Γ.Σγουρός : Ως πότε η κυβέρνηση θα είναι μόνο « λόγια στην επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων ;

 skoupidia - sgourosΠρο των ευθυνών της, για πολλοστή φορά ,  έθεσε ο  Περιφερειάρχης Αττικής , Γιάννης Σγουρός , τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος , Σταύρο Καλαφάτη, για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική.

Ο κ. Σγουρός , επισκέφθηκε τον  Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Σταύρο Καλαφάτη και συζήτησε μαζί του τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αττική.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής , υπογράμμισε ότι « η υλοποίηση υποδομών που θα φέρουν κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Αττική και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας είναι εθνική υπόθεση», σημειώνοντας ότι « η ανάπτυξη που επικαλούμαστε όλοι μας δεν έρχεται πατώντας ένα μαγικό κουμπί».

«Έχουμε εντοπίσει, είπε ,  τα προβλήματα και τις αδυναμίες που παρεμποδίζουν την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών για την Αττική και καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει λύση».

Ο κ. Σγουρός , τόνισε ότι ως Περιφέρεια και ως ΕΔΣΝΑ , « εμείς κάνουμε αυτό που χρειάζεται, για να αποκτήσει η Αττική σύγχρονες υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων της, στερεών και υγρών. Όμως, πρέπει να συμβάλλουν όλοι οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς, η Κυβέρνηση, το ΥΠΕΚΑ, οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν» , είπε με νόημα.

Ο κ. Σγουρός ενημέρωσε τον κ. Καλαφάτη , για την πρόοδο που υπάρχει στους διαγωνισμούς για την κατασκευή των 4 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΔΣΝΑ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε αναφορά και στις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται, τα αντισταθμιστικά οφέλη και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΔΣΝΑ, ζητώντας τη συνδρομή της Κυβέρνησης για την επίλυσή τους.

Ο κ. Σγουρός αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη συντόμευσης των απαιτούμενων διαδικασιών για την κατασκευή των νέων έργων υποδομών, ιδιαιτέρως όταν υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές, και επεσήμανε την ανάγκη αδειοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και γενικότερα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, προκειμένου να απορροφηθούν έγκαιρα από το ΕΣΠΑ οι διατιθέμενοι πόροι.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, ήταν αιχμηρός στην κυβερνητική στάση , λέγοντας , « μου ανατέθηκε από το νόμο ένα δύσκολο έργο, χωρίς να το επιδιώξω. Έβγαλα το φίδι από την τρύπα μέσα σε ελάχιστους μήνες, με προσωπική ευθύνη, εκεί που κανείς δεν το πίστευε. Τώρα είναι η ώρα της Κυβέρνησης να «κόψει το κεφάλι» της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας» , τόνισε.

Ο κ. Σγουρός , υπογράμμισε ότι τα έργα που προωθεί ο ΕΔΣΝΑ , για τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων, « αποτελούν την τελευταία ίσως ευκαιρία για την Αττική να αποκτήσει υποδομές αντάξιες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αφήσει στο παρελθόν πρακτικές που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας».

Και ζήτησε να μην «αφήσουμε και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ δεν θα μας περιμένουν για πάντα» , προειδοποίησε

και πρόσθεσε:«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας στηρίζει αλλά λέει και το αυτονόητο. Τρέξτε, γιατί δεν θα προλάβετε. Δεν είναι, όμως, μόνο θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

 

Ο κ. Σγουρός κατέθεσε στον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Καλαφάτη φάκελο με προτάσεις του Δήμου Φυλής για 28 έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 200.698.535 €.