Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας στο φαρμακείο διακοπών

                

Στις διακοπές παραμονεύουν τσιμπήματα, αλλεργίες, διάρροιες, γαστρεντερίτιδες, εγκαύματα, μικροτραυματισμοί, ναυτίες, καούρες κ.α. Το περιεχόμενο του φαρμακείου εξαρτάται από τον προορισμό, τη διάρκεια του ταξιδιού και την κατάσταση υγείας του κάθε ταξιδιώτη. Ευνόητο είναι πως στο φαρμακείο θα τοποθετήσετε και όλα τα φάρμακα που αφορούν σε δικές σας ατομικές παθήσεις και χρειάζεται να λαμβάνετε συστηματικά. Επίσης για τις περιπτώσεις που ταλαιπωρείστε από κάτι ιδιαίτερο θα πρέπει να συνεννοηθείτε με το γιατρό σας για το τι είναι απαραίτητο να διαθέτετε κατά την περίοδο των διακοπών σας.

Συνοπτικά, οι SOS ΙΑΤΡΟΙ συμβουλεύουν ότι το φαρμακείο των διακοπών πρέπει να περιέχει:

Αντισηπτικό διάλυμα ή αντισηπτικά μανδηλάκια

Αμπούλες με φυσιολογικό ορό 0,9%

Λευκοπλάστ

Hansaplast

Ψυκτικό spray (Pulvo 47)

Σιρόπι αντιισταμινικό

Αντιισταμινική αλοιφή για την αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων και του κνησμού που προκαλεί το τσίμπημα από έντομα ή τσούχτρες

Αλοιφή με κορτιζόνη και αντιβιοτικό

Αλοιφή, spray ή stick αμμωνίας για τα τσιμπήματα από έντομα (όπως κουνούπια, μέλισσες) αλλά και για τσιμπήματα από τσούχτρες και μέδουσες

Ένα πλαστικό κυπελάκι στο μέγεθος του ουροσυλλέκτη, το οποίο γεμίζουμε με μαγειρική σόδα μέχρι την μέση

Εντομοαπωθητικό spray

Αντιπυρετικά (Depon)

Αντιδιαρροϊκά χάπια

Σκευάσματα κατά της ναυτίας (δραμαμίνη)

Ενυδατική lotion ή κρέμα για μετά τον ήλιο για καλύτερη ενυδάτωση του δέρματος μετά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (Bepanthol)

Εξεταστικά γάντια

Αιμοστατικό βαμβάκι

Γάζες αποστειρωμένες/αυτοκόλλητες

Ελαστικοί επίδεσμοι 5 εκ.

Παγοκύστη ή  Στιγμιαία Παγοκομπρέσα (αν ανοίξετε και ανακινήσετε το σακουλάκι γίνεται πάγος)

Ψαλίδι

Θερμόμετρο

Τσιμπιδάκι φρυδιών (για να αφαιρέσετε από το δέρμα σας τυχόν αγκάθια από φυτά ή αχινό ή κεντρί εντόμου)

Σημαντικά τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Φαρμακείο και κορονοϊός

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας χειρουργικές μάσκες (να φοριούνται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥΥ σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς με συνωστισμό), αντισηπτικά και γάντια μιας χρήσης.

 

Οδηγίες για τη σωστή συντήρηση και φύλαξη

Χρησιμοποιήστε μια αδιάβροχη-ισοθερμική θήκη ώστε να μην επηρεάζονται τα περιεχόμενα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Εάν κάποια φάρμακα ή σκευάσματα απαιτούν ψυγείο τα τοποθετείτε μέσα σε μία τσάντα μαζί με παγοκύστη και όταν φτάσετε στον προορισμό σας τα βάζετε στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος μαζί με τις παγοκύστες (όπου δεν υπάρχει πολύ υγρασία πχ. το μπάνιο δεν είναι η καλύτερη επιλογή)

Γενικά ιδανικές συνθήκες για όλα τα φάρμακα είναι μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου, και δεν πρέπει να εκτίθενται σε ήλιο ή ζέστη και ειδικά εντός του αυτοκινήτου ή σε τσάντες στην παραλία. Να μην ξεχνάμε ότι όταν υπάρχουν μικρά παιδία πρέπει να τους αποκλείετε την πρόσβαση στο φαρμακείο των διακοπών.

 

                                Χρήσιμα τηλέφωνα

Συμβουλευτείτε τον προσωπικό ιατρό σας ή τον παιδίατρο σε περίπτωση χρήσης κάποιου ειδικού φαρμάκου από το φαρμακείο.

Έχετε μαζί σας μερικά χρήσιμα τηλέφωνα: Του νοσοκομείου ή κέντρου υγείας ή φαρμακείου της περιοχής των διακοπών σας καθώς και το τηλέφωνο κέντρου δηλητηριάσεων (210- 7793777).

Σε περίπτωση ανάγκης

Καλείτε 1016 (με αστική χρέωση από σταθερό τηλέφωνο ή κινητό από όλη την Ελλάδα) και μιλάτε δωρεάν με συντονιστή ιατρό ή νοσηλευτή μέρα και νύχτα, Σαββατοκύριακα και αργίες, 24 ώρες το 24ωρο.