση την εμπειρία και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία να επανακαθοριστούν οι χερσαίες ζώνες, ενώ τα τμήματα αυτών που δεν συνδέονται λειτουργικά με τα λιμάνια, να αποδοθούν στους δήμους.

Επίσης καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία ολοκλήρωσης των σχεδίων, να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα δημοτικά συμβούλια των πόλεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ , μέσα στο 2013 θα υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα, σε όσα λιμάνια υπήρχαν ολοκληρωμένες μελέτες και ωριμότητα ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε 57 λιμάνια, από τα οποία τα 16 είναι διεθνούς ενδιαφέροντος, 16 εθνικής σημασίας και τα υπόλοιπα 25 μείζονος ενδιαφέροντος.

Τη συζήτηση συντόνισαν εκ μέρους της ΚΕΔΕ ο Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, ενώ παραβρέθηκαν και οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας, Γιώργος Κάτσινος, Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, Βόλου Πάνος Σκοτεινιώτης, Καβάλας Κωνσταντίνος Σιμιτσής