Πόσο αλκοόλ μπορούμε να καταναλώνουμε με Ασφάλεια;

 

Το αλκοόλ είναι μια ουσία που για τους περισσότερους ανθρώπους είναι συνδεδεμένη με την έννοια της χαλάρωσης και της διασκέδασης. Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωσή του έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η ποσότητα αλκοόλ που μπορεί να καταναλώσει κανείς με ασφάλεια είναι 1-4 ποτήρια κρασί, ή αντίστοιχη ποσότητα οινοπνεύματος σε άλλη μορφή ποτού, την εβδομάδα.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει ποσότητα αλκοόλ που να μην είναι βλαβερή για την υγεία μας. Ακόμη και η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών κρασιού καθημερινά, έχει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις.

Σε πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί 140.000 θανάτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ[i]. Περίπου το 40 τις εκατό αυτών των θανάτων είχαν οξέα αίτια, όπως αυτοκινητιστικά ατυχήματα, δηλητηριάσεις και ανθρωποκτονίες. Η πλειοψηφία ωστόσο των θανάτων, προκλήθηκε από χρόνιες παθήσεις που προκλήθηκαν από το αλκοόλ, όπως καρδιαγγειακά, καρκίνος και νοσήματα του ήπατος.

Όταν οι ειδικοί μιλούν για τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία που συνδέονται με την υπερβολική χρήση αλκοόλ, οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι απευθύνεται σε άτομα που έχουν μια διαταραχή χρήσης αλκοόλ. Αλλά οι κίνδυνοι για την υγεία από το ποτό μπορεί να προέρχονται και από τη μέτρια κατανάλωση.

                            Βλάβες

Το αλκοόλ είναι επιβλαβές για την υγεία ξεκινώντας από πολύ χαμηλά επίπεδα. Προκαλεί βλάβη με πολλαπλούς μηχανισμούς:

– Μεταβολίζεται στον οργανισμό σε ακεταλδεΰδη: μία ουσία, η οποία είναι τοξική για τα κύτταρα. Η ακεταλδεΰδη βλάπτει το DNA και εμποδίζει τον οργανισμό να επιδιορθώσει τη ζημιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.

– Προκαλεί οξείδωση: Στην προσπάθεια του οργανισμού να το μεταβολίσει και να το αποβάλει, καταναλώνονται σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικών. Το οξειδωτικό στρες που προκύπτει προκαλεί βλάβες στα αγγεία και αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

– Προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη: Η πρόσληψη αλκοόλ έχει το ίδιο μεταβολικό αποτέλεσμα με τη ζάχαρη, επιδρώντας αρνητικά στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

– Επιδρά αρνητικά στον ύπνο: Το αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο και δημιουργεί ένα χημικό στρες στον οργανισμό που διαρκεί από 2 ημέρες ως και μια εβδομάδα. Η λήψη του, ακόμη και σε μικρές ποσότητες εμποδίζει την επίτευξη βαθύ ύπνου και την αποκατάσταση του οργανισμού, προκαλώντας κόπωση και υπερένταση.

– Προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου: Ακόμη και ένα ποτό την ημέρα, συνδέεται με συρρίκνωση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου[ii].

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία και τη διενέργεια αναλύσεων, έχουμε διαπιστώσει ότι η χρήση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται σε ασθενείς με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα. Ωστόσο, η σποραδική κατανάλωση 1-4 ποτηριών την εβδομάδα, είναι μια ποσότητα που το σώμα μπορεί να την διαχειριστεί χωρίς σημαντικές αρνητικές συνέπειες.

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

[i] Estimated Deaths Attributable to Excessive Alcohol Use Among US Adults Aged 20 to 64 Years, 2015 to 2019 Marissa B. Esse et al. JAMA Netw Open. 2022. https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2798004

[ii] Associations between alcohol consumption and gray and white matter volumes in the UK Biobank  Remi Davie et al.Nature Communications 2022. https://www.nature.com/articles/s41467-022-28735-5