Φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί στη μάχη κατά του οξειδωτικού στρες και της πρόληψης των καρδιαγγεικών νοσημάτων

FROUTA KAI LAXANIKA

Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών αρκεί για την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, το οποίο είναι ένα μηχανισμός που πιστεύεται ότι συνδέει την παχυσαρκία με την αθηροσκλήρωση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο περιορισμός των θερμίδων που καταναλώνει ο άνθρωπος θεωρείται ως ο πιο αποτελεσματικός ρυθμιστής του οξειδωτικού στρες και αποτελεί προληπτικό μέσο για την εμφάνιση ή επιδείνωση της αθηροσκλήρωσης σε άτομα με παχυσαρκία, επισημαίνεται σε ανακοίνωση επιστημόνων της Μονάδας Μελέτης Μεταβολικών Νοσημάτων του Ιπποκρατείου, που παρουσιάζεται στο7ο Ετήσιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Η παχυσαρκία είναι μία μάστιγα και αρρώστια της εποχής, και στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα που πλησιάζουν εκείνα της Αμερικής, ενώ τα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας είναι ακόμα ψηλότερα κατατάσσοντας την Ελλάδα σχεδόν στη πρώτη σειρά μεταξύ των χωρών της Ευρώπης» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής καρδιολογίας στο ΑΠΘ, Απόστολος Ευθυμιάδης.

Ο κ. Ευθυμιάδης εξήγησε ότι η παχυσαρκία προκαλεί και οξειδωτικό στρες το οποίο μπορεί να καταπολεμηθεί με τη μείωση του βάρους και τη κατανάλωση τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν αντιοξειδωτικές ουσίες.

«Εφόσον κάποιος ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή, τρώγοντας φρούτα και λαχανικά παίρνει τις αντιοξειδωτικές ουσίες που χρειάζεται και τις οποίες δεν μπορεί να παράγει μόνος του. Επομένως έχει τεράστια σημασία να ξέρουμε ότι δεν χρειάζεται  να πάρουμε ένα συμπλήρωμα με βιταμίνη C και E για να καταπολεμήσουμε το οξειδωτικό στρες. Καταναλώνοντας μόνο φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς αρκεί για να καταπολεμήσουμε το οξειδωτικό στρες» πρόσθεσε ο κ. Ευθυμιάδης.