Η κρίση στην Ευρώπη θα θυσιάσει το περιβάλλον; Η περίπτωση της Ελλάδας

oryxeia«To περιβάλλον όχι μόνο δεν πρέπει να προσεγγίζεται ως τροχοπέδη για την απασχόληση και την βιώσιμη οικονομία αλλά η αειφορική διαχείρισή του μπορεί να αποτελέσει και σημαντικό εργαλείο διεξόδου από την οικονομική κρίση».
Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα της συζήτησης που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα . Κεντρικοί ομιλητές ήταν:
•       Ο Σταύρος Δήμας, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέλυσε τη σχέση μεταξύ της οικονομικής κρίσης σε διάφορες χώρες της Ευρωζώνης και της επιδείνωσης των περιβαλλοντικών πολιτικών στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το περιβάλλον προσφέρει μια ευκαιρία για χτίσιμο μιας νέας οικονομίας πάνω σε πράσινες βάσεις. (Δείτε το βίντεο εδώ)
•       Ο Γιάννης Φίλης, Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης τόνισε τη σημασία αλλαγής του αδιέξοδου  οικονομικού μοντέλου που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες. Εξήγησε πως η οικονομική κρίση μπορεί να επιδείνωσε τον τρόπο αντιμετώπισης περιβαλλοντικών ζητημάτων αλλά το πρόβλημα προϋπήρχε. (Δείτε το βίντεο εδώ)
•       Ο Γρηγόρης Τσάλτας, Πρύτανης Παντείου Πανεπιστήμιου, μίλησε για το πολύ καλό θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ευρώπη σχετικά με το περιβάλλον, το οποίο όμως καταπατείται στις χώρες του Νότου με πρόσχημα την οικονομική κρίση. (Δείτε το βίντεο εδώ). •       Η Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής WWF-Ελλάς, παρουσίασε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος καθώς το WWF-Ελλάς έχει δημιουργήσει το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο για τις επιπτώσεις της κρίσης Crisis Watch. (Δείτε το βίντεο εδώ)
•       Ο Nίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής GREENPEACE, εκτίμησε ότι η οικονομική κρίση έχει ήδη θυσιάσει το περιβάλλον. Παρά το ότι η Greenpeace έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση περιβαλλοντικών προτύπων και υπήρξε μια σύντομη αναλαμπή στο θέμα της πράσινης οικονομίας, τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σαφής υποβάθμιση και οπισθοχώρηση. (Δείτε το βίντεο εδώ)
•       Λάκης Κουκιάσας, Πρόεδρος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS μίλησε για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης μακριά από μεγάλους δρόμους και αυθαίρετα που να επικεντρώνεται σε ήπιες μορφές τουρισμού, σε κίνητρα βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων όπως το νερό και σε επενδύσεις σε μέσα σταθερής τροχιάς όπως το τρένο (Δείτε το βίντεο εδώ).
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στο συστημικό χαρακτήρα της κρίσης και τόνισε την ανάγκη ανάδειξης νέων πολιτικών δυνάμεων που θα εργαστούν για τη διαμόρφωση και εφαρμογή ενός συμφώνου βιώσιμης ευημερίας για διέξοδο από την πολύπλευρη κρίση. (Δείτε το βίντεο εδώ). Στη συζήτηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών που ενεργοποιούνται για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων στην Ελλάδα.       Τη συζήτηση συντόνισε και συνόψισε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος (δείτε το σχετικό βίντεο εδώ κι εδώ) που μεταξύ άλλων τόνισε:
«Ο τρόπος που προσεγγίζεται το περιβάλλον και η διαχείρισή του, ότι δηλαδή πρέπει να θυσιαστεί τώρα για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση είναι εντελώς λάθος. Το περιβάλλον σχετίζεται με την ποιότητα ζωής μας αλλά και με την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Δεν πρέπει να προσθέσουμε στη δημοσιονομικό και κοινωνικό χρέος και επιπλέον περιβαλλοντικό χρέος. Αντιθέτως, η προστασία και η διαχείριση του περιβάλλοντος αποτελούν τη βάση για μια νέα οικονομία, μια πράσινη οικονομία που θα είναι προς όφελος και της κοινωνίας και της απασχόλησης. Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχει τεράστιο δυναμικό σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο σε τομείς όπως είναι η βιο-οικονομία, η θαλάσσια οικονομία, η αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων, της ενέργειας και του νερού, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η βιώσιμη αλιεία, η αποκατάσταση των υπηρεσιών του οικοσυστήματος. Εκθέσεις της Κομισιόν δείχνουν ότι στην πράσινη οικονομία μπορεί να δημιουργηθούν 20.000.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Είναι, λοιπόν, η ώρα των βαθιών αλλαγών. Η πραγματικότητα είναι γκρίζα, αλλά δεν έχει χαθεί η μάχη αν γίνει κατανοητό ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η αλλαγή νοοτροπίας στη διαχείρισή του αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιβίωσή μας. Κι ένα μόνο στοιχείο θα ήταν κανονικά αρκετό να καταλάβουμε τη σύνδεση οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης. Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας εκτιμάει το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα, αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, σε 700 δις Ευρώ μέσα σε αυτό τον αιώνα, δηλαδή δυο φορές το δημοσιονομικό χρέος.
