«Θερίζει» ο Σακχαρώδης Διαβήτης

insoulini

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (Σ.Δ.) αποτελεί στις μέρες μας αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (2012) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation, I.D.F.) τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση της παγκόσμιας επίπτωσης της νόσου, με αποτέλεσμα σήμερα να πάσχουν περισσότεροι από 371 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το 6.6% του παγκόσμιου πληθυσμού, έναντι των 151 εκατομμύριων το 2000. Υπολογίζεται δε, ότι το 50% των ατόμων με Σ.Δ. δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.

Εάν δεν ληφθούν μέτρα για την εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου της νόσου, η I.D.F. προβλέπει ότι έως το 2030 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με Σ.Δ. θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια παγκοσμίως. Τα ανωτέρω στοιχεία δικαιολογούν απόλυτα το χαρακτηρισμό του ΣΔ ως σύγχρονη επιδημία.

Όπως τονίζει ο Γιώργος Μαντζουράνης, Γενικός Ιατρός , η νόσος δεν αφορά μόνο τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Ενδεικτικά το 50% των θανάτων από ΣΔ αφορά ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 ετών, ενώ πολλές επιπλοκές εμφανίζονται πριν την ηλικία των 50 ετών, αφού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, αμφιβλιστροειδοπάθειας, νευροπάθειας και άλλων σοβαρών αγγειακών επιπλοκών.

Η υψηλή συχνότητα εμφάνισης του ΣΔ ΙΙ στο δυτικό κόσμο και η ραγδαία αύξηση της επίπτωσης του στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει συσχετιστεί σαφώς με το σύγχρονο τρόπο ζωής, την έλλειψη σωματικής άσκησης και την αλλαγή των παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών, όπως η μεσογειακή διατροφή. Στην Ελλάδα πάσχει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του – Ε.ΚΕ.ΔΙ 2012).

Μελέτες έχουν δείξει ότι η έγκαιρη παρέμβαση και αλλαγή του τρόπου ζωής μειώνει σε μεγάλο ποσοστό την εμφάνιση ΣΔ II. Σύμφωνα με τα ανωτέρω πλαίσια, σκοπός της μελέτης Patras Diabetes είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του πληθυσμού για το ΣΔ ΙΙ καθώς ο προσδιορισμός του επιπολασμού της νόσου αλλά και των ομάδων υψηλού κινδύνου για εμφάνιση ΣΔ ΙΙ.