Έργα 320 εκατομμυρίων ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά. Τα 200 από την Περιφέρεια Αττικής

limani peiraia sgouros - anomeritis - xristou

Σ΄ένα από τα πιο σύγχρονα και μεγαλύτερα σε κίνηση λιμάνια της Μεσογείου , καθιστούν το λιμάνι του Πειραιά , ο πρόεδρος του ΟΛΠ , Γιώργος Ανωμερίτης και ο Περιφερειάρχης Αττικής ,Γιάννης Σγουρός.

Η ολοκλήρωση των έργων θα επιτρέψει, το διπλασιασμό των αριθμών τουριστών κρουαζιέρας που καταφθάνουν το λιμάνι του Πειραιά και σήμερα ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια καθώς και των τουριστών της επιβατικής ακτοπλοίας .

Επίσης με μια σειρά έργα , οι χώροι του ΟΛΠ , περιμετρικά του λιμένα , μετατρέπονται σε πολυθεματικά πάρκα , δίνοντας ώθηση και αναβαθμίζοντας τις όμορες περιοχές και δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και καθιστώντας τον Πειραιά πόλο έλξης για όλο το χρόνο τουριστών αλλά και των κατοίκων του Λεκανοπεδίου .

Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκρινε την επέκταση του νότιου λιμένα Κρουαζιέρας, προϋπολογισμού 120.000.000 € και μάλιστα με χρηματοδότηση κατά 95%  από κοινοτικούς πόρους, «κάτι που για τους γνωρίζοντες τις διαδικασίες κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων συμβαίνει για πρώτη φορά και καταδεικνύει τη σπουδαιότητα των έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά» , όπως επισημαίνει σε δήλωσή του , . ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά , Στέφανος Χρήστου, με την οποία χαιρετίζει την απόφαση και συγχαίρει τον κ. Ανωμερίτη.

Ο κ. Χρήστου , επισημαίνει ότι «  η Περιφέρεια Αττικής, o Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός  και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά έχουν αναπτύξει αγαστή και πολυεπίπεδη συνεργασία με τον ΟΛΠ  με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη του λιμανιού και τη λειτουργική σύνδεσή του με τον οικιστικό αστικό ιστό που το περιβάλει. Μάλιστα τα έργα του λιμανιού ήταν από τα πρώτα που «αγκαλιάσαμε» ως αιρετή Περιφέρεια Αττικής εντάσοντας τα στο ΠΕΠ με στόχο την δημιουργία ενός πόλου ανάπτυξης για τον Πειραιά, την Αττική και ολόκληρη τη χώρα».

 

         Τα έργα

Πέραν του προαναφερθέντος έργου του νότιου λιμένα κρουαζιέρας, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής , έχουν δρομολογηθεί τα παρακάτω έργα , συνολικού προυπολογισμού , 200 εκατ. ευρώ:

«Κατασκευή νέου κρηπιδότοιχου για κρουαζιερόπλοια στην Ακτή Μιαούλη/Αγίου Νικολάου», προϋπολογισμού 3.998.814 €,

«Διαπλάτυνση Λιμένα Αλών και δικτύου λυμάτων επιβατικού λιμένα» προϋπολογισμού 2.899.951 €,

«Πολιτιστική Ακτή Πειραιά» προϋπολογισμού 70.000.000€

«Υπερυψωμένο μέσο σταθερής τροχιάς (monorail)» προϋπολογισμού 120.000.000 € .

Επίσης ο πρόεδρος του ΟΛΠ , έχει αναλάβει την παραχώρηση χώρου έξι στρεμμάτων , για την κατασκευή του «Πάρκου Μικρασιατικού Ελληνισμού», κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης και την τοποθέτηση αναθηματικής στήλης προς τιμήν των Μικρασιατών προσφύγων.