Είναι εφικτό να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας τοπικά μηδενίζοντας τα σκουπίδια μας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Ιταλία. Δεν είναι διόλου ανάγκη να επενδύουμε σε εξορυκτικές δραστηριότητες όπως αυτές στη Χαλκιδική και στη Θράκη τη στιγμή που δεν έχουμε διερευνήσει ούτε στο ελάχιστο τις δυνατότητες της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης πολύτιμων μετάλλων. Στο Βέλγιο εδρεύει η εταιρεία Umicore που ανακυκλώνει μέταλλα. Έχει τζίρο σε ένα χρόνο 14.5 δις όσο περίπου η αξία όλου του χρυσαφιού της Χαλκιδικής και απασχολεί 14.500 εργαζόμενους. Ακόμα και σε αυτές τις ζοφερές συνθήκες λοιπόν υπάρχουν λύσεις. Αρκεί να το αποφασίσουμε και να στηριχτούμε σε καταρτισμένους ανθρώπους και για το σχεδιασμό και για την υλοποίηση» • Δείτε ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: http://livestre.am/4p10z
•       Δείτε φωτογραφίες εδώ: http://www.flickr.com/photos/75635602@N06/sets/72157633138962416/
Ο Σταύρος Δήμας, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέλυσε τη σχέση μεταξύ της οικονομικής κρίσης σε διάφορες χώρες της Ευρωζώνης και της επιδείνωσης των περιβαλλοντικών πολιτικών στην Ευρώπη. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το περιβάλλον προσφέρει μια ευκαιρία για χτίσιμο μιας νέας οικονομίας πάνω σε πράσινες βάσεις. Δυστυχώς και παρά το γεγονός ότι την περίοδο 2004-2010 η Ευρώπη έκανε πολύ σημαντική πρόοδο στην προώθηση περιβαλλοντικών πολιτικών, η κατεύθυνση στην οποία κινείται σήμερα είναι αρνητική. Σαν χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε τη μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το περιβάλλον, στην πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή που δίνει έμφαση στον ανταγωνισμό κι όχι στην κλιματική αλλαγή αλλά και στη μελέτη των Friends of the Earth για τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και το γεγονός ότι μόνο 20% αυτών έχουν μια συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δυστυχώς οι δηλώσεις του ΔΝΤ για τη σημασία των κοινωνικών και περιβαλλοντικών αποτυπωμάτων των προγραμμάτων αυτών έχουν μείνει σε επίπεδο εξαγγελιών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τόνισε την ανάγκη να εκπονηθεί μελέτη για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την κρίση αλλά και από τις πολιτικές που ακολουθούνται. (Δείτε το βίντεο εδώ)
Ο Γιάννης Φίλης, Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, τόνισε τη σημασία αλλαγής του αδιέξοδου οικονομικού μοντέλου που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες. Εξήγησε πως η οικονομική κρίση μπορεί να επιδείνωσε τον τρόπο αντιμετώπισης περιβαλλοντικών ζητημάτων αλλά το πρόβλημα προϋπήρχε καθώς ακόμα και σήμερα που 1,5 δις άνθρωποι έχουν επισφαλή εργασία και υπο-αμείβονται ο καταναλωτισμός μεγεθύνεται καθώς οι προηγμένες οικονομίες δημιούργησαν συνθήκες κατανάλωσης βασισμένες σε μη «βιώσιμα δάνεια». Το μοντέλο αυτό του καταναλωτισμού οδηγεί σε περίπου 7 τόνους κατά κεφαλήν εκπομπές CO2 τη στιγμή που για να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να υπερβαίνει τον 1 τόνο. Ως απάντηση στο πρόβλημα παρουσίασε την στροφή στην πράσινη οικονομία, που πρέπει να επεκταθεί εκτός από χώρες όπως η Γερμανία ή η Ιαπωνία, και στον υπόλοιπο κόσμο. Βασική κινητήριος δύναμη αυτής της στροφής είναι η κλιματική αλλαγή καθώς πολλοί μιλούν έως και για 4 βαθμούς αύξηση της θερμοκρασίας ως το 2100. Αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές και υπογράμμισε την ανάγκη επένδυσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και στην αλλαγή διατροφικών συνηθειών με μικρότερη κατανάλωση κρέατος. Κατέληξε σε πρακτικές προτάσεις σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου (Δείτε το βίντεο εδώ)
