Βελτίωση του μεταβολικού συνδρόμου, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της παχυσαρκίας με βιταμίνη D

 

Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D με την αύξηση του σωματικού βάρους και την εκδήλωση αντίστασης στην ινσουλίνη. Η χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο[14].

Η βιταμίνη D επιδρά στo μεταβολισμό του λίπους και της γλυκόζης, στη λειτουργία της ινσουλίνης και στην ανάπτυξη των κυττάρων.

Η έλλειψη της συνδέεται με:

– την εκδήλωση λιπώδους διήθησης στο ήπαρ

– διαβήτη

-αντίσταση στην ινσουλίνη

-μεταβολικό σύνδρομο

-Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της αύξησης του σωματικού βάρους της έλλειψης βιταμίνης D, της αύξησης του δείκτη μάζας σώματος (BMI) και την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη.

-Λόγω της στενής σχέσης μεταξύ της παχυσαρκίας, του μεταβολισμού της γλυκόζης και της έλλειψης D, είναι επιθυμητή η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D.

Στην ινσουλίνη

 

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Scientific Reports, βρήκε ότι η θεραπεία με βιταμίνη D βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και την ηπατική λειτουργία, σε ασθενείς με λιπώδη διήθηση του ήπατος[20].

Το λιπώδες ήπαρ είναι η αυξημένη εναπόθεση τριγλυκεριδίων και λίπους στο συκώτι, που προκύπτει ως συνέπεια της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα στοιχεία επτά κλινικών μελετών με 735 ασθενείς. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η χορήγηση βιταμίνης D, βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και μειώνει τη φλεγμονή στο ήπαρ.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη και η έλλειψη βιταμίνης D είναι δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη νόσου σήμερα. Επηρεάζουν την υγεία μας σε πολλαπλά επίπεδα και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πληθώρας νοσημάτων.

Η αντιμετώπιση τους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της υγείας ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα, υπέρταση, διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων, διαβήτη, παχυσαρκία, καρκίνο και χρόνιες φλεγμονές.

 

Additional treatment of vitamin D for improvement of insulin resistance in non-alcoholic fatty liver disease patients: a systematic review and meta-analysis. Dwijo Anargha Sindhughosa et al. Nature, Scientific Reports 11 May 2022.