Ο Γρηγόρης Τσάλτας, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστήμιου, μίλησε για το πολύ καλό θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ευρώπη σχετικά με το περιβάλλον, το οποίο όμως καταπατείται στις χώρες του Νότου με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασυνέχειας της πολιτικής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ως υπουργός της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης υπέγραψε 28 προεδρικά διατάγματα, ανάμεσα στα οποία και αυτό για τη λίμνη της Καστοριάς αλλά λίγους μήνες μετά καταργήθηκε ο αντίστοιχος φορέας διαχείρισης. Τόνισε την ανάγκη οι αποφάσεις για το περιβάλλον να μην είναι οριζόντιες αλλά να χαρακτηρίζονται από διεπιστημονικές προσεγγίσεις, να αναβαθμιστεί ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, και να γίνονται σεβαστές 2 βασικές αρχές περιβαλλοντικού δικαίου: α) Η αρχή της ενημέρωσης/πληροφόρησης/τεκμηρίωσης και β) η αρχή της προφύλαξης. Τώρα που τα διαθέσιμα χρήματα είναι περιορισμένα, έμφαση πρέπει να δίνεται στη διαμόρφωση 9έξυπνων και αποτελεσματικών πολιτικών για το περιβάλλον. (Δείτε το βίντεο εδώ). Η Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF-Ελλάς, παρουσίασε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος καθώς το WWF-Ελλάς έχει δημιουργήσει το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο για τις επιπτώσεις της κρίσης Crisis Watch. Στην Ελλάδα, ρυθμίζονται αυθαίρετα, θεοποιούνται επενδύσεις όπως οι υδρογονάνθρακες ή οι εξορύξεις με οποιοδήποτε περιβαλλοντικό κόστος, ενώ η νομοθεσία υποβαθμίζεται με το πρόσχημα της προσέλκυσης επενδύσεων.  Τα ίδια όμως συμβαίνουν και σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ρουμανία. Μια πολύ σημαντική παρενέργεια αυτής της κατάστασης είναι ότι υπάρχει «εξαγωγή» κακών πρακτικών ακόμα και σε χώρες που δεν έχουν κρίση. Η κ. Νάντσου αναφέρθηκε επίσης στην αποδυνάμωση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ, στον πολύ φτωχό προϋπολογισμό της ΕΕ αλλά και στην κακή νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που πέρασε στο Ευρωκοινοβούλιο, και τόνισε τη σημασία της συσπείρωσης και της ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών για την αντιστροφή αυτής της αρνητικής κατάστασης. (Δείτε το βίντεο εδώ)
Ο Nίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής GREENPEACE, εκτίμησε ότι η οικονομική κρίση έχει ήδη θυσιάσει το περιβάλλον. Παρά το ότι η Greenpeace έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση περιβαλλοντικών προτύπων και υπήρξε μια σύντομη αναλαμπή στο θέμα της πράσινης οικονομίας, τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σαφής υποβάθμιση και οπισθοχώρηση. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα. Σχετίζεται με το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις στην πραγματικότητα δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτε και αναφέρθηκε στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και την πολιτική σε ό,τι αφορά το λιγνίτη ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής πολιτικής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μίλησε για την ανάγκη μείωσης των εκπομπών CO2 από τους 10 τόνους που είναι σήμερα στον 1 τόνο κατά κεφαλήν και καυτηρίασε τη στάση των πιο προηγμένων χωρών οι οποίες παρότι αποτελούν τους μεγαλύτερους ρυπαντές, καθυστερούν να αλλάξουν την εγκληματική πολιτική τους για το κλίμα, δίνοντας έτσι το λάθος μήνυμα και στις αναπτυσσόμενες χώρες (Δείτε το βίντεο εδώ)
Ο Λάκης Κουκιάσας, Πρόεδρος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS μίλησε για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης μακριά από μεγάλους δρόμους ώστε να επικεντρώνεται σε ήπιες μορφές τουρισμού, σε κίνητρα βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων όπως το νερό και σε επενδύσεις σε μέσα σταθερής τροχιάς όπως το τρένο. Στην Ελλάδα ακολουθούμε λάθος στρατηγική για το σύστημα μεταφορών. Ο Υπουργός μίλησε για επανεκκίνηση των μεγάλων δρόμων. Όμως η μόνη επένδυση που πρέπει να γίνει τώρα είναι τα τρένα. Η Hewlett-Packard ήρθε γιατί η ίδια ερεύνησε πώς θα μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα και κατέληξε ότι την συμφέρει καλύτερα να έρθει σε ελληνικό λιμάνι και να προωθήσει τα προϊόντα της στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών σιδηροδρόμων. Τα ελληνικά λιμάνια είναι τα πρώτα Ευρωπαϊκά λιμάνια πιο κοντά στο Σουέζ και την Μαύρη Θάλασσα. Μεγάλο ζήτημα είναι επίσης τα νερά και κρίσιμο στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Για να μειωθεί το κόστος και το ενεργειακό υδατικό αποτύπωμα θα πρέπει να αναπτυχθεί κλειστό σύστημα άρδευσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (σε αντίθεση π.χ. με κτήμα στην Κωπαΐδα που νοικιάζεται με 70 ευρώ αλλά αρδεύεται τώρα με 30 ευρώ το στρέμμα). (Δείτε το βίντεο εδώ).
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, που αναφέρθηκε στο συστημικό χαρακτήρα της κρίσης για τον οποίο οι Πράσινοι είχαν προειδοποιήσει από τον Απρίλιο του 2010, καθώς και στις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης που αποτυγχάνουν στην αντιμετώπισή της. Τόνισε την ανάγκη ανάδειξης νέων πολιτικών δυνάμεων που θα ανατρέψουν την κατάσταση και θα εργαστούν για τη διαμόρφωση και εφαρμογή ενός συμφώνου βιώσιμης ευημερίας που αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο από την πολύπλευρη κρίση. (Δείτε το βίντεο εδώ). Στη συζήτηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών που ενεργοποιούνται για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα:
Ο Τόλης Παπαγεωργίου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων παρουσίασε τους  αγώνες της τοπικής κοινωνίας στη Χαλκιδική ενάντια στις εξορύξεις στους οποίους συμμετέχει εδώ και 15 χρόνια. Χαρακτήρισε στροφή την απόφαση του ΣτΕ που θεώρησε αμελητέα την καταστροφή 4100 στρεμμάτων αρχέγονου δάσους και των ζημιών που θα προκληθούν στην υδροφορία της περιοχής, αλλά τόνισε ότι οι αγώνες των κατοίκων για την προστασία του περιβάλλοντος έκτασης 317.000 στρεμμάτων με 90% δασοκάλυψη, που σήμερα βρίσκονται σε μια κορύφωση, θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ένταση.  (Δείτε το βίντεο εδώ, 1.33.50)
Για το ίδιο θέμα παρέμβαση έκανε και ο Γιάννης Μίχος, οικονομολόγος ο οποίος σημείωσε ότι η κρίση συν τοις άλλοις ευνοεί τις απλουστεύσεις. Στη Χαλκιδική για παράδειγμα, διαπιστώνεται ότι το αντίτιμο των θέσεων εργασίας που θα δώσει η επένδυση στις εξορυκτικές δραστηριότητες είναι πολύ βαρύ γιατί θα χαθούν πολύ περισσότερες. Όμως στην Ελλάδα, δεδομένων των ειδικών χαρακτηριστικών της, η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει πολύ επωφελής επιχείρηση. Οι δουλειές και η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθουν από το περιβάλλον. Εκτίμησε επομένως ότι με την τακτική που ακολουθείται σήμερα και με το πρόσχημα της ανάπτυξης, στην ουσία καταστρέφουμε την ανάπτυξη.  (Δείτε το βίντεο εδώ, 2.24.26)
Για τις εξορύξεις χρυσού-χαλκού στο Κιλκίς μίλησε ο Σαράντης Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ. Παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού. Εστίασε στο σημαντικό πρόβλημα του νερού, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί από την υδροβόρα και περιβαλλοντικά καταστρεπτική επιχείρηση εξόρυξης χρυσού που σχεδιάζεται να εκταθεί σε μια έκταση 91.000 στρεμμάτων. (Δείτε το βίντεο εδώ, 2.31.35)
Ο Παύλος Κοντογιάννης από την «Κίνηση για την Προστασία του Αώου» μίλησε για την κατασκευή φραγμάτων μέσα στην προστατευόμενη ζώνη στην Βάγια Κάλντα και τις συνεπαγόμενες καταστροφές στο περιβάλλον. Για το θέμα αυτό, ο κ. Κοντογιάννης μαζί με άλλους εκπροσώπους της Κίνησης για την Προστασία του Αώου και τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Παρασκευής 29 Μαρτίου (Δείτε το βίντεο εδώ, 1.54.20)
Ο Θανάσης Παντέλογλου, από το Ινστιτούτο Τοπικής και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΤΑΠ) παρουσίασε το απόσταγμα της εμπειρίας του από τους αγώνες 15 χρόνων ενάντια στις πολιτικές που είναι υπεύθυνες για την ρύπανση του Ασωπού με βαρέα μέταλλα και τις τραγικές της συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο περιβάλλον. (Δείτε το βίντεο εδώ, 2.07.06)
Παρεμβάσεις έκαναν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει στην προστασία του Περιβάλλοντος.
Ο Κώστας Διάκος, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, επικεφαλής της παράταξης «ΑΤΤ.ΟΙΚ.Α», τόνισε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι επιθετική πλέον. Πρέπει να είναι ήπια, αποκεντρωμένη και άρα ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να ενισχυθεί. Χαρακτήρισε το περιβαλλοντικό δίκαιο στην Ελλάδα λάστιχο και αναφέρθηκε στον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο το ΣτΕ κινήθηκε το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέρος του προβλήματος είναι ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες περνούν από την αποκεντρωμένη διοίκηση που όμως δεν έχει πολιτική ευθύνη και έτσι είναι εκτεθειμένη και στη διαφθορά. Απαιτείται ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση πρέπει να περιλαμβάνει και αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. (Δείτε το βίντεο εδώ, 1.43.26)
Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός Σύμβουλος Δ. Ελλάδας επικεφαλής της παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» χαρακτήρισε κλειδί την αλλαγή της νοοτροπίας που θεωρεί την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ως εμπόδιο στην ανάπτυξη. Αντίθετα η σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος και η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι σε θέση να συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα είναι σκόπιμο να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον θα είναι μοιραία πιο αργοί. (Δείτε το βίντεο εδώ, 2.00.33). Ο Γιώργος Δημαράς, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής με την «ΑΤΤ.ΟΙΚ.Α», μίλησε για το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο προβάλλεται μονομερώς από τα ΜΜΕ και το οικονομικό σύστημα ως μονόδρομος και το οποίο χαρακτήρισε ανισόρροπο. (Δείτε το βίντεο εδώ, 2.17.